Een elektronische enkelband is een hulpmiddel om verdachten en veroordeelden, die onder voorwaarden in vrijheid worden gesteld, te controleren. Met de enkelband kan namelijk worden gezien of iemand zich houdt aan zijn of haar locatieverbod of locatiegebod. De reclassering adviseert wie een enkelband krijgt.
Heeft de rechter of officier van justitie u een locatieverbod en/of locatiegebod opgelegd? Dan kan de reclassering met een elektronische enkelband controleren of u zich hieraan houdt. Met de Alcoholmeter kunnen we controleren of u uw alcoholverbod overtreedt.
Controle door enkelband
Met een enkelband mag een verdachte of gedetineerde ergens niet komen. Of moet deze juist thuisblijven. Medewerkers van de meldkamer zien op een beeldscherm waar iemand zich bevindt. En of de persoon op de juiste plek is.
De rechter kan het toezicht ook rechtstreeks opleggen als straf: het gaat dan om een autonome straf. Elektronisch toezicht als autonome straf is mogelijk als het om feiten gaat waar maximaal 1 jaar gevangenisstraf op staat. De rechter bepaalt hoelang u de enkelband draagt: minimaal 1 maand, maximaal 1 jaar.
Als een gedetineerde voor elektronisch toezicht in aanmerking wil komen, moet hij/zij beschikken over een vaste woon- of verblijfplaats. Bovendien moet hij/zij een zinvolle dagbesteding hebben, zoals werk of opleiding. Deelname is geheel vrijwillig.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Als jongeren in de avond moeten werken of sporten, wordt daar wel rekening mee gehouden. Het is juist goed als zij op die manier weer een positieve draai aan hun leven geven. En gelukkig kun je er ook gewoon mee douchen en zwemmen.
Een voordeel van de elektronische enkelband is dat een gedetineerde gewoon naar het werk kan blijven gaan en zijn of haar partner en kinderen kan blijven zien. Een ander voordeel is dat een gedetineerde met een enkelband gewoon naar het werk kan blijven gaan en zijn of haar partner en kinderen kan blijven zien.
De gemiddelde kostprijs van het elektronisch toezicht bedraagt voor de staat 38,65 euro per dag per veroordeelde.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Als het heel ernstig is, kunnen meerdere enkelbanden zijn gescheurd en kan uw enkelgewricht instabiel zijn. Nadat u uw enkel heeft verdraaid, ontstaat er meestal direct een zwelling aan de buitenzijde van uw enkel. Deze zwelling komt door een bloeding. U kunt daardoor ook een verkleuring van uw huid zien.
Volledig instabiel gewricht waardoor steunen vaak niet mogelijk is. Belangrijk om met verdenking van dit letsel ook een foto te laten maken. Soms is er schade aan het bot waar de enkelband is aangehecht. Over het algemeen genomen wordt na een enkelverzwikking 4 tot 6 weken hersteltijd aangehouden.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme. Levenslang was in Nederland decennia lang ook echt levenslang. Een veroordeelde kwam nooit meer vrij.
De voorwaardelijke invrijheidstelling geldt voor gevangenisstraffen vanaf 1 jaar. Boven de 1 jaar gaat er 1/3 van de straf af, nadat tenminste 1 jaar van de straf is ondergaan. Bij een gevangenisstraf van 15 maanden, is de v.i. derhalve 1 maand, en moet de veroordeelde 14 maanden gevangenisstraf ondergaan.
Gedetineerden met een celstraf kunnen eerder vrijkomen. Dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarden en duur van de voorwaardelijke invrijheidstelling zijn per 1 juli 2021 veranderd. De periode van voorwaardelijke invrijheidstelling bedraagt maximaal 2 jaar.
Hoelang het elektronisch toezicht duurt, bepaalt de rechter. Het minimum is 1 maand, het maximum 1 jaar. U komt alleen in aanmerking voor het elektronisch toezicht als u aan alle voorwaarden voldoet.
In 2019 droegen circa 3.750 personen een enkelband. De gemiddelde draagtijd was 87 dagen. Cijfers van de reclassering en DJI laten zien dat een band in 2019 bij 97% bleef waar die hoort: om de enkel van een drager. Dit betekent dat in 2019 115 keer een enkelband werd gesaboteerd.
Het opladen duurt 3 uur per dag en kan niet als je slaapt. De lader klikt los als je je omdraait. Het laden moet dus echt worden ingepland.
De termijn van zeven dagen is hard. Bij overschrijding van dit termijn, zonder goede reden, wordt het verzoek tot uitstel niet in behandeling genomen en niet-ontvankelijk verklaard. Uitstel is dan niet meer mogelijk en de zelfmelder dient zich te melden bij de gevangenis op de melddatum die in de oproepbrief staat.
U voelt plotseling een scherpe pijn. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder. Daarna kunt u vaak alweer voorzichtig lopen. Het doet wel pijn als u op uw voet staat.
De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken. Dit hangt sterk af van het herstel van de patiënt.
Op een willekeurige dag in 2019 droegen ongeveer 700 personen een enkelband ter controle van een opgelegd locatieverbod of –gebod. In 2019 droegen circa 3.750 personen een enkelband.
Fietsen is een goede manier om uw enkel te oefenen. Wees voorzichtig met sporten waarbij de kans op zwikken extra groot is, bijvoorbeeld veldsporten op onregelmatig terrein.
Herstel. In het algemeen duurt het ongeveer zes tot twaalf weken voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. Na de eerste zes weken zijn de enkelbanden al wel aan elkaar gegroeid, maar de enkel is vaak nog niet stevig en stabiel. U zult eraan moeten wennen om weer te lopen zonder steun.
Symptomen. Bij een enkelverstuiking zwelt het gekwetste lichaamsdeel snel op. Na een tijdje kunnen er ook blauwe plekken ontstaan als gevolg van een inwendige bloeding. Een enkelbandscheur kan pas worden vastgesteld vier tot zeven dagen nadat je het letsel opliep.