Boodschappen als Lassie Parelgort zijn te bestellen bij de Albert Heijn. Bestel artikelen zoals bijvoorbeeld Lassie Parelgort nu op AH.nl. Je kunt je boodschappen laten bezorgen, of zelf op halen.
Waar koop je het? Zowel parelgort als parelgerst kun je kopen in grote supermarkten. Je vindt het product vlakbij de rijst en couscous of in het schap met biologische producten en gezonde voeding. In een biologische supermarkt zit je sowieso goed als je ernaar op zoek bent.
Waarom is parelgerst goed voor je gezondheid:
Parelgerst is dan ook een rijke bron van vezels, vitamines en mineralen. Het graan bevat onder andere de vitamines B1 en B3, welke belangrijk zijn voor je energiestofwisseling. De mineralen ijzer en koper uit parelgerst helpen bij de normale werking van je immuunsysteem.
Dit zijn gestoomde gerstsoorten waarvan het vliesje (de zemel) om de gerstekorrel is weggeslepen. Bij parelgort wordt er extra veel weggeslepen waardoor er een ronde korrel ontstaat. Het behoud van de zemel maakt gerst tot de meest gezonde keuze.
Hoe smaakt parelgerst? De smaak is het best te omschrijven als zacht en enigszins neutraal. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de smaak van rijst. De textuur maakt dit product bijzonder, juist doordat een lekker stevig en een beetje chewy is.
Gerst wordt vaak in soep gebruikt, maar is ook heerllijk in combinatie met rijst of in een slaatje… Reken 50 g gerst per persoon. Breng twee eenheden water aan de kook, voeg een snuifje zeezout en één eenheid grondig gewassen gerst toe.
parel: pearl. gort: groats; pearl barley; barley gruel.
Naast vezels en vitamine B3 bevat gerst vele (andere) vitaminen en mineralen, zoals vitamine A en D, seleen, koper en magnesium. Verder is gerst, nog meer dan havermout, in staat om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, zodat er niet te veel insuline nodig is.
Gerst moet je normaal gesproken eerst laten weken, en dan meestal koken. De graansoort wordt vaak in de vegetarische keuken gebruikt, in pap, ontbijt, en als vervanger voor rijst. En er kan natuurlijk onder andere brood van gebakken worden.
Gerst: bevat de meeste vezels van alle volkorengranen, zo'n 40% meer dan tarwe. Dit graan is geschikt voor het brouwen van bier en de verwerking tot gort. Ook wordt er soms van gerst brood gemaakt. De meeste gerst wordt gebruikt als veevoer.
Vandaag een recept waarin ik parelgort gebruik (helaas niet glutenvrij, maar met een GI van circa 35 best acceptabel voor mensen op een koolhydraatarm dieet). De parelgort is langzaam gegaard in bouillon, als ware het risotto. De kookduur is vrij lang (ongeveer 45 minuten), maar het is absoluut de moeite waard!
De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden in het bloed namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Gevolg: je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Voor als je het je afvroeg. Gort is gerst, en parelgort is ook gerst. Vroeger, tussen een paar duizend jaar geleden en het begin van de vorige eeuw, was gerst een populaire voedselgraansoort.
Parelgort is gepelde gerst. En gerst is een graansoort. Het bevat dus gluten. Bij parelgort is de zemel er als het ware van afgeslepen, daarom heeft hij zo'n mooie ronde vorm.
Ten opzichte van rijst en pasta zitten er bovendien veel voedingsvezels in vluggort. Daarmee zorg je voor een extra verzadigd gevoel, een goede darmfunctie en stoelgang en houd je dus ook je gewicht op pijl. Vluggort kun je daarom best een gezond product noemen!
Biologische gerst is een volkoren product dat altijd haar oorspronkelijke voedingswaarde behoudt. Het is voedzaam en gezond en staat erom bekend dat het meer voedingswaarde heeft dan tarwe. Gerst is dan ook een zeer waardevolle bron van vitaminen en mineralen en heeft ook energetisch meer waarde.
Gerst (Hordeum vulgare) is een graansoort. Ze stamt af van de wilde gerst (Hordeum spontaneum), die nog steeds in het Midden-Oosten voorkomt. Beide soorten zijn diploïd (2n = 14 chromosomen). Gerst behoort net als alle overige granen zoals tarwe, haver, rogge, gierst en rijst tot de grassenfamilie.
Gerst heeft een popcornachtige, licht bittere, geroosterde smaak met tonen van walnoten, karton en zemelen smaak, met een aardse tint.
Het antwoord is: nee, gerst is niet glutenvrij en kan helaas niet gegeten worden door mensen met coeliakie. Wees niet getreurd, want er zijn genoeg glutenvrije graansoorten waar je net zo lekker muesli of pap van kan maken als met gerst. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije haver, boekweit, teff en quinoa.
Er zitten 34 kilocalorieën in 1 eetlepel (10 gram) parelgort, onbereid. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'parelgort, onbereid'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zo is onlangs de klassieker 'snelkooktarwe' omgedoopt in 'pareltarwe', analoog aan de parelgort die van geslepen gerstkorrels wordt gemaakt. Slijpen verkort de kooktijd van anderhalf uur naar een kwartier. Hoewel het feitelijk om 'oude' tarwe in een nieuwe verpakking gaat, slaat het aan.
Het is één van de oudste graansoorten. Het graan bevat gluten maar in mindere mate dan tarwe daardoor is ook beter te verteren. Het bevat de mineralen, mangaan, ijzer, zink en silicium. Omdat er in onze eetgewoonte vooral tarwe wordt gebruikt loont het om te variëren.