Wit brood. Waldkorn is ook helemaal geen graan, maar een Nederlandse merknaam, geïntroduceerd door de CSM Bakery Solutions en sinds 1989 op de Nederlandse markt, weet bakker Karel Goudsblom van bakkerij Mama in Zwanenburg. Zelf maakt hij zijn deeg van oeroude granen, zoals eenkoren en emmer.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Hoeveel ingrediënten bevat een Waldkorn®-brood? Brood wordt gemaakt van bloem of meel, water, gist en/of desem en zout. Dat zijn de basisingrediënten. Bij een Waldkorn®-brood bevat het bloem- of meelgedeelte steeds bloem of volkorenmeel van meerdere graansoorten (volledig of gemalen, gebroken of in vlokken) en zaden.
In waldkornbrood zitten veel vezels, mineralen en vitaminen. En dat zijn allemaal stoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Maar toch lijkt het brood veel gezonder dan het eigenlijk is. En dat komt door de kleurstof die erin zit om het brood donkerder te maken.
Waldkorn is geen bepaalde graansoort maar gewoon een merknaam. Waldkornbrood is dus brood, maar dan van een bepaald merk. Waldkornbrood is een meergranenbrood en donkerbruin van kleur. Meergranenbrood bevat vaak andere graansoorten waardoor het vaak een rijkere smaak heeft dan bijvoorbeeld 'gewoon' bruinbrood.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
De meeste Waldkorn®-broodsoorten zijn meergranenbroden. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een meergranenbrood minstens drie graansoorten te bevatten én mag de graansoort waarvan het meest gebruikt wordt in het brood maximaal 90% van het meelbestanddeel bedragen.
Voor vegans
Wie heel strikt veganistisch eet, houdt het best bij Waldkorn® Classic want die bevat bijvoorbeeld geen honing, een ingrediënt dat wel in een paar andere broden in assortiment zit. Toch is het ook bij dit brood verstandig om even bij je bakker te checken of om het etiket op de verpakking te lezen.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) waldkornbroodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'waldkornbroodje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Qua wetgeving verandert er voor volkorenbrood niets. Brood mag namelijk alleen 'volkoren' genoemd worden als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Voor andere bakkerijproducten (zoals crackers, beschuit, koekjes en ontbijtkoek) was de afspraak altijd dat een product ten minste 50% volkorenmeel moest bevatten.
Witbrood bevat alleen het binnenste van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Dat witte poeder is weinig voedzaam. Juist de buitenkant van graankorrels bevat vezels, vitamines en mineralen. Die loop je mis in brood zonder zulke fijngemalen hele graankorrels.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen.
Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert. De beste broodafdeling is onderdeel van het het GfK Versrapport 2020.
Wel is de kwaliteit van Aldi brood erg goed. Dit oordeelde de consumentenbond recentelijk nog. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Lidl. Het komt goed uit de test en is bovendien ook gezond en lekker.
'Vers' betekent dat het brood niet de dag ervoor al in de winkel lag of zelfs langer dan een dag is bewaard voordat het te koop werd aangeboden. Een 'vers brood' is dus op de dag voor de verkoop of op de verkoopdag gebakken, en daarmee nooit ouder dan 24 uur.
Nee, brood op zich is geen dikmaker. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet dat je er dik van kunt worden. Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je aankomen. Of deze calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen, maakt niets uit.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Darmklachten en brood
We zetten ze hier op een rijtje: Brood eten kan winderigheid en een opgezette buik tot gevolg hebben. Brood eten kan vermoeidheid opleveren. Brood kan leiden tot allergische klachten met symptomen als jeuk of een verstopte neus.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Conclusie. Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte.