De Amerikaan Christopher Latham Sholes ontwikkelde in de negentiende eeuw een van de eerste typemachines voor het brede publiek. Vandaag de dag is hij vooral bekend als de uitvinder van het ook in Nederland gebruikte QWERTY-toetsenbord.
Toetsenbordindeling. QWERTY is de standaard-toetsenbordindeling in verreweg de meeste landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt. De qwerty-indeling die in Nederland veruit het meeste voorkomt, is de Amerikaanse.
Verschillende toetsenborden
In Nederland komt u vrijwel alleen het zogenoemde qwerty-toetsenbord tegen. 'qwerty' staat voor de volgorde waarmee de bovenste rij letters begint. Op een qwerty-toetsenbord staan de letters en cijfers in elk geval op dezelfde plek.
Men vermoedt dat de Fransen meer plaats nodig hadden voor accenten. Ze gebruiken ook andere lettercombinaties, waardoor de hamertjes van het QWERTY-toetsenbord vaak vast zaten. Daarom hebben zij het AZERTY-systeem ingevoerd. Wij Belgen zijn toen de Fransen gevolgd, en we zijn nooit meer van het systeem afgeweken.”
In de Duitstalige landen en een aantal landen van het voormalige Oostblok worden toetsenborden met een QWERTZ-indeling gebruikt. In Nederland en vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt is QWERTY gebruikelijk. Er zijn twee varianten van het azertytoetsenbord: de Franse en de Belgische.
QWERTY Nederland
Het toetsenbord dat in Nederland vaak wordt gebruikt is het Qwerty-NL toetsenbord. Deze verschilt een klein beetje ten opzichte van het Qwerty internationale toetsenbord. Dit toetsenbord is te herkennen aan de verticale Enter/Return-toets.
QWERTY-US (internationaal)
Ook het type QWERTY-US toetsenbord komt vaak voor in Nederland. (Zie onderstaande afbeelding.) Het grootste verschil is dat dit type een horizontale Enter/return-toets heeft. Verder zit er een bredere Shift-toets op en bevindt de Backlash zich rechtsboven de Enter-toets.
Je tikt wellicht op een Azerty-klavier. We zijn daarin redelijk uniek in de wereld. Alleen de Fransen gebruiken het ook.
De volgorde van de toetsen op een toetsenbord kan per land verschillen. In Nederland wordt standaard een QWERTY indeling gebruikt. AZERTY is de indeling die gebruikt wordt in België.
Het Belgische toetsenbord (ook wel AZERTY-klavier genoemd) is in twee uitvoeringen te gebruiken. Standaard is de uitvoering Belgisch (punt), waarbij het decimale scheidingsteken op het numerieke eiland een punt op het scherm laat zien (conform het fysieke teken op deze toets).
Met de toetsenbordindeling Verenigde Staten (internationaal) kunt u internationale en speciale tekens invoeren door bepaalde toetscombinaties te gebruiken.
QWERTY. Een QWERTY indeling wordt internationaal het meest gebruikt, zo ook in Nederland. Je herkent dit aan de volgorde van de letter toetsen links bovenin.
VS internationaal (Engels)
Het Engelse toetsenbord zoals wij hem aanbieden bezit ook de 'Qwerty' indeling, net zoals het toetsenbord met de Nederlandse indeling. De grootste verschillen tussen dit toetsenbord en die met de Nederlandse indeling zijn te vinden in de grootte van de 'enter' en 'shift' toets.
Het verschil tussen de letterplaatsing bij AZERTY en QWERTY is dat de A en de Z zijn omgewisseld met de Q en de W, en dat de M naast respectievelijk de L of de N staat.
Het QWERTZ-toetsenbord is een computer- en typemachine-toetsenbord dat wordt toegepast in Duitssprekende regio's. De naam is gebaseerd op de eerste zes letters linksboven op het toetsenbord: Q, W, E, R, T, en Z.
De volgorde van de toetsen op een toetsenbord kan per land verschillen. In Nederland wordt standaard een QWERTY indeling gebruikt. AZERTY is de indeling die gebruikt wordt in België. Het is aan te raden om hier goed op te letten bij de aanschaf van een toetsenbord.
Blijf geconcentreerd met de Trust Ody Stille Toetsenbord en Muis set QWERTY. Wanneer je de toetsen indrukt maak je nauwelijks geluid. Jij en jouw omgeving hebben dus geen last van tikgeluiden. De vlakke toetsen druk je in zonder veel kracht te zetten, waardoor je comfortabel typt.
Je kunt ook vragen wat is het verschil tussen fr azerty en be azerty? Frankrijk en België hebben dezelfde indeling van het toetsenbord. Het Franse toetsenbord is iets slordiger in elkaar gezet, ruikt een beetje naar knoflook en als je er iets te hard op aanslaat, gaat hij in staking. Verder geen verschil.
Een apenstaartje typen in Windows
In Nederland maken we over het algemeen gebruik van QWERTY-toetsenborden. Op dit type toetsenbord, maak je een apenstaartje door tegelijkertijd op de Shift- en 2-toets (boven de Q en de W) te drukken.
De layouts zijn meestal genoemd naar de eerste zes letters op de eerste rij: AZERTY, QWERTY, QWERTZ, QZERTY en nationale varianten daarvan. Behalve QWERTY (Nederlandse toetsenborden) zijn er nog enkele andere toetsenbordindelingen, bijvoorbeeld: AZERTY in Frankrijk en België, ook wel AZERTY-klavier genoemd.
Op een Frans Toetsenbord, toetsencombinatie Alt Gr + à.
Klik op Start (het Windows-pictogram links onderin je scherm) en vervolgens op Instellingen. Selecteer daar Tijd en taal. Als het goed is zie je het Nederlands al staan. Deze taal komt standaard met de QWERTY-instelling voor het toetsenbord.
Dit type toetsenbord is het makkelijkste te herkennen aan de verticale Return toets, en de backslash bevindt zich hier linksonder de Return toets. Daarnaast heeft het Nederlandse toetsenbord een €-teken boven de “2” zitten.
Wanneer Windows ineens andere tekens weergeeft, heb je waarschijnlijk tegelijk op de CTRL-toets geklikt en de SHIFT-toets. Dit is de sneltoets voor het schakelen tussen toetsenbord indelingen.