De zwarte ooievaar broedt voornamelijk in uitgestrekte bosgebieden van Oost-Europa tot ver in Rusland, maar ook in delen van Duitsland, Frankrijk en het Iberisch Schiereiland.
De zwarte ooievaar is een vrij zeldzame verschijning in ons land maar de laatste jaren worden ze steeds vaker gezien, soms zelfs in groepsverband. De best plaatsen om een zwarte ooievaar waar te nemen bevinden zich langs de gekende Vlaamse trekroutes, vaak langs rivieren dus.
Leefgebied. Ooievaars zijn trekvogels en overwinteren in Afrika. Tussen eind februari en midden maart keren ze terug naar Europa om te broeden. Ze nestelen zich hoog en droog, op boomtoppen, schoorstenen, hoogspanningsdraden of ooievaarswielen.
De ooievaar heeft een wit verenkleed, met zwarte slagpennen.De lange poten en de snavel zijn rood. Behalve de grootte zien vrouwtjes en mannetjes er hetzelfde uit.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Ooievaars kunnen vrij oud worden.De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika.
De ooievaar komt je altijd iets brengen dat te maken heeft met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe JIJ bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook betekenen dat je op reis gaat. Een echte vakantie of een reis naar je innerlijke zelf.
'Ze eten hun jongen op, omdat het efficiënt is en het stilt ook hun honger, waardoor ze energie genoeg hebben om voedsel te zoeken voor hun twee levende jongen.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
Vreemde ooievaars bestookten het nest en zetten af en toe zelfs serieus de aanval in. Maar dat laten 'onze' broedvogels niet zomaar toe. Met hand en tand wordt het nest verdedigd.
Warmere winters, dankzij de klimaatverandering, maar vooral het overvloedige voedselaanbod op de Portugese vuilnisbelten, maakt de vogels honkvast. In 1995 telden Portugese vogelwetenschappers een dikke 1.000 ooievaars die in Portugal overwinterden. Nu zijn het al 14.000, schrijft Le Figaro.
Er bestaan wereldwijd zo'n 17 soorten ooievaars, maar er is maar één soort die in Nederland voorkomt: de witte ooievaar. De ooievaar is een trekvogel, hij overwintert in warme landen. In het voorjaar komen ze weer terug om in Nederland te nestelen.
Deze bereidingswijze in combinatie met fustlagering, zorgen voor een ongekende smaakrijkdom en uitzonderlijke 'neus'. Geur: zwoel, rijk en krachtig, met frisse kummel, koriander, en citrus tonen. Smaak: robuust, met fijne graan-, bloesem, citrus en vanilletonen.
Ooievaars komen voor in extensief beheerde weilanden in veenweidegebieden en uiterwaarden met een hoge waterstand. Ooievaars nestelen graag op hoge plekken en vaak op menselijke bouwsels, zoals daken en speciaal geplaatste wagenwielen.
De warme lucht stijgt op, thermiek. Ooievaars en veel andere vogels maken daarvan gebruik tijdens de trek. Maar ook gewoon in Nederland op een mooie dag zweven ze hoger en hoger. Zo hoog hebben ze een enorm zichtsveld en zien precies waar er wordt gemaaid of gehooid.
Moeder ooievaar merkt dat 1 van haar jongen zwak is en gooit het kuiken uit het nest. Dat doen vogelmoeders omdat ze niet meer in staat zijn om goed genoeg voor alle jongen te zorgen.
Ooievaars leven van klein dierlijk voedsel en dat is in de wintertijd te beperkt voorhanden. De kou is geen reden om weg te gaan. Ook bij lage temperaturen kunnen ooievaars overleven, mits ze voedsel kunnen vinden.
De ooievaar brengt kindjes
Dat de ooievaar een kindertjesbrenger is geworden, komt omdat de ooievaar geluk zou brengen en ook een beetje op de mensen lijkt. Hij blijft bijvoorbeeld zijn leven lang bij zijn partner en als een ooievaarskindje dood gaat, hebben de ooievaarsouders erg veel verdriet.
Zoals je inmiddels weet, staat de duif voor liefde, vrede en vertrouwen.
Wanneer je kat veel bij jou komt om kopjes aan je benen, je lichaam of je gezicht te geven doet je kat dit om aan te geven zich veilig en vertrouwd bij je te voelen.
Ooievaars leggen gemiddeld 3 tot 5 eieren, welke 33 dagen worden bebroed. Ze beginnen echter veelal bij het tweede ei al met broeden en daardoor komen de jongen dan ook met tussenperiodes van 1 of 2 dagen uit het ei.
Ooievaars eten voornamelijk regenwormen, dit vormt het stapelvoedsel. Daarnaast zullen ooievaars allerlei andere dierlijke prooien pakken die niet te moeilijk te bemachtigen zijn.
In de thermiekstroom stijgen ze veelal tot wel 700 meter hoog, verlaten dan de stroom en laten zich geleidelijk omlaag glijden. Zo leggen ze dus zonder vleugelslag grote afstanden af en halen daarbij ook nog gemakkelijk snelheden van zo'n 80 kilometer per uur.