De naam India of Indië (ινδιη) werd in de oudheid door de oude Grieken afgeleid van "Sindhu", de lokale naam voor de rivier de Indus. De naam "India" sloeg als een pars pro toto op alle gebieden ten oosten van de rivier, waarover in die tijd weinig bekend was.
'Indiaas' verwijst namelijk naar het land India, terwijl 'Indisch' (of Indonesisch) naar het historische Indië verwijst. De voormalige Nederlandse kolonies in Zuid- en Zuidoost-Azië kennen we nu als Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.
De Adivasi worden dan ook gezien als de oorspronkelijke inwoners van het Indiase subcontinent. Het woord raakte pas in zwang vanaf de jaren 1930, omdat toen pas de noodzaak ontstond bij de Adivasi om een identiteitsgevoel te ontwikkelen.
Onder leiding van Nehru, Gandhi vriend, werd India op 15 augustus 1947 onafhankelijk.
De opdeling van Brits-Indië op 14/15 augustus 1947 leidde tot de twee onafhankelijke staten India en het Dominion Pakistan (later opgedeeld in Pakistan en Bangladesh), en vond plaats op grond van godsdienst. De deling van Brits-Indië in India en (Oost- en West-) Pakistan.
Trending – In de nacht van 14 op 15 augustus 1947 maakte Brits-Indië zich los van Groot-Brittannië. De voormalige kolonie werd opgesplitst in twee landen: India en Pakistan. Heftige oorlogen tussen volgden en tot op de dag van vandaag is de sfeer gespannen.
Brits-Indië (Engels: British India) of de British Raj (Hindi: Britse heerschappij) waren de Britse koloniën in Zuid-Azië, een gebied dat destijds India werd genoemd. Brits-Indië omvatte de huidige landen India, Pakistan, Bangladesh en delen van Myanmar (Birma) en vormde het zwaartepunt van het Britse koloniale rijk.
' Dr.Ambedkar, de Indiase activist tegen sociale discriminatie, schafte in 1949 het kastenstelsel af bij het opstellen van de nieuwe grondwet. Sindsdien is het kastenonderscheid echter nog altijd in gebruik.
De wetenschappers concluderen dat India 50 miljoen jaar geleden tegen een eilandengroep botste en die meesleurde richting Azië. Die voormalige eilanden liggen nu midden in de Himalaya. 10 miljoen jaar later volgde pas de botsing met Azië. Na de botsing verdween een deel van India onder Azië.
Het is het land van het hindoeïsme, de prachtige landschappen, de heilige dieren, Bollywood en van de kleuren. En niet te vergeten, de overheerlijke Indiase curries. Maar ook van armoede, vervuiling en de enorme bevolkingsomvang.
De geschiedenis van de Republiek India begon op 15 augustus 1947 toen India een onafhankelijk dominion werd binnen het Britse Gemenebest. Op datzelfde moment werd het door moslims gedomineerde noordwesten en oosten van Brits-Indië afgescheiden om het dominion van Pakistan te vormen.
Ruim 450 jaar strijden Engelsen, Portugezen en Nederlanders om de macht op de Indische eilandengroep. Inzet is het alleenrecht op de handel in dure specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. De Nederlanders worden in 1816 uiteindelijk de baas; de kolonie Nederlands-Indië is een feit.
Het besluit had noodlottige gevolgen. Honderdduizenden hindoes en moslims kwamen in de 'verkeerde' nieuwe natie terecht. Daarnaast werd Bengalen ruim vijftienhonderd kilometer van de rest van Pakistan gescheiden. Op 14 en 15 augustus 1947 werden Pakistan en India dominions van de Britse kroon.
Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achternamen zijn ze te herkennen, die zijn doorgaans Europees of gewoon lekker Hollands. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of zelfs Indo genoemd. Door het gemengde bloed is hun huid lichter, hebben ze soms lichte ogen en wat scherpere Westerse trekjes.
Antwoord. Met Indiase mensen worden mensen uit het huidige India aangeduid. Indische mensen is een aanduiding voor Nederlanders met een familiegeschiedenis uit het voormalige Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Met Indonesische mensen wordt naar mensen uit het huidige Indonesië verwezen.
Het Nederlands is eeuwenlang de taal van de machthebbers geweest in de Indische Archipel, toen die, of delen ervan, door de Nederlanders waren gekoloniseerd. Het is sinds de overdracht van West Papoea/Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1963 geen officiële taal meer.
Wanneer je op vakantie naar het land gaat, houd dan rekening met de 5 heilige dieren in India. Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap.
Indische Nederlanders. Nederlanders afkomstig uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië), zowel Indo-Europeanen (Nederlanders van gemengde afkomst, afgekort tot Indo's) als Totok's (volbloed Nederlanders), en hun nazaten.
India is het land van extremen. Spectaculaire paleizen en forten, diepreligieuze tempels, ongerepte natuur en serene taferelen aan de Ganges wisselen elkaar af. Speur naar wilde tijgers in Ranthambore, dwaal door blauwe steegjes in Jodhpur en bewonder wereldwonder Taj Mahal bij zonsopkomst.
Het Indiase kastenstelsel is het gesloten systeem van jati's in India. Hoewel de vier varna's van brahmanen, kshatriya's, vaishya's en shudra's nog wel eens genoemd worden als de basis van het Indiase kastenstelsel, hebben deze vooral een theoretische betekenis en zijn het de jati's die het dagelijks leven beheersen.
Hindoeïsme ontstond zo'n vierduizend jaar geleden in India en de heilige taal van het hindoeïsme is het Sanskriet.
Op 15 augustus 1947 vertrok de Britse kolonisator uit Zuid-Azië en ontstonden die nieuwe naties India en Pakistan. De scheiding van het subcontinent verliep bijzonder bloedig, en leidde enkele maanden later tot een eerste echte oorlog tussen de twee nieuwe naties: een oorlog om Jammu and Kashmir.
India kwam onder direct gezag van de Britse regering.
Dit hield in dat de EIC werd afgezet en koningin Victoria keizerin van India werd. India werd verdeeld in verschillende provincies, die bestuurd werden door Britten. De staten in de provincies werden bestuurd door Indiase vorsten, al hadden zij niet veel macht.