Een Duits volk dat Groningen heeft gesticht, zou de stad ook zo genoemd hebben. Een andere theorie is dat Groningen is vernoemd naar het kasteel Grunoburg, dat stond bij Hunze. Nog een andere theorie bevestigd dat de naam afstamt van de naam Groni. Later zou er in de 11de eeuw een rivier de naam Gronesbeke krijgen.
Ook in de kop van Drenthe wordt Groningen aangeduid met 'Stad'. In de Middeleeuwen werd de Latijnse naam Groninga gebruikt op kaarten en munten. Ten tijde van de Franse bezetting heette Groningen Groningue. Zelf noemen de inwoners zich "Stadjers" of "Stadjeder".
Bijna duizend jaar oud is het vroegst bekende document waarin de plaats Groningen wordt genoemd. Het is de giftbrief uit 1040 waarmee de Duitse koning Hendrik III de stad schonk aan de Utrechtse bisschop.
In 2018 kondigde toenmalig minister Wiebes aan dat de gaswinning in Groningen stopt in 2022. Vanaf het gasjaar 2022-2023 zou de 'back-upfunctie' van het Groningenveld ingaan.
In 1959 boort de NAM bij Slochteren het beroemde Groningen-gasveld aan. Dit veld behoort tot de grootste gasvelden ter wereld. De oorspronkelijk produceerbare voorraad is circa 2800 miljard m3 aardgas.
De kerk en de bijbehorende Martinitoren zijn vernoemd naar Sint-Maarten. De huidige Martinikerk is een hallenkerk die voornamelijk uit de vijftiende eeuw dateert.
Inwoners in de gemeente Groningen, 1996 tot en met 2022. Het aantal inwoners in de gemeente Groningen is met 65.323 personen toegenomen van 169.627 in 1996 tot 234.950 in 2022 (dat is 39%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
De vlag wordt verdeeld door een staand wit kruis. Op het witte kruis staat weer een groen kruis. Het linkerboven- en het rechterondervlak zijn rood en de twee andere blauw. De kleuren van de vlag zijn samengesteld uit die van het provinciewapen: wit en groen uit het stadswapen en rood en blauw uit het Ommelanderwapen.
klik op de -icoontjes bij elke rubriek! Hallo! Moi! Dag!
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Kardinge is genoemd naar het Kardingermaar, een water dat ongeveer drie kilometer naar het noordoosten is gelegen.
De provincie Groningen vierde in 1994 haar 400-jarig bestaan. In 1594 werd met de Reductie van Groningen voor het eerst de stad met de Ommelanden verenigd. Daarvoor behoorde de stad en het gorecht tot graafschap Drenthe.
Landelijk zijn er ongeveer 400.000, van wie 5000 in onze provincie. Dat is ongeveer 1,25 procent van het totaal. Van die 5000 wonen er 1500 in de stad, 1100 in Hoogezand-Sappemeer, 1000 in Veendam en 900 in Delfzijl/Appingedam. De andere 500 Turken wonen elders in de provincie.
Waar staat Groningen om bekend? Groningen staat bekend om zijn prachtige monumenten, zoals de Martinitoren, en zijn gezellige binnenstad met een grote voetgangerszone en geweldige mogelijkheden om te shoppen. Groningen staat daarnaast bekend als studentenstad, wat zorgt voor een levendige sfeer.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
De Martinitoren is de bekendste toren van Groningen. De kerk staat aan de grote markt en is met bijna 97 meter ook de hoogste toren van Groningen. Als bijnaam kennen de Groningers de toren als d'Olle Grieze, Gronings voor Oude Grijze.
In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht.
Het is de bekendste en hoogste toren van de stad. Groningers noemen de toren liefkozend D'Olle Grieze (de oude grijze). Martinitoren bij nacht (CC-Anton Rengers) Op de plek waar nu de Martinitoren staat, stonden eerder al twee andere torens. De eerste werd in de dertiende eeuw gebouwd en was ongeveer dertig meter hoog.
Gebruikt Nederland nog gas uit Rusland? Ja. Nederland gebruikt nog Russisch gas. Op dit moment kan Nederland nog niet zonder gas uit Rusland.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh.