Komkommerzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden. Buiten planten doe je halverwege mei, wanneer de kans op nachtvorst zeer klein is. In een kas kun je al eerder beginnen met planten, omdat de kans op nachtvorst dan wat kleiner is. Zowel in een kas als buiten plant je komkommers op 150 x 40 cm.
Zaai vollegrond-komkommers binnen voor op het einde van de lente. Komkommers voor buiten, kun je ook rechtstreeks in de volle grond planten in het begin van de zomer. Ze hebben een beschut en zonnig plekje nodig en goede aarde.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Als je haar wilt laten klimmen zul je een hekwerk met staanders en leggers moeten maken waaraan de komkommer kan klimmen. Als je meerdere komkommerplanten wilt planten, plant ze dan voor de kruipende teelt op 150 centimeter van elkaar en voor de klimmende teelt op ongeveer 60 centimeter van elkaar.
De zaden gaan ook kiemen in februari of maart als het bij jou binnen 20-22 graden is, maar de plant wil dan snel groeien en je moet toch wachten tot 15 mei om de plant in de volle grond/buiten neer te kunnen zetten. Zaai de zaden zo diep als ze groot zijn, 1 cm diep is helemaal prima.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten. Prei: koolsoorten, Oost-Indische kers, schorseneren, selderij, tomaten, uien, wortels.
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen. Zo'n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat.
Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn.
Een komkommer kweken begint met het zaaien. Je zaait ze in potjes: één zaadje per potje, van ongeveer 9 bij 9 centimeter. Deze grote is aan te raden omdat de komkommerzaailingen aardig groot worden voordat ze naar buiten mogen: de zaden kunnen zo extra sterke wortels maken.
Het beste kun je in de ochtend water geven, dan verdampt er zo min mogelijk water. Komkommerplanten groeien snel en nemen veel plaats in beslag. Om de doorgroei te verbeteren, kun je de zijranken en grote bladeren tussentijds verwijderen. Komkommers houden van zon, maar niet de hele dag.
Oorspronkelijk komt de komkommer uit Azië maar vandaag is het een goed ingeburgerde moestuin plant. De plant groeit goed in een tuinkas of serre maar ook buiten in volle grond.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
Heb je geen of nauwelijks vrouwelijke bloemen in de plant, dan kan dit een signaal zijn dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor de plant. Zorg voor de juiste temperatuur, bodemkwaliteit en genoeg direct zonlicht. De komkommer- en pompoenplant hebben in de regel altijd meer mannelijke dan vrouwelijke bloemen.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Behalve veel water hebben komkommerplanten ook veel voedingsstoffen nodig. Bemest wekelijks met een vloeibare meststof voor groenten. Dat leidt tot een rijke oogst.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Komkommers houden van goed bemeste en luchtige grond. Om te voorkomen dat de komkommerranken de hele tuin door gaan kun je de plant de hoogte in leiden. Help de plant omhoog te klimmen door de ranken op te binden aan stokken of aan een hek. Om sterke komkommerplanten te kweken is het van belang om de plant te 'dieven'.
De planten zijn niet winterhard, je kunt ze dus pas uitplanten na 12 mei (ijsheiligen). Na deze datum is er onofficieel geen kans meer op nachtvorst. Toch is het wel verstandig het weerbericht een beetje in de gaten te houden.
Courgettes: aardappels, komkommer. Komkommer: aardappels, aardbei, courgette, radijsjes, tomaten. Koolsoorten: aardbeien, mosterd, knoflook, uien.
Welke teelten elkaar best niet opvolgen:
Erwt en boon niet laten opvolgen. Zaai geen bonen na knolselder of witloof. Zet geen wortel na aardappel.