Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt in de keuken en hebben een selderij-achtige smaak. Bladeren worden gebruikt in stoofpotten, salades, sauzen en soepen. Het zaad wordt gebruikt om brood smaak te geven. Lavas kan gebruikt worden als smaakversterker.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.
Je kunt maggi gebruiken in kruidenboter, mayonaise en andere koude sauzen. In aardappelpuree, soepen, warme sauzen en ragouts, en bij sperziebonen, wortelen en gestoofde vis past het kruid ook erg goed.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Op smaak brengen met zout / peper en nootmuskaat kan, maar is eigenlijk helemaal niet nodig. Dan nog een kleine tien minuten zachtjes door laten koken. De soep kan even door de blender en een scheut room erdoor is natuurlijk ook erg lekker.
Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Ingevoren lavas is enkele maanden houdbaar.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
Lavas kan verlichtend werken bij reumatische pijnen. Het werkt vochtafdrijvend en daardoor kan het meehelpen om de bloeddruk te verlagen. Ook werkt het ontgiftend op de lever, zeker als je het combineert met paardenbloemblad in een thee. Lavas kan helpen tegen winderigheid.
Om te drogen knip je enkele stengels tot 10 cm boven de grond af. Bundel ze samen en hang ze op een warme zonnige plek waar ze goed kunnen drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn (bij droog weer na zo'n 2 weken) verwijder je de bladeren van de takken. De bladeren verpulver je.
Lavas maggikruid is een heel prettig kruid om in de keuken te gebruiken. Voeg het toe aan de soep, saus of een stoofpotje. In Engeland wordt het ook vaak in brood en zelfs koekjes verwerkt. Ook erg lekker voor over een salade.
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar. Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland.
Op een droge en koele plaats bewaren.
Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect. Door de smaakversterking kun je voeding zonder Maggi smakeloos, flauw en zelfs oneetbaar vinden.
Hoewel er in supermarkten veel verse kruiden te koop zijn, is lavas een uitzondering. Gelukkig is het wel te verkrijgen bij markthandelaars die een groot aanbod verse kruiden in pot verkopen, en bovendien is het gemakkelijk te telen in de tuin.
Alle delen van maggiplant / Levisticum officinale zijn eetbaar: bloem, blad, stengel, wortel. De smaak is vrij sterk, dus gebruik met mate, en lijkt op selderij. Het blad behoudt smaak tijdens het koken. Kan gebruikt worden in salades, sauzen, soepen...
De blaadjes van de maggiplant voeg je toe aan stoofschotels en sauzen, of gebruik je als basis voor een bouillon. Vooral in erwten- en bonensoep komt de smaak van lavas goed tot zijn recht. Knip de blaadjes fijn en verwerk ze in een eigengemaakte kruidenboter, samen met bieslook en peterselie.
Wat compost of langdurige organische mest zijn voldoende voor bemesting. Lavas heeft over het algemeen iets meer voedingsstoffen nodig dan veel andere kruiden. Het wordt ook aanbevolen om de bodem te mulchen waar de lavas moet groeien.
Lavas doet het goed op een zonnige plek maar heeft het ook naar haar zin in halfschaduw. De plant houdt van goed doorgankelijke grond. In onze ervaring doet de plant het overal goed: in onze vorige moestuin op zware klei deed de plant het net zo goed als in ons huidige zanderige moestuin.
Qua smaak komt lavas in de buurt van selderij. Het plantje heeft een sterk, hartig aroma, dat doet denken aan Maggi. Of misschien beter gezegd: aan bouillon. Vandaar ook die bijnaam, maggikruid.
Misschien zegt het kruid lavas je niet zoveel, maar maggikruid of maggiplant vast wel! Deze vaste plant heeft in de volksmond nog heel wat andere namen, waaronder lubbestok, manskracht en reuzepeterselie. Het is voor sommigen mogelijk een wat “vergeten kruid”, terwijl het eigenlijk een heel veelzijdige smaakmaker is.
Lavas wordt ook wel maggikruid genoemd omdat de geur ervan doet denken aan het aroma van Maggi. Onze gedroogde lavas blaadjes zijn 100% natuurlijk en kunnen gestoomd worden en als groente worden gegeten. Lavas smaakt naar bouillon en is daarmee een ideale vervanger van zout.
Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
Het kruid lavas is een vaste plant die wel 2 tot 3 meter hoog kan groeien. Er groeien geelgroene bloemen aan die zeer geliefd zijn bij bijen. Het sterke aroma van lavas lijkt op de smaak van selderij, evenals de vorm van de bladeren; smal en eivormig.