Met of zonder verwijzing van een arts kunt je bij Privatescan terecht. Een MRI-scan kan vaak al binnen 1-2 werkdagen uitgevoerd worden. Na afloop krijg je direct de uitslag. De beelden krijg je mee op DVD/CD.
Een open MRI-scanner staat niet langer gelijk aan een kamervullend lawaaierig apparaat met een tunneltje waar ze je ternauwernood inschuiven. De patiënt ligt in een open scanveld en bewaart het overzicht over zijn omgeving.
MRI-scanners kosten gemiddeld rond een miljoen euro, zeer geavanceerde versies kunnen wel tien miljoen kosten.
De huisarts kan soms een MRI-scan aanvragen, om zelf een diagnose te stellen. Dat kan alleen bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder. U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis.
Sommige pacemakers en insulinepompen raken bijvoorbeeld ontregeld door het magnetische veld. Ook mensen die last hebben van ernstige claustrofobie kunnen moeite hebben een MRI- onderzoek te ondergaan.
Als een MRI-scan volgens uw medisch specialist uit een gecontracteerd ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) medisch noodzakelijk is, vergoeden wij deze uit de basisverzekering. In een zeer beperkt aantal gevallen kan een huisarts u ook verwijzen.
Moet je van je arts een MRI-scan laten maken? Je krijgt MRI-scan vergoed uit je basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico.
Voor de basisverzekering heeft iedere volwassene een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Wanneer je dit kalenderjaar het eigen risico dus nog niet hebt verbruikt, betaal je tot dit bedrag de kosten van een MRI-scan zelf.
Na het MRI-onderzoek
De radioloog bekijkt de computerbeelden van het MRI-onderzoek. De uitslag krijgt u van uw arts. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen. Soms is het nodig om extra MRI-onderzoek te doen.
U krijgt dit middel nu om angstgevoelens en paniek (claustrofobie) te dempen die op kunnen treden tijdens het MRI onderzoek. Het effect begint binnen één tot twee uur na inname en houdt zes tot tien uur aan. U dient de voorgeschreven dosering (10 tot 50 mg) daarom 2 uur vóór het MRI onderzoek in te nemen.
Bij driekwart van de vrouwen die op basis van een verdachte MRI-scan een aanvullend onderzoek moesten ondergaan, bleek het vals alarm. Het is dus niet duidelijk of een MRI-onderzoek echt leidt tot betere uitkomsten, of misschien vooral tot veel onnodige onrust en bijkomende onderzoeken.
De MRI-magneet trekt metalen voorwerpen aan. Het is daarom zeer belangrijk dat u géén metalen of magnetische voorwerpen bij u heeft in de onderzoeksruimte. Het onderzoek kan daardoor mislukken.
De maximale aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de zogenoemde 'Treeknorm'), bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek (onderzoek) 4 weken. Voor een behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.
Volgens Groot zijn er een aantal redenen voor de toename van wachttijden: meer vraag, minder budget en minder personeel. "Met name verpleegkundigen zijn moeilijk te krijgen. Dat betekent dat ziekenhuizen in toenemende mate afdelingen moeten sluiten."
Uw eerste afspraak duurt een uur. Het kan zijn dat u hierna nog afspraken moet maken voor vervolgonderzoek. Een vervolgafspraak duurt vaak korter dan uw eerste bezoek, meestal zo'n twintig minuten. Als u na uw afspraak ook een behandeling krijgt op de dagbehandeling, verblijft u uiteraard langer in het ziekenhuis.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Dit is minimaal 385 euro en maximaal 885 euro in 2021. Wil je weten wat jouw verblijf en/of behandeling in het ziekenhuis precies heeft gekost? Dan kun je deze informatie bij je zorgverzekeraar opvragen.
Het onderzoek duurt meestal ongeveer 15 tot 30 minuten.
Voor een MRI onderzoek hoeft u in principe niet nuchter te zijn. U kunt normaal eten en drinken en eventuele medicijnen innemen. Bij een MRI van de bovenbuik/lever (MRI Abdomen/MRCP) dient u mogelijk nuchter te zijn. Dit zal met u worden besproken tijdens het maken van de afspraak.
Huisartsenzorg valt onder de basiszorg en gaat niet af van uw eigen risico. Dat betekent dat u niet hoeft te betalen voor een bezoek aan of van de huisarts, assistente en praktijkverpleegkundige.
Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterke magneet en radiogolven. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Met behulp van de magneet en de radiogolven worden in het lichaam bepaalde signalen opgewekt. Een antenne ontvangt deze signalen en een computer zet de signalen om in beelden.
Een MRI-scan maakt een serie foto's van het lichaam of een deel ervan. Hiermee kan de arts een beter beeld krijgen van de uitzaaiing en de weefsels eromheen.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Bij een radiologisch onderzoek brengt u steeds het volgende mee: Aanvraagformulier (voorschrift) van uw huisarts of verwijzende arts (dit formulier vermeldt immers de aard van het onderzoek, het waarom van het onderzoek en de gegevens van de aanvragende arts). Een geldige verwijsbrief van uw arts is verplicht.