Je kan fretten kopen of adopteren. Er zijn diverse verenigingen, opvangen zoals frettenasielen en fokkers van fretten. Het is aan te raden bij meerdere fokkers te gaan kijken alvorens je een dier koopt. Zo kan je direct zien wat er allemaal komt kijken bij het houden van het dier.
Ze staan bekend als vriendelijk en leuk om in de buurt te zijn, en veel mensen hebben ze en houden van ze. Maar er is behoorlijk wat te leren over fretten. De prijs van een fret kan enorm variëren, van € 50 tot € 150. Fretten zijn geen erg agressieve dieren, maar ze moeten wel worden getraind om niet te bijten.
De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.
Hou er voor je fret dus rekening mee dat de kosten tussen de 450 en 500 euro per maand bedragen.
Let op: De fret valt onder de jachtwet. Dit betekent dat een fret niet los (of aan een riempje) mag lopen in een gebied waar vermoed kan worden dat de fret gebruikt wordt voor het opjagen van dieren uit de jachtwet. Vaak staat er in een huurovereenkomst of u huisdieren mag houden, of dat u het moet vragen.
Een fret geeft geuren af aan de omgeving, om zo zijn territorium te markeren. Dit wordt gedaan door zowel de moertjes als de rammen, al doen de rammen het frequenter. Als een fret in een onrustige omgeving woont met meerdere fretten, kan het zijn dat deze dieren extra gaan markeren.
Maak gebruik van het idee, dat de meeste fretten hun nest niet willen bevuilen. Leg zoveel mogelijk doeken in de overige hoeken, zodat ze deze niet willen bevuilen. Hopelijk werkt dit en zal de fret veel zindelijker zijn. Leer vanaf het eerste moment, dat de poepbak de plek is om zijn behoefte te doen.
Omdat fretten geen koolhydraten kan verteren mogen ze geen groenten en fruit eten. Het eten van fretten is dus rauw vlees, hierbij moet je denken aan muizen, kuikens en ratten.
Een fret kan als huisdier worden gehouden, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Om een fret goed op te voeden moet u stevig in uw schoenen staan. Daarnaast hebben ze speciale, medische zorg nodig. Daartegenover staat wel dat het hele interessante dieren zijn.
Fretten slapen erg veel, tot wel 12 à 16 uur per dag en daarom hebben ze beschutte plaatsen nodig om te slapen en rusten.
Veel huisdieren, zoals konijnen, knaagdieren en verschillende soorten vogels en vissen, koop je in een goede dierenspeciaalzaak. Je kunt ook terecht bij een fokker of kweker; de adressen kun je krijgen bij de rasvereniging.
Zoals de hond en de kat is ook de fret een roofdier en kan daarom samen in één omgeving leven. Het moet echter wel klikken maar dat geldt voor de hond en/of de kat ook. Zo kan het ook dat fretten onderling niet klikken met elkaar. Veel mensen weten niet dat een fret een huisdier is en hebben nog nooit een fret gezien.
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo'n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren.
Niet alleen om hen kunstjes te leren en hun verrijking hoog te houden, maar ook om hun aanhankelijkheid te stimuleren. Clickertrainen is een leuke en positieve manier om een band met je fret op te bouwen of te versterken. Het heeft een zeer positief effect op bange, angstige en bijtfretten.
Fretten hebben een snelle spijsvertering van 3 à 4 uur en moeten daardoor de hele dag door voeding beschikbaar hebben. Brokken kun je iedere dag in de gaten houden en bijvullen. Een fret op brok drinkt 3 tot 5x zoveel dan een fret op prooi, dus zorg voor een grotere waterfles! Zorg altijd dagelijks voor vers water!
Gemiddeld eet een fret circa 40 gram brok per dag, maar van goede voeding hoeven ze veel minder te eten. Met goede voeding doe je dus langer en met een kilo voer kun je bijna een maand vooruit per fret. Een fret heeft als carnivoor absoluut behoefte aan een hoog percentage verteerbare, dierlijke eiwitten.
Voor een buitenverblijf heeft u minimaal 6 m2 nodig (voor 2 fretten). Voor een verblijf binnenshuis is dat minimaal 2 m2 voor 2 fretten, mits de dieren dagelijks tweemaal een uur buiten de kooi mogen spelen. Bij het houden van meer dan twee dieren is er voor iedere fret extra een halve m2 meer nodig.
Laat de fret eerst wennen aan de omgeving en begin daarna aan het bouwen van vertrouwen met jou. Natuurlijk mag je wel in de ruimte zijn, maar laat de fret naar jou toekomen en vraag niet constant aandacht van de fret. Een fret zal dan snel geneigd zijn om van zich af te bijten en bedoelt daarmee "Laat me met rust!
Drinken. Het is heel belangrijk dat een fret 24 uur per dag water tot zijn beschikking heeft. U kunt dit in een bakje doen en in de kooi zetten.
Fretten zijn strikte carnivoren en eten dus enkel vlees. Door hun korte maag-darmkanaal hebben ze behoefte aan kwalitatief hoogwaardig dierlijk voedsel, met een zo hoog mogelijk eiwit- en vetgehalte en zo weinig mogelijk plantaardige koolhydraten en vezels.
Fretten kunnen behoorlijk hard bijten. Als ze willen klampen ze zich vast in je hand en laten ze ook niet zomaar los. Het beste, wanneer een fret echt vasthoudt en het lukt, is om te verstijven en te wachten tot de fret minder kracht zet.
Toch is het belangrijk om fretjes vanaf dat moment vaak in de hand te nemen en ze te knuffelen. Proberen ze dan toch te bijten dan moet u ze corrigeren. U doet dit bij jonge fretten door ze bij het nekvel te pakken en hard te blazen, zijn fretten wat ouder dan kan je ze ook een corrigerend tikje op de neus geven.
Fretten zijn al jarenlang goede partners tijdens het jagen, zo worden ze voornamelijk gebruikt om te jagen op konijnen en ratten.