Het homeopathisch middel Thuja heeft een grote werkzaamheid op huid en slijmvliezen; wratten, eczeem, chronische verkoudheden, hoest, poliepen, etc.
Vogel Thuja D6 is een homeopathisch geneesmid- del dat wordt toegepast bij wratten. De werkzaam- heid van dit homeopathische middel is door het College ter beoordeling van geneesmiddelen niet met wetenschappelijke criteria beoordeeld. De druppels worden verpakt in een flesje met een inhoud van 20 ml.
Voornaamste indicaties: rinofaryngitis, angina, sinusitis, terugkerende oorontsteking, wratten, papilloom, condyloma, molluscums contagiosums, acné, steenpuisten, eczeem, ontstekingen van de urinewegen, blaasontsteking, bindvliesontsteking, hagelkorrel, gewrichtspijn.
Hoe snel groeit de thuja? Gemiddeld groeien thuja coniferen 20 tot 30 centimeter per jaar. Wel zijn er verschillende soorten thuja.
De Thuja, ook wel Levensboom genoemd, is van oorsprong een grote boom/ conifeer. De sterke conifeer laat zich uitstekend als haag snoeien en wordt in de praktijk dan ook als vaak als wintergroene haag toegepast.
Een lindeboom is bij uitstek geschikt om bij geboorte te planten. Een minder bekende robuuste eik met een schitterende oranjerode herfstkleur. Een mooie gedenkboom die eeuwenoud kan worden. Een groenblijvende eik die ook goed geschikt is voor de West-Europese klimaat.
Oud worden: de 9.500 jaar oude Noorse spar wordt beschouwd als de oudste boom ter wereld en groeit op een berg in Midden-Zweden. De boom, genaamd Old Tjikko, afgebeeld op een minder koude dag, werd gevonden door een team van wetenschappers tijdens een volkstelling van 2004.
Thuja behoort tot de Cupressaceae of Cypresfamilie. Hij kan wel 800 jaar oud worden.
Over het algemeen zijn deze coniferensoorten niet heel handig om als haagplanten te gebruiken. Desondanks staan er in de Canadese provincie Ontario twee levensbomen van de soort Thuja occidentalis die meer dan anderhalf duizend jaar oud zijn.
Een Thuja occidentalis 'Brabant' kan als volwassen exemplaar een uiteindelijke hoogte bereiken van 10 - 15 m, snelgroeiend. De uiteindelijke hoogte is afhankelijk van de groeiplaats en het klimaat.
Ignatia amara, ignatiusboon, geeft in homeopathische toepassing verlichting en troost bij emotionele en mentale klachten. Daarnaast staat het bekend om de rustgevende en verlichtende werking bij klachten als stress, concentratieproblemen en slapeloosheid.
Vooral bij acute klachten kan een juist gekozen middel zeer snel (binnen enkele minuten tot enkele uren) werken. Indien een middel bij acute klachten geen verbetering geeft, is niet het juiste middel gekozen.
Thuja is de oude Griekse naam voor een Noordafrikaanse boom met welriekend hout. De aromatische stoffen uit deze boom werden gebruikt voor offeranden (een Grieks woord voor 'offeren'is 'thujo'). Nog steeds wordt een thujasoort voor deze doeleinden gebruikt, namelijk de oosterse levensboom, die in de oriënt groeit.
Homeopathie behoort tot de alternatieve geneeswijzen waarbij wordt uitgegaan van het zelfherstellende vermogen van de mens. Door dit herstellend vermogen kun je door te rusten en een beetje aandacht bijvoorbeeld vanzelf genezen van een kleine verkoudheid.
[21-24] Dit is interessant voor de homeopathische praktijk: homeopathische medicijnen worden geabsorbeerd door korrels van melksuiker. Daarna doet een patiënt deze korrels in zijn mond, waar ze oplossen. Op dat moment, komen de nanodeeltjes of de waternanoclusters weer in hun 'waterige' toestand.
Zijn homeopathische middelen veilig? Klein: "Als het echt homeopathische middelen zijn, worden ze geacht veilig te zijn. Omdat de middelen zo sterk verdund zijn, zitten er weinig van de oorspronkelijke stoffen in. Als je het bij de drogist koopt, kun je het met een gerust hart gebruiken."
Ook de thuja groeit jaarlijks ongeveer 30 centimeter en kan als haag tot wel 5 meter hoog worden. Bovendien is een thujahaag verrassend goed smal te houden, waardoor de thuja ook in een wat kleinere tuin past.
De thuja is te stekken door in de lente eenjarige scheuten van zijtakken van de plant te nemen.
De meeste coniferen houden van een lichte plek, maar vooral Thuja en Taxus verdragen vrij veel schaduw. Vaak wordt gedacht dat coniferen graag in zure grond groeien, maar dat is meestal niet zo. Coniferen doen het in iedere normale tuingrond, maar hebben het liefst iets zwaardere lichte leem- of kleigrond.
Snoeien van de Thuja Brabant conifeer
Let erop dat enkel de nieuwe scheuten van de Thuja occidentalis Brabant worden gesnoeid. Snoei daarom bij elke snoeibeurt maximaal 3 à 5 centimeter van de jonge scheuten. Daarnaast is het raadzaam de conifeer te "scheren" in plaats van rigoureus te snoeien.
Magnesiumgebrek in de grond
Soms worden coniferen bruin doordat er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat. De bruine plekken ogen als dor en droog en bevinden zich vooral aan de onderkant en in het midden van de plant.
Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië. En hij groeit nog steeds, ongeveer 25 cm per jaar.
Baas boven baas: de dikste mammoetboom ter wereld heeft een stamomtrek van 24,7 meter (bij de grond zelfs 31 meter). Deze boom staat in het Sequoia National Park in de Amerikaanse Californië. In de Achterhoek staan meerdere zwaargewichten, zoals de Canadese populier in Baak.
De hoogste mammoetboom van Nederland staat bij kasteel Spelderholt te Beekbergen (omtrek 5,68 m, 43 m hoog). De mooiste groepen met mammoetbomen staan op landgoed Rhederoord: het is een geweldige ervaring om temidden van zo'n groep reusachtige bomen te staan.