Het wordt gemaakt van maïs, maar niet elke soort maïs is geschikt om popcorn van te maken. In deze fabriek wordt de maïs gesorteerd, gepopt en verpakt. Waarschijnlijk bestaat popcorn, oftewel plofmaïs, al duizenden jaren.
Popcorn zonder toevoegingen bevat slechts één enkel ingrediënt – maïs. Bij het verhitten van de maïskorrel ontstaat er stoom aan de binnenkant, omdat het water in de korrel verdampt. Door de druk barst de schil open en voilà – popcorn is geboren.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Bij pofmais gebeurt precies hetzelfde. Er zit een heel klein beetje water in zo'n maiskorrel dus als je hem verhit komt hij ook onder druk te staan. Als de druk te groot wordt, dan ploft hij uit elkaar en heb je popcorn.
Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken. Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn, het meest wordt Zea mays ssp. mays gebruikt. De term popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs).
Over het algemeen vindt men de verse popcorn, die je zelf moet maken in de pan of popcornmachine, het lekkerst. Daar scoorde elke smaak een voldoende. De kant-en-klare zoete popcorn van C1000 haalde de hoogste score, een 7,33.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Het product dankt zijn naam aan het ploffende (Engels: to pop) geluid dat maïskorrels (Engels: corn) maken als ze gepoft worden. Popcorn is dus simpelweg gepofte maïs. De droge maïskorrels bevatten van binnen vocht, waardoor bij verhitting stoom ontstaat in de korrel.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram het maximum is.
Eigenlijk zit er niet zo veel verschil tussen popcorn naturel, zout en zoet, weet Libelle's diëtist Wendy Walrabenstein: "Popcornmaïs (dat zijn de harde korrels waarvan popcorn wordt gemaakt) bevatten 375 kcal per 100 gram.
Er zitten 154 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) popcorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'popcorn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een licht verteerbare snack, zoals popcorn, is ideaal na een avondtraining. De zoute popcorn vult jouw energievoorraad en de verloren elektrolyten terug aan. Wanneer je ervoor kiest om iets intensiever te gaan trainen, kan je zelfs nog wat extra suikers toevoegen.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Daarnaast kun je je popcorn natuurlijk poffen in de koekenpan: verwarm de pan tot 200°C, eventueel met een laagje olie naar keuze (geen boter). Voeg daarna de pofmaïs toe en leg het deksel erop. Haal het deksel niet tussentijds van de pan en zet het vuur uit als je steeds minder poffende geluiden hoort.
Doordat je de maïskorrels verhit ontstaat er stoom aan de binnenkant en barst de schil open et voilà: daar is de popcorn. Per 40 gram zoute popcorn krijg je circa 151 kcal binnen, 5,1 gram eiwitten, 2 gram vet (waarvan 0,4 verzadigd), 0,94 gram zout en 28,1 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker).
Wil je je popcorn kruiden met een beetje zout? Hussel dan meteen 60 ml olijfolie door de popcorn en bestrooi met het zout. Het zout blijft dan lekker plakken aan je popcorn en dat is precies wat je wil.
Zet een redelijk grote pan met deksel op het vuur. Bedek de bodem met een dun laagje zonnebloemolie en leg hier drie maïskorrels in. Doe direct het deksel weer op de pan. Zet het vuur nu hoog en wacht tot je alle drie de korrels hebt horen 'poppen'.
Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
Als het daarin 230 graden is, verandert het water in de maïs in stoom. Door de druk ontploft de maïskorrel en keert zich binnenstebuiten. Nu verschijnt we het witte, luchtige zetmeel. Als het goed is, heeft de popcorn nu precies 44,5 keer het originele volume.