Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet meestal geelwit van kleur.
Paraffine werkt uiterst comedogeen, wat betekend, ze veroorzaken (kunstmatige) mee-eters en kunnen zelfs acne en acne achtige ziektes veroorzaken.
Paraffine olie is een dunne, transparant olie die wordt gewonnen uit aardolie. Het maakt de huid zacht en beschermt tegen uitdroging. Het gaat verdamping van water door de huid tegen. Minerale oliën worden veel gebruikt door apotheken als basisolie in crèmes en zalven omdat de kans op allergieën zeer gering is.
Paraffine wordt uit aardoliedestillaten en -residu's bereid, door deze in selectieve oplosmiddelen op te lossen, sterk af te koelen en de paraffine af te filtreren. De verkregen, nog olie bevattende paraffine wordt van deze olie ontdaan door zweten of door uitlogen met een oplosmiddel, en door centrifugeren.
Paraffine en vaseline hebben een afdekkende werking op de huid, waardoor uitdroging wordt voorkomen. Paraffine-vaselinezalf 50% wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van diverse droge huidaandoeningen, zoals atopisch eczeem en psoriasis.
Velen gebruiken vaseline met name in de winter bij droge lippen. Hiermee zijn je lippen wel even verzacht maar dit is meestal van korte duur. Hierdoor blijf je smeren en het helpt de droge lippen of huid uiteindelijk niet. Vaseline remt namelijk het zelfhelend vermogen van je huid.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Paraffine is een koolwaterstofmengsel dat o.a. wordt gebruikt om kaarsen of zalf van te maken. Het wordt gewonnen uit aardolie. Paraffine is niet giftig, maar wel gevaarlijk als het gegeten wordt.
Meerdere merken verkopen vegan kaarsen. Zo zijn de Hema kaarsen en theelichtjes vegan, Bolsius heeft een vegan assortiment, Xenos heeft diervrije opties. De meeste waxinelichtjes worden volledig van paraffine gemaakt, dit is op oliebasis.
Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet meestal geelwit van kleur.
Vaseline is een stof die afkomstig is van petroleum, wat een oliesoort is. Petroleum ontstaat wanneer plantaardig en dierlijk leven diep in de aardkorst zijn blootgesteld aan extreem hoge druk of temperaturen. De vaseline die van deze olie wordt gemaakt, is ontdekt in 1872.
Een gewone verzachtende en beschermende crème helpt bij eczeem vaak niet genoeg. U kunt beter een vette crème gebruiken, zoals vaseline lanettecrème of vaseline cetomacrogolcrème. Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid.
Een wezenlijk verschil tussen de twee enigszins vergelijkbare stoffen is de afkomst. Vaseline is alleen afkomstig van aardolie maar glycerine kan zowel van aardolie als van plantaardige of dierlijke vetten en oliën worden gemaakt.
Waarom zou je het dan gebruiken om je huid te verzorgen? Er zijn genoeg natuurlijke alternatieven voor minerale olie. Goede alternatieven zijn bijvoorbeeld olijfolie, jojoba olie, Avocado en druivenpit olie. Veel natuurlijke cosmetica bedrijven maken van deze ingrediënten gebruik in plaats van minerale olie.
Paraffine = Een olie met een goed glijvermogen, zij geeft een vettende werking aan crèmes, zij werkt huidverzachtend en heeft een ontstekingsremmende invloed. paraffine is zeer zuiver en wordt zelfs gebruikt als laxans.
Cosmetische of medische vloeibare paraffine mag niet worden verward met paraffine die als brandstof wordt gebruikt. Het is een transparante, kleurloze, bijna geurloze en olieachtige vloeistof die bestaat uit verzadigde koolwaterstoffen uit aardolie.
De meeste “gewone” kaarsen zijn gemaakt van paraffine. En paraffine is weer een restproduct dat overblijft na de verwerking van aardolie. Omdat aardolie een fossiele brandstof is (een materiaal dat langzaamaan opraakt) zijn kaarsen van paraffine niet bepaald duurzaam.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
In Roermond produceert Bolsius kerkkaarsen. In 2021 wordt de locatie in Boxmeer gesloten. Bij de Bolsius Groep werken ongeveer 900 werknemers. Het hoofdkantoor staat in het Noord-Brabantse dorp Schijndel.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Als je de kaars aansteekt, wordt de brandstof vloeibaar en zuigt de pit deze op. Daarna gaat de kaars branden. Ook zitten er vaak kleurstoffen en geurstoffen in kaarsen.
Waxinelichtjes worden vaak gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum. Brand je die kaarsjes binnen dan vervuil je de lucht in huis, en kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.
Goed voor droge huid, littekens.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Uierzalf is een vochtbestendige vaseline-achtige zalf. Het middel heeft geen vaste receptuur; de samenstelling verschilt van leverancier tot leverancier. De zalf kan bijvoorbeeld een mengsel zijn van vaseline en lanoline met daaraan toegevoegd een bacteriedodend en schimmelwerend ingredient, zoals triclosan.