Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
Surimi is een gemalen witvis met toevoeging van krab-aroma en kleurstoffen voor de rode kleur. Wordt voor een product het woord 'krab' gebruikt, zoals bij 'krabsalade' of 'krabvlees', móet er een bepaalde hoeveelheid echt krabvlees in verwerkt zitten.
Over het algemeen zijn surimi sticks best gezond, ja! Ze bevatten namelijk niet veel ongezonde vetten en suikers, maar wel veel eiwitten. Het wordt door sporters dan ook wel gegeten als caloriearme en eiwitrijke snack. Daarnaast zijn de crab sticks rijk aan vitamine B12 en aan mineralen als jodium, fosfor en seleen.
Hoe het ook wordt genoemd, de imitatiekrab zoals wij hem kennen bestaat vaak dus uit meerdere witvissen en het bevat weinig vet en suikers bevat en is laag in calorieën. Bovendien is het een stuk goedkoper dan echte krab en dus een heel mooi alternatief.
Met 25 procent van de surimi-productie is de stick nu de meest voorkomende soort ter wereld. Zit er nou echt krab in surimi? Nee, helemaal niet. De krabsmaak komt puur van de toegevoegde smaakstoffen.
Voor schelpdieren geldt hetzelfde als voor garnalen, kreeft en krab. Ze worden door sommigen beschouwd als voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, maar ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en goed cholesterol.
De sticks kun je opeten als hapje met een dipsaus (bijvoorbeeld sojasaus). Je kunt er warme en koude bereidingen mee maken. Koud is ze lekker in alle soorten salades of cocktails. Het smaakt prima in (koude) rijst- of pastasalades of maaltijdsalades.
Voorbeelden van schaaldieren zijn: Kreeft (Zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft) Garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's) Krab.
Er zit 6 gram vet in 1 voor snee (25 gram) krabsalade, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Nee, het is nog niet gelukt surimi vegetarisch te maken. Bij surimi wordt het vlees van vis en van landdieren (restproducten) eerst fijngehakt. Het resultaat wordt vervolgens gestampt, verpulverd en omgevormd tot een gelatineachtige pasta.
Omschrijving. Voor deze imitatie krabpoten, genaamd 'kanimi crablegs', is gebruik gemaakt van de Nemipterus spp. Het witte visvlees wordt behandeld en gemalen tot pulp. Deze wordt in een vorm gegoten, bevroren en uiteindelijk oranje-rood geverfd om zo het krab gevoel te imiteren.
Er zijn ongeveer 8600 beschreven soorten, die verspreid over de hele wereld voorkomen. In België en Nederland zijn 38 soorten bekend die inheems zijn of meer sporadisch worden aangetroffen, zie hiervoor de lijst van krabben in België en Nederland.
Recepten met krab
Bekijk voor meer culinaire inspiratie ons online platform FoodXperience. Noordzeekrab met foie gras. Noordzeekrab met appel, hangop, wortel en garnalenjus. Noordzeekrab met tzatziki, harissa en parels van geitenkaas.
Gekookt krabvlees is in allerlei vormen te koop: vers, diepgevroren en in blik. De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.
Krabsalade wordt gemaakt met stukjes krab, ei, sjalot, cayennepeper en mayonaise. In vele gevallen bevat krabsalade geen krab, maar surimi. Dit is vlees afkomstig uit gemalen en in repen geperste vis, waaraan smaak-, geur- en kleurstoffen zijn toegevoegd om het product op krab te laten lijken.
De Kingcrabvisser is zo'n beetje het gevaarlijkste beroep ter wereld en wordt uitgeoefend op de zeeen in het hoge noorden. Het vissen naar deze diepzeekrabben heeft al wat vissers het leven gekost. De prijs voor het uitoefenen van dit beroep is dus hoog.
Verboden vruchten voor moslims: haram
producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg. specifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.
HET RESULTAAT Met een score van 9/10 kwam Delhaize King Crab (Delhaize) als beste uit de bus. Met de plaatsen 1 t.e.m. 4 is het duidelijk dat koningskrab de lekkerste keuze is als je voor krab in blik gaat. De beste van de gewone krab werd Cora met 6/10.
#1 zwangerschaps- en baby-app
Alle vegetarische sushi, met vullingen van komkommer, avocado, rode biet of gebakken ei, kan je veilig eten. Ook vullingen van gekookte vis zijn veilig. Sommige sushi-restaurants geven op de kaart aan welke producten geschikt zijn voor zwangere klanten.
De surimi Sea Noodels zijn een glutenvrij alternatief voor pasta.
Om te voorkomen dat je een infectie oploopt tijdens je zwangerschap die je ongeboren kindje zou kunnen schaden, wordt geadviseerd om de sushi met rauwe vis te vermijden. Ook rauwe schaal- en schelpdieren kun je beter niet eten als je zwanger bent.
Over het algemeen bevat vis, zoals zalm, veel meer omega-3 vetzuren dan schelpdieren. Deze vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en daarom zijn schaaldieren wat betreft de inname van omega-3 vetzuren geen goed alternatief voor vis.