Waar is onze Angel is een stichting die 365 dagen per jaar geheel gratis en vrijwillig baasje ondersteunen om hun vermiste hond binnen Nederland veilig te krijgen.
Bel de lokale dierenambulance en informeer of je een poster kan afgeven of opsturen. Als je net verhuisd bent dan kun je contact opnemen met de nieuwe bewoners op jouw oude adres. Katten lopen namelijk vaak terug naar hun oude huis. Roep je kat als het buiten stil en rustig is.
Als u een dier vindt en u weet niet wie de eigenaar is, moet u daarvan aangifte doen bij het asiel of de dierenopvang voor uw gemeente. Dit is wettelijk verplicht. In het asiel kan men kijken of het dier gechipt is.
Als je hond vermist is, kun je je vermiste dier op hun website registreren, maar ook kan je er aangeven als je juist een zwerver gevonden hebt. Het meldpunt van Amivedi bij jou in de buurt werkt nauw samen met lokale instanties als dierenasiels, de dierenambulance, politie en de gemeente. Dierenbescherming.
– Een hond die tijdens een wandeling verdwaalt, zal meestal instinctief terugkeren naar de plaats waar hij zijn baas het laatst heeft gezien. Vraag in uw omgeving aan buren (eventueel ook via Facebook) of aan voorbijgangers of ze uw huisdier niet gezien hebben. Toon een recente foto.
De meeste honden, maar ook de al wat oudere honden, gaan graag op onderzoek uit. Op het moment dat uw hond geïnteresseerd met zijn omgeving bezig is gaat u, zonder iets te zeggen, naar uw hond toe. Als uw hond wegloopt, stapt u er rustig achter aan, (zeg nog steeds niets en ga ook niet harder lopen).
Vanaf 1 mei worden alle contactgegevens op de chips van huisdieren automatisch anoniem. Alleen bevoegde personen zoals dierenartsen en politie kunnen die gegevens dan nog lezen. Eigenaars kunnen er wel voor kiezen om die gegevens openbaar te maken, maar dat is niet zo makkelijk, ontdekte "De inspecteur" op Radio 2.
De dierenambulance, elk asiel en elke dierenarts in Nederland kan de chip uitlezen. Hierdoor kan jouw kat weer teruggebracht worden. Een goede registratie is dus ontzettend belangrijk!
Als mensen melden dat ze een dier hebben gevonden, halen wij het dier op. Wij gaan eerst altijd na of het dier gechipt is. Wij hebben een chipreader in de ambulance. Is het dier gechipt dan kunnen wij binnen enkele minuten de eigenaar achterhalen.
Kat is kwijt of vermist, wat te doen? Een vermiste kat komt soms na een week nog terug. Weggelopen katten zijn vooral in het zomerseizoen veel buiten en kunnen soms erg gaan zwerven, waarbij ze soms een week wegblijven. Wanneer de kat langer dan drie dagen niet thuis is geweest, roep dan de omgeving af naar de kat.
Katten zijn hele gevoelige dieren die erg gesteld zijn op hun omgeving en hun rituelen. Een kat heeft een soort ingebouwd kompas waarmee ze de weg naar hun 'eigen' huis terug vinden. Daarom is het belangrijk dat een kat eerst went aan zijn nieuwe huis.
Katten gaan van nature na enige tijd op onderzoek uit, maar in sommige gevallen kunnen ze de weg naar huis niet terugvinden. Veel mensen weten niet dat je een kat, na een verhuizing, minimaal drie weken in z'n nieuw omgeving moet vasthouden voordat je ze weer loslaat.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Bel de gemeente of Dierenambulance
In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Sommige dierenambulances draaien alleen maar op vrijwilligers, andere ook op betaalde krachten. Ze mogen zelf hun aanrijtijden bepalen. Sommigen rijden alleen tussen 9.00 en 17.00 uur, anderen 24 uur per dag.
In 2020 78.332 vermiste en gevonden huisdieren, waarvan de meeste katten (62.499) en honden (6.689) betroffen. Van de vermiste katten met chip werd 77% opgelost. Bij de gevonden katten zonder chip werd maar 22% opgelost. Van de vermiste honden met chip werd 95% opgelost.
Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee. Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen. Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
Daardoor wordt het terugvinden van hun huis bijna onmogelijk. Met een geregistreerde chip is uw huisdier altijd naar de eigenaar terug te herleiden. Elke chip die bij een dier wordt ingebracht kan worden geregistreerd bij de NDG. Met deze registratie worden uw gegevens direct gekoppeld aan uw huisdier.
"Asielen en dierenartsen kunnen de gegevens op de chip altijd uitlezen. Maar de politie kan dat niet.
Je dierenarts kan met een chiplezer de chip van je kat lezen en dus het nummer controleren. Dit nummer moet overeenkomen met het nummer op het registratiebewijs van je kat. De juistheid van de registratiegegevens kan je zelf nagaan. Op de website van de databank geef je het chipnummer (15 cijfers) in.
De NDG is met meer dan drie miljoen geregistreerde honden en katten de grootste databank in Nederland.
Dit doe je door een voertje in je handen voor de neus te houden en deze omhoog te bewegen van voor naar achter over de kop. De hond gaat dan zitten. Je hoeft dus niet het commando zit te geven. De hond leert dan dat hierkomen altijd betekent dat hij voor de baas komt zitten.
Je hond niet los laten lopen
Je hond kan ook aan de lange lijn genoeg beweging krijgen. Daarnaast kun je altijd kiezen voor fietsen, een loopband of regelmatig naar een omheind veld gaan voor extra beweging. Ook snuffelen kan net zo goed aan een lange lijn als los. Spelen met andere honden is de enige beperking.
De meest bekende manier waarop dieren hun locatie kunnen identificeren is sonar. Onder andere vleermuizen, vogels en zeezoogdieren gebruiken sonar om zich te oriënteren en hun weg te vinden.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!