Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft.Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.
Magnesium is een mineraal, dat jouw paard hard nodig heeft. Magnesium zorgt niet alleen voor signaaloverdracht van en naar de spieren, het zorgt ook voor de ontspanning van de spieren. Je zou kunnen zeggen dat calcium zorgt voor het aanspannen van de spieren en magnesium geeft de benodigde energie voor de ontspanning.
Het is echter niet wetenschappelijk aangetoond dat extra magnesium een kalmerende werking heeft op nerveuze paarden. Een teveel aan magnesium bij paarden is zeldzaam, een overschot wordt via de urine afgevoerd.
Hoeveel magnesium heeft een paard nodig? De dagelijkse magnesiumbehoefte kan per dier sterk verschillen. Voor paarden in rust of in lichte arbeid is de magnesiumbehoefte 1,95 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Voor paarden in de sport of stressgevoelige dieren kan dit oplopen tot 3 gram.
In ruwvoer en brokken zit vaak al voldoende magnesium voor het paard. Daarnaast zijn luzerne, bietenpulp en melasse van suikerbieten ook goede bronnen van magnesium. De biologische beschikbaarheid van magnesium bij paarden is hoog. Magnesium wordt bij paarden voornamelijk opgenomen in de dunne darm.
Luzerne staat bij veel paardeneigenaren bekend als een waardevolle bron van voedingsstoffen. Het is een zeer veelzijdig voermiddel voor paarden en pony's, wat in diverse rantsoenen aangeraden wordt. Luzerne is een vlinderbloemige plant die rijk is aan eiwitten.
Selenium is een heel belangrijk sporenelement. In combinatie met Vitamine E speelt selenium een belangrijke rol bij de bescherming van lichaamscellen tegen beschadiging door afvalstoffen die ontstaan door grote inspanning (melkzuur).
Magnesiumcitraat wordt vaak gebruikt door mensen met een sportieve levensstijl. Het is wetenschappelijk bewezen dat citraat de magnesiumwaarden in alle weefsels verhoogt, dus ook in de spieren (Ates, 2019). Daarom draagt magnesium bij aan: Het behoud van sterke en soepele spieren.
Magnesiumbisglycinaat zorgt voor een stijging van de magnesiumwaarden in de hersenen. Deze vorm van een magnesiumsupplement werkt niet alleen in op de spieren, maar ook op de hersenen. Magnesiumcitraat verhoogt daarentegen voornamelijk de magnesiumwaarden in de spieren [3].
Ondersteunt de hormoniale prikkelingen bij merries en hengsten. Van oudsher werd het gebruikt om het libido bij mannen te onderdrukken. Gedroogde hele zaden van Monnikspeper heeft hormoon regulerende eigenschappen, houdt de hormonen in balans bij paarden.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een volwassen man is 350 milligram. Bij een vrouw is dit 300 milligram. Deze hoeveelheid kun je halen uit normale voeding.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Symptomen van hoefbevangenheid
Stijfjes en stram bewegen. Warme hoeven en soms een verdikte en pijnlijke kroonrand. Duidelijk voelbare digitale pols (je voelt de bloedvaten in de ondervoet duidelijk kloppen). De punt van de straal van de hoef is gevoelig.
Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA! In 70-90% van de gevallen is de oorzaak van hoefbevangenheid endocrien, d.w.z. het heeft een hormonale oorzaak. Deze paarden zijn Insuline Resistent (IR).
Paarden kunnen heel goed genezen van hoefbevangenheid zonder hoefijzers maar met een goede natuurlijke bekapping, en veel, heel veel beweging. Hoe meer we interfereren met medicijnen en behandelingen, hoe moeilijker het voor hem is om zichzelf te genezen.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Vitamine E is een antioxidant die het lichaam van je paard helpt bij het beschermen van gezonde cellen, de afvoer van afvalstoffen en zorgt dat de spieren van je paard gezond en soepel blijven. Ook helpt vitamine E bij de afvoer van afvalstoffen die ontstaan door inspanning van de spieren (melkzuur).
Silicium is nodig voor de aanmaak van taaie weefsels zoals botten, pezen, kraakbeen, vaatwanden, huid, haar en nagels. Het geeft stevigheid aan weefsels, waardoor het ook de huid- en haarvitamine wordt genoemd. Selenium of seleen is een spoorelement.
Scheve calcium/fosfor verhouding
De ideale calcium/fosfor verhouding is 2:1, maar bij luzerne is deze 4:1. Er zit dus vier keer zoveel calcium in als dat er fosfor in zit. Een scheve calcium/fosfor verhouding kan problemen veroorzaken bij de botontwikkeling van een paard.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.