Avondzon is een woonzorgcentrum met 65 plekken in de wijk Apeldoorn-Zuid.
Een tuin op het zuiden is de meest zonnige tuin. In deze tuin is het eigenlijk altijd licht en helder. 's Zomers kan het warm worden in de tuin, omdat heel de dag de zon in de tuin schijnt. Mocht u daar niet van gediend zijn, dan is het belangrijk dat u schaduwplekken creëert.
In een tuin op het westen zal de zon in de ochtend slechts achterin je tuin te zien zijn mits je tuin diep genoeg is. Tegen je woning aan zal het door de schaduw van je woning in de ochtend op het terras tegen je woning aan lekker koel zijn en kun je hier op warme dagen heerlijk in de luwte zitten.
Alle richtingen waarin een tuin gelegen is, hebben voordelen en nadelen. Een tuin op het noorden krijgt weinig zon (tenzij hij erg lang is), maar biedt wel in de zomer voldoende schaduw. Een tuin op het oosten biedt een heerlijke zonnige ontbijtplek maar zal 's avonds geen zon meer hebben.
Je hebt het misschien wel eens mensen horen zeggen: een tuin op het zuiden is het beste. Bij het kopen van een woning wordt de ligging van de tuin ten opzichte van de zon vaak zelfs als een van de doorslaggevende factoren meegewogen in de eindbeslissing.
In Keetmanshoop in het zuiden van Namibie schijnt de zon gemiddeld 3.870 uur. Dat komt neer op 87 procent van de tijd. De zomers zijn er erg warm en de winter gewoon warm. Met 350 zonnige dagen, schijnt de zon er vrijwel onafgebroken.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.
Een balkon op het zuiden willen de meeste zonaanbidders, want daar kunnen ze van de meeste zon genieten. Hier kunt u thuis bruin worden en van koele drankjes genieten. Daarom is een balkon op het zuiden ideaal om te zonnebaden. Voor uitgebreide zonnebaden is een comfortabele ligstoel het juiste meubilair.
Als je tuin ten zuiden van je huis ligt, heb je eigenlijk de hele dag door voldoende zonlicht en is het in alle jaargetijden zonnig in je tuin. 's Zomers kan dit een nadeel zijn omdat het dan wel eens té heet kan worden. Daarom is het van belang om schaduwplekken te creëren in een tuin op het zuiden.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
Met een wijzerhorloge kun je - mits het niet al te bewolkt is - bepalen waar het Zuiden is. Je wijst de kleine wijzer naar de zon en deelt de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 doormidden. Deze denkbeeldige lijn wijst naar het zuiden.
Met een tuin op het noorden heb je dus vlak achter je huis vrijwel de hele dag schaduw, maar zal je achterin je tuin wel zonlicht krijgen en ook in de ochtend en avond nog redelijk wat zonlicht in je tuin ontvangen. Ook voor tuinen op andere richtingen geldt dat de zoninval kan variëren op een dag en per seizoen.
Met name in de winter is zonlicht in een tuin op het noordoosten nauwelijks waarneembaar. Moet gezegd dat dit nog wel afhankelijk is van de exacte ligging. Ligt uw tuin meer op het oosten dan op het noorden, dan zult u hier iets minder hinder van ondervinden.
Tenzij je dit ezelsbruggetje gebruikt! De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w.
Probeer het dan eens 's avonds. Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
Reacties. Het makkelijks is om te kijken op een kaart, bijvoorbeeld Google Maps. Je ziet dan precies hoe jouw gebouw ligt en waar je balkon op uitkijkt. Natuurlijk kun je ook een kompas gebruiken, bijvoorbeeld op een smartphone.
Op een balkon op het oosten pik je de eerste zonne- stralen mee. In de middag is er vooral schaduw. Een mix van zonliefhebbers en schaduwplanten is dus ideaal. Planten die goed groeien op een balkon op het oosten zijn onder andere afrikaantjes, ijzerhard, palmlelie, viooltjes, strobloem en petunia.
De zon komt op in het oosten, dus dat betekent dat je met een tuin op het oosten heerlijk kunt genieten van het ochtendzonnetje! Ideaal dus als je een ochtendmens bent en je graag buiten ontbijt tijdens de opkomende zon in je tuin. Gedurende de dag draait de zon langzaam weg uit je tuin.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
Op 21 juni staat de zon het hoogst en is de zonnehoek 61,5°. Op 21 december staat de zon het laagst en is de zonnehoek 14,5°.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december).
Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is. Deze as is de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en zuidpool met elkaar verbindt.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen wat zich in de zomer voordoet tussen het zuiden van de zuidpoolcirkel en het noorden van de poolcirkel - ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait in een bepaalde hoek in een baan rond de zon waardoor de Noordpool tijdens de zomermaanden naar de zon gericht is.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Heb je een tuin op het noordwesten, dan ligt je tuin dus voor een gedeelte op het noorden en voor een gedeelte op het westen. Voor een tuin die meer westelijk ligt betekent dit dat de zon vaak aan de rechterkant van de tuin schijnt. Een tuin die meer op het noorden ligt heeft de meeste zonnestralen achterin de tuin.