Amarone wijnen hebben een comlplexe aard. Er is dus rijk voedsel nodig om de wijn en het eten in balans te houden. Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval en vele andere gerechten uit de Veneto.
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (eventueel door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Amarone della Valpolicella te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
De smaak van de Amarone is een intensieve en stevige smaak, met een zacht mondgevoel. De Amarone wijn smaakt als een ronde wijn, maar smaakt nimmer zoet. In de geur vind je de intense geur van kersen en zwart fruit, met een lichte tint van pruim.
Zoals je intussen begrijpt gaat er veel meer tijd zitten in het maken van Amarone in vergelijking met 'normale' wijn en zijn er vanwege die appasimento methode meer druiven nodig (2x zoveel als normaal!). Dat maakt deze bijzondere wijn wat kostbaar.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Hoe lang kun je Amarone bewaren
Uit de goede jaren kun je je fles Amarone makkelijk 15 jaar in je keldertje opbergen. Maar bij slechte wijnjaren kun je de Amarone beter drinken als ze nog in haar jeugd is. Een jaar of zeven, niet veel ouder.
Voor amarone wijnen worden de druiven corvina, rondinella en soms molinara druiven gebruikt. De druiven worden handmatig geoogst en allen echte rijpe druiven worden geplukt. De oogst vindt meestal plaats in de eerste 2 weken van oktober.
Amarone komt van het Italiaanse woord amaro (“bitter”) en voegt het achtervoegsel toe dat indrukwekkende afmetingen en volume aangeeft. Amarone is een blend van Corvina- en Corvinone-druiven, maar Valpolicella is de enige van de drie (hoewel sommige andere denominaties zijn toegestaan door de benaming).
Daarnaast wordt in Valpolicella nog een speciale techniek gebruikt die “ripasso” heet. Hierbij worden de vergiste druiven van de Amarone wijn na persing herbruikt, omdat deze nog veel smaak en eventueel suikers bevatten.
Valpolicella Ripasso DOC wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees. Denk aan een stoofpotje, hertenbiefstuk of pasta met een romige tomatensaus. Winterse hoofdgerechten en medium gerijpte kaas.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
De Primitivo wijnen uit Puglia volle fruitige wijnen. Zacht en zwoel met veel zondoorstoofd zwart fruit en een lichte kruidigheid. Primitivo wijn is vaak donkerrood van kleur en staat bekend om de stevige body en fruitige smaken.
Hoe eerder de alcohol wordt toegevoegd, hoe zoeter de wijn. Bekendste voorbeelden van versterkte wijnen zijn sherry, port en madeira. Versterkte wijnen zijn zoet en worden gedronken bij het nagerecht of als digestief. De droge varianten worden ook wel als aperitief gedronken.
Bij een carpaccio, gemaakt van dungesneden, rauw rundvlees, draait het om het tegenovergestelde: die is zacht en licht van smaak, en wordt daarom liever vergezeld door een lichte witte wijn of een rosé.
Lokale gerechten die goed bij Barolo passen
Vooral goed bij jongere wijnen. Risotto met porcini (eekhoorntjesbrood). Geroosterd ganzenvlees. Gevogelte: kies gevogelte met een wildsmaak, bijvoorbeeld fazant, wilde eend of duif.
Ripasso en Amarone: overeenkomsten
De wijnen uit de Valpolicella treek worden gemaakt van een mix van de druivensoorten Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
Druif - Tempranillo
De druif Tempranillo is afgeleid van 'temprano', wat 'vroeg' betekent; de druif is vroeg rijp en kan dus als één van de eerste worden geoogst. Tempranillo kent verschillende namen en lokale varianten: Tinto Fino, Tinto del País, Tinta de Toro, Tinto de Madrid, Ull de llebre en Cencibel.
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".
Amarone della Valpolicella is een intense, rode Italiaanse wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Een methode die ook appassimento wordt genoemd. De wijn is afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto en is één van de meest prestigieuze rode wijnen van die regio. De wijn wordt voornamelijk gemaakt van de druif Corvina.
Van de vele antioxidanten in druiven wordt je lichaam vrolijk: fosfor en silicium houden de huid rimpelvrij en laten de haren glanzen als nooit tevoren. Ook je zenuwstel vaart wel bij een trosje druiven. De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers.
De druifsoort, of het druivenras, van de witte wijn is voor een groot gedeelte bepalend voor de smaak van de wijn. Zo geeft de Pinot Grigio druif zijn wijn een lekkere frisse smaak, terwijl de Chardonnay druif voor een zachtere, romigere smaak zorgt.
De algemene regel is dat je een geopende fles wijn 1 tot 3 dagen kunt bewaren, maar er bestaat verschil tussen de verschillende soorten wijn. Na deze periode is de wijn vaak nog wel te drinken, maar heeft deze wel veel aan smaak ingeleverd.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken.Wit en rosé kunnen iets langer staan; maximaal vier dagen. Als het een zoete variant is, kun je het mogelijk nog met één dagje rekken. Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar: slechts één dag.