Alle hamstersoorten hebben dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven. In de natuur eten ze bijvoorbeeld insecten om in deze behoefte te voorzien. In compleet hamstervoer zitten alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. Het is beter om biks te voeren dan om gemengd voer te geven.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Erg belangrijk is een goede ventilatie in het verblijf. Zorg dat er geen vocht is en dat het materiaal in het verblijf bestand is tegen knagen. In het hamsterverblijf is er per dier minimaal één donkere schuilplaats noodzakelijk, waarin de hamster kan slapen. Hiervoor zijn speciale hamsterhuisjes te koop.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Wc rolletjes en niet gekleurd wc papier kan gewoon in de kooi, beestje mag dat ook gewoon eten. Papier en karton eten ze niet op hoor. Ze knagen het kapot, en slepen het soms mee naar hun nestje (eventueel in hun wangzakken) maar opeten doen ze niet. Kartonnen doosjes en wc-rollen zijn juist er geschikt om te geven.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Hoe richt ik de kooi goed in? Hamsters zijn nachtdieren, dus overdag slapen ze. Waar je je hamster dus erg blij mee maakt, zijn veel verstopplekjes in zijn kooi. Dit hoeft niet eens een fluoriserend slaaphuisje van de dierenwinkel te zijn, met een stapel toiletpapier maak je de hamster nog een stuk blijer.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Ben je geschikt als hamster-eigenaar? Hamsters zijn redelijk gemakkelijke huisdieren. Ze zijn leuk om naar te kijken en intelligent en actief.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
Tik het diertje op zijn neus als hij weer eens bijt en zeg dan luid en duidelijk 'Nee ! 'of 'Foei! ', wat ook goed kan helpen is blazen. Zodra je hamster bijt blaas dan tegen hem aan, hij zal dit als onprettig ervaren en stoppen met het ongewenste gedrag, dit is een milde vorm van afstraffen.
Hamsters hebben geen groot geheugen. Ze kunnen bepaalde plaatsen onthouden waar ze ooit wat lekkers gevonden hebben en ze kunnen bepaalde geluiden zoals stemmen herkennen.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet.
Wanneer je een hamster te veel voer geeft, dan zal hij niet overmatig eten en dik worden. Maar zal dit of laten liggen of gaan hamsteren en dus opslaan bij zijn voer voorraad. Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc.
Hamsters stinken niet, omdat ze zichzelf goed schoon houden. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en maak de kooi niet te vaak schoon. In een schone omgeving probeert een hamster meer zijn geur achter te laten. Als een hamster toch stinkt, kan hij zich wassen in chinchilla zand, nooit met water.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hoeveel hamsters precies eten is afhankelijk van hun formaat, maar over het algemeen eten hamsters één of twee theelepels gemengd droogvoer per dag.