Het ophangen van een camera is niet verboden. Is de camera gericht op openbaar terrein of op uw eigen terrein? Controleer dan of uw buren zich houden aan de regels:Uw buren mogen alleen dat deel filmen dat nodig is om hun huis te beveiligen.
Vast cameratoezicht
Er hangen camera's aan de Zuid en de Overpoort.
De belangrijkste regel bij camera's bij uw eigen huis is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren.Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
Filmen op de openbare weg, mag dat? In Nederland geldt er geen algemeen verbod om in openbare ruimtes of op de openbare weg te filmen. Dit betekent dat je over het algemeen vrij bent om opnames te maken van de omgeving en de mensen om je heen. Zolang je hun privacy niet schendt en je je aan bepaalde regels houdt.
In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring'. Dit geldt alleen voor een camera die je zelf vasthoudt, bijvoorbeeld in een mobieltje of een fototoestel of een videocamera.
Je mag alleen je eigen bezittingen filmen. Dus de voortuin of de auto wel, maar niet de straat of parkeerplek daarachter. Doe je dat wel, dan overtreed je de privacywet.
Bij een trajectcontrole hangen er camera's op meerdere meetpunten langs de weg. Deze camera's registreren ieder voertuig.De tijd die het voertuig erover doet tussen twee meetpunten, geeft aan hoe hard er is gereden.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Medewerkers in de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat kijken voor verkeersmanagement en incidentmanagement via camera's live naar de situatie op de weg. We gebruiken deze beelden om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen en om incidenten te signaleren, zodat snel kan worden gehandeld wanneer dat nodig is.
Schakel alle verlichting in de woning uit. Schijn met een zaklamp langzaam door de kamer. Een cameralens zal het licht van de zaklamp reflecteren. Kijk ook goed of er ergens een rood of groen lampje zichtbaar is, sommige camera's hebben dit wanneer ze in het donker filmen.
Boete bij overtreding
Wanneer jouw camera bezittingen van anderen of de openbare weg filmt terwijl dit niet nodig is, is dat een overtreding van de privacywet. Iemand kan een klacht bij de AP indienen en de AP kan dan een boete opleggen, ook aan particulieren.
De ideale hoogte van het herkennen van objecten en personen is 1,70 meter. Voor buitengebruik raden wij aan de camera op een hoogte te hangen die niet gevoelig is voor vandalisme. Met let erop dat de camera nooit hoger dan 3 meter van de grond hangt.
Permanent cameratoezicht
Dan mag de politie de beelden maximaal 4 weken bewaren. Zijn er concrete vermoedens dat er strafbare feiten op de camerabeelden staan? Dan mag de politie de beelden langer bewaren om die strafbare feiten op te sporen.
De bodycams zijn primair bestemd voor de basisteams, hondengeleiders, bikers en nautische politie. Agenten mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel verbaal duidelijk maken aan degene(n) die ze gaan filmen. De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen.
Wanneer een laptop of een ander apparaat met webcam in verbinding staat met internet bestaat de kans dat er meegekeken wordt. De reden dat internetgebruikers de webcam afplakken met een sticker is dus omdat ze willen voorkomen dat er ongevraagd met hen wordt meegekeken. De zogenaamde “webcam hack”.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
Met 'Camera in Beeld' ziet de politie na een misdrijf welke bedrijven of burgers camera's hebben aangemeld. Hierdoor kunnen daders mogelijk sneller worden opgepakt. Meer weten? Kijk op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen hoe u de beelden kunt delen met de politie.
Aan de hand van de kleur van de auto of het merk kan bijvoorbeeld worden achterhaald of er sprake is van een auto met vervalste kentekens of niet. Daarnaast kan de foto-opname van het voertuig relevant zijn, bijvoorbeeld wanneer getuigen over de kleur en/of het merk en model van de auto hebben verklaard.
Het zwarte "cameraatje" bovenop de verkeerslichten is zoals al aangegeven eigenlijk geen camera, eerder een soort van radar. Het kan een aankomend voertuig vanop een afstand detecteren.
Met behulp van de mobiele camera's wordt langs een aantal rijkswegen in Nederland het transport van gevaarlijke stoffen geteld. Je kan bij gevaarlijke stoffen denken aan brandbare vloeistoffen en gassen, zoals benzine, diesel en LPG.
Er bestaat momenteel geen specifieke wetgeving voor videodeurbellen of deurbellen met camera's. De bestaande wetgeving is van kracht en vereist dat de openbare weg niet wordt gefilmd met slimme deurbellen.
Deurbellen met een draadloze ontvanger versturen een signaal naar de ontvanger zodra iemand aanbelt. Fabrikanten geven de maximale afstand tussen de deurbel en ontvanger aan in meters. Meestal is dit tussen de 50 en 100 meter.
Als je je afvraagt of er een deurbel met camera is die 100% veilig is, moeten we je helaas teleurstellen. Volledige privacy op het internet is een illusie.