De door Rembrandt van Rijn in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit hangen, via een lange omweg, momenteel in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum.
Vrijdagochtend zijn Marten Soolmans en Oopjen Coppit dan eindelijk opgehangen in het Rijksmuseum. Daar zijn ze de komende drie maanden te zien. Vrijdagochtend zijn de portretten opgehangen in dezelfde zaal als de Nachtwacht.
Nederland heeft Marten, Frankrijk heeft Oopjen. De portretten zijn altijd samen te zien in de musea. Het Rijksmuseum mag nu eerst, vanaf september hangen de schilderijen vier maanden in het Louvre in Parijs.
Marten woont ten tijde van het huwelijk nog in Leiden, Oopjen in Amsterdam. De families kennen elkaar goed en het kan dus goed zo zijn dat Marten en Oopjen al op jonge leeftijd verliefd worden en uit liefde trouwen.
De beroemde 'Marten en Oopjen', zijn in 1634 geschilderd door Hollandse Meester Rembrandt van Rijn en waren samen met 180 topstukken onderdeel van de kunstverzameling van Saxenburg Huis eigenaar Pieter van Winter.
De herkomst van de naam Oopjen kent twee mogelijke verklaringen: volgens sommigen komt Oopjen van Opina, en dat laatste zou geen 17e eeuwse deftig- doenerij van de familie Coppit of later van de familie Daey zijn maar het zou Oopjens doopnaam zijn. Oopjen is gewoon de huiselijke variant van die offici- ële naam.
Tegenwoordig neemt men aan dat hij ruim 300 schilderijen heeft gemaakt, waarvan de Nachtwacht Rembrandt 's bekendste is. Daarnaast was hij ook een zeer getalenteerd etser en tekenaar. Ook prenten en tekeningen moeten daarom tot het oeuvre van Rembrandt kunst worden gerekend.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
Twee schilderijen van Rembrandt zijn aan het Rijksmuseum verkocht voor in totaal 160 miljoen euro. Een astronomisch bedrag, maar niet uitzonderlijk. Dit zijn de vijf duurste Nederlandse schilderwerken die ooit zijn verkocht. Woman III is het duurste Nederlandse schilderij ooit verkocht.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
44.000 jaar oude grotschildering in Indonesië is oudste figuratieve kunst ter wereld. Een Indonesische grotschildering van een prehistorische jachtscène is bijna 44.000 jaar oud en daarmee de oudste figuratieve kunst ter wereld, zo zegt een nieuwe studie.
Lisa Gherardini
Leonardo maakte een schilderij voor Francesco del Giocondo van zijn echtgenote Mona Lisa (dame Lisa) en werkte er vier jaar aan. Hij liet het werk onafgewerkt en het is nu in het bezit van koning Frans van Frankrijk in Fontainebleau.
De nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld die door een Nederlander is gemaakt. Rembrandt van Rhijn kreeg de opdracht om een groepsportret te maken van de leden van het schuttersgilde onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh.
Schilderij van impressionist Monet voor recordbedrag van 110 miljoen dollar verkocht. Voor het eerst is een doek van een impressionistische schilder geveild voor meer dan 110 miljoen dollar, aldus het veilingshuis Sotheby's.
De Nachtwacht
De Nachtwacht is het bekendste schilderij en meesterwerk van Rembrandt van Rijn en is ze zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Rembrandt schilderde het tussen 1639 en 1642.
De arrondissementen 1, 2, 3, 4 en 8 vormen samen het centrum van toeristisch Parijs. Er zijn hier veel luxueuze vier sterren en vijfsterrenhotels te vinden. Bekende bezienswaardigheden in het centrum van Parijs zijn het Louvre, de Eiffeltoren, de Seine, Champs Elysée, Centre Pompidou en natuurlijk de Notre Dame.
In het Louvre zijn 35.000 kunstwerken te zien, waarvan 7000 schilderijen. Neem je voor ieder werk 10 seconden tijd, dan heb je vier dagen en nachten nodig om alles te zien.
Over het algemeen duurt een standaardbezoek aan het Louvre, waarbij u een overzicht krijgt van de collecties, gemiddeld tussen de 2 en 3 uur. Maar als kunst en archeologie uw ding zijn, zult u waarschijnlijk langer willen blijven om zoveel mogelijk te zien, vooral als u maar een paar dagen in Parijs bent.