Dadels plant Er groeien geen dadels aan de plant. De plant moet zich eerst ontwikkelen tot een palmboom voordat er daadwerkelijk dadels aan kunnen groeien. Technisch gezien behoren palmbomen tot de planten en zou je kunnen zeggen dat dadels aan een plant groeien, maar de vruchten groeien alleen op hoogte in palmbomen.
Dadeltakken zijn afkomstig van de dadelpalmboom, ook wel bekend als Phoenix dactylifera. Deze bomen worden al duizenden jaren gekweekt vanwege hun voedzame vruchten: de dadels. Na de oogst van de dadels worden de takken vaak gesnoeid om de groei van nieuwe scheuten te bevorderen.
De dadelpalm komt al duizenden jaren voor in Midden-Oosten, en is waarschijnlijk het oudste door mensen geteelde gewas. Deze palm werd geleidelijk steeds meer op grote schaal aangeplant vanwege de eetbare dadels. De oudste vondsten van dadels stammen uit de neolitische tijd, zo'n 7000 tot 8000 jaar geleden.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
De dadel vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het gebied tussen de Nijl en de Eufraat. Tegenwoordig worden dadels vooral in Noord-Afrika en in Arabische landen geteeld, maar ook in Israël, Californië en Australië. Wanneer is de dadel verkrijgbaar: De dadel is het gehele jaar door te verkrijgen.
De dadel is geen Nederlandse vrucht. In principe komen ze altijd uit subtropische en tropische streken. Dadels hier verkrijgbaar, komen vaak uit landen als Turkije, Egypte en andere landen in het midden oosten.
Je mag er ook meer eten, maar volgens de traditie moet dat altijd een oneven aantal zijn. Dat is zo omdat de profeet Mohammed dat ook deed. Moslims proberen altijd op dezelfde manier te leven als Mohammed. Eén, drie of vijf dadels zullen dus de gewoonte zijn, maar nooit twee of vier.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfieten en kunnen daardoor last krijgen van allerlei bijwerkingen. Sommige mensen kunnen een allergische reactie op dadelvruchten krijgen . Bovendien kunnen de sulfieten in gedroogde dadels bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De symptomen kunnen variëren, waarbij veel mensen last krijgen van huiduitslag.
Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Het is belangrijk dat de pitten zo snel mogelijk gezaaid worden, en natuurlijk zijn dat pitten van verse dadels en niet van gekonfijte, hoewel dat heel soms ook lukt. Het laten kiemen van een dadelpit is net als bij de meeste palmen een zaak van lange adem.Week de pitten 24 uur in lauw/warm water.
De dadel is een steenvrucht. Ze worden in november en december geoogst. De vrucht wordt vers of gedroogd gegeten.
De ideale omstandigheden voor de dadelpalm
Gebruik goed doorlatende grond, zoals zand- of potgrond gemengd met perliet. Dit voorkomt dat de wortels te nat worden. Zorg er ook voor dat je de pit op een zonnige plek zet of onder een groeilamp. Dadelpalmen hebben minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig.
Verzamel en was de pitten van wat medjool dadels en laat ze een paar maanden ontkiemen. Zodra de zaden ontkiemen, kun je ze in een pot met aarde planten. Geef ze voldoende water en zoveel mogelijk zonlicht.
Een dactylifera wordt tot wel 10 meter hoog, in de tropen, maar in Nederland worden ze soms niet hoger dan 2 meter, tenzij ze geimporteerd worden en een bijzonder traject zijn ondergaan om aan ons klimaat te wennen. Let wel, in de jonge jaren groeit een dactylifera heel langzaam.
Dadels zijn gezond en zitten vol vezels. Het zijn deze vezels die ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Je zit eerder vol. Dit voorkomt dat je te veel snackt en het houdt bij maximaal vijf dadels.
5 Mogelijke bijwerkingen van het consumeren van dadels zijn: Gewichtstoename: Dadels kunnen, wanneer ze in overmaat worden geconsumeerd, leiden tot gewichtstoename vanwege het hoge caloriegehalte . Het is dus essentieel om dadels met mate te consumeren. Bloedsuiker: Omdat dadels natuurlijke suikers bevatten, kan het eten ervan in overmaat de bloedsuikerspiegel verhogen.
Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij problemen als constipatie, diarree en andere darmklachten.
Voedingsvergelijking: Banaan versus dadels
Dadels bevatten meer bètacaroteen dan bananen, maar bananen bevatten meer alfacaroteen dan dadels . Dadels bevatten meer niacine en pantotheenzuur. Dadels en bananen bevatten veel voedingsvezels en kalium. Bananen bevatten aanzienlijk meer vitamine C dan dadels.
Dadels helpen de stoelgang
De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Hierboven vertelden we je al dat de profeet Mohammed het vasten zou hebben doorbroken met melk en een oneven aantal dadels. Om deze reden breken veel moslims tijdens de Ramadan het vasten met een dadel. Dit nuttigen zij als onderdeel van de Iftar, de maaltijd na zonsondergang.
Dadels hebben veel historische banden in de Arabische wereld en de islam. Het is ook onderdeel van de traditie om dadels in oneven aantallen te eten, tot wel drie in één keer. Dit heeft te maken met niet te veel eten en de betekenis van oneven aantallen in de islam. Veel daden van aanbidding in de islam worden in oneven aantallen gedaan.
Eid slaat op de festiviteiten zelf en Moebarak betekent gezegend. De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak. In de islamitische wereld bestaan ook talrijke andere begroetingsformules ter gelegenheid van deze feesten.