Het reservoir bevindt zich aan de binnenkant van uw vaatwasmachine, links onder het onderste rek. U kunt bij het reservoir door het onderste rek naar buiten te trekken en vervolgens de beschermdop van het zoutreservoir te draaien.
Hoe vaak moet er zout in de vaatwasser? Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt. Hard water bevat een hoog gehalte aan calciumcarbonaat, ook wel kalk genoemd.
Onthardingszout. Kalk zorgt voor kalkaanslag (een witte waas) op het servies, maar slaat ook neer in de afwasmachine zelf. Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout.
Zout in de vaatwasser voorkomt doffe, witte kalkaanslag op je glazen. Als je all-in-one vaatwas tabletten gebruikt dan zit het zout hier al in en hoef je verder nergens over na te denken. Maar je kunt er ook voor kiezen om los zout, glansspoelmiddel en reinigingsmiddel te gebruiken.
Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen. Maak je hem niet schoon, dan blijven er kalkaanslag, etensresten en vet in de vaatwasser zitten. Door deze viezigheid kunnen filters en afvoeren verstopt raken.
Zijn vaatwastabletten beter dan poeder? Nee. Natuurlijk verschilt de kwaliteit per vaatwastablet en per poeder, maar over het algemeen presteren vaatwastabletten niet beter of slechter dan poeder. Uit diverse consumententests is gebleken dat poeder per wasbeurt veel goedkoper is, terwijl het resultaat niet slechter is.
De standaard instelling vanaf de fabriek is niveau 4. Dit houdt in dat de indicatie van het glansspoelmiddel tussen de 12 en 16 afwasbeurten gaat branden. Het reservoir is dan nog niet volledig leeg. Er kunnen dan nog 7 tot 9 afwasbeurten uitgevoerd worden, tot dat het reservoir daadwerkelijk leeg is.
Het doet zijn werk dan ook tijdens het spoelen van de vaatwasser. Dit hoeft vaak niet apart toegevoegd te worden omdat dit dan al in de vaatwastablet verwerkt zit (bij de all-in-one-tabletten). Mocht je dit wel zelf moeten of willen toevoegen, kan dat in het bakje reservoir in het doseerbaje naast het wasmiddel.
Glansspoelmiddel bevat het ingrediënt 2-bromo-2-nitropane-1,3-diol. Op de fles staat als waarschuwing dat je in het geval van inslikken onmiddellijk een arts moet raadplegen. Deze stof kan voor huidirritatie zorgen en bij verhitting ontleed het zodat er giftige stoffen kunnen vrijkomen.
Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout. Vaatwasmiddel bevat ingrediënten vergelijkbaar met soda maar meestal ook nog andere ingrediënten die vaat reinigen.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalk. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.
Het water dat afgevoerd hoort te worden blijft staan in de vaatwasser. Het is goed mogelijk dat de afvoer geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld etensresten. Dit kun je makkelijk controleren door de filters voor de afvoerpomp weg te halen, het water weg te scheppen en vervolgens kijken of er vuil in zit.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Kan het vaatwastablet ook gewoon los in de vaatwasser? Sommige mensen leggen het vaatwastablet in de bestekkorf of gooien hem los in de binnenruimte. De vaat zou best schoon kunnen worden, maar het risico bestaat dat het blokje vroegtijdig oplost en wegspoelt tijdens de wasbeurt.
Een vaatwastablet hoort in het daarvoor bestemde vakje aan de binnenkant van de vaatwasserdeur – dezelfde plek waar je poeder of vloeibaar vaatwasmiddel doet.
Veel mensen gebruiken daarom in hun vaatwasser in plaats van een chemisch glansmiddel gewone, witte natuurazijn. Zorg ervoor dat het bakje met glansspoelmiddel helemaal leeg is en vul het dan gewoon met de witte natuurazijn.
Glansspoelmiddel is noodzakelijk om de vaat goed en streeploos te drogen. Als de gehele vaat niet goed droog is, moet het verbruik van glansspoelmiddel iets hoger worden gezet. Doe dit echter alleen als er geen andere oorzaken voor het probleem lijken te zijn.
Speciaal zout
Om zout bij te vullen draai je de deksel op het reservoir los en vul je het reservoir met water (dit hoeft alleen te worden gedaan voor het eerste gebruik van je vaatwasser). Vul het reservoir tot bovenaan met behulp van een trechter. Het reservoir is vol als er geen water meer uitloopt.
Open de vaatwasser niet tijdens het programma. Veel vaatwassers zijn uitgevoerd met aquastop, dit is een beveiliging die er voor zorgt dat de watertoevoer stopt bij een defect of het openen van de vaatwasser. Er zijn ook vaatwassers met deurvergrendeling of kinderbeveiliging verkrijgbaar.
Sommige gebruikers van een vaatwasmachine wensen het toestel rechtstreeks op een warmwaterleiding aan te sluiten. In de meeste gevallen is dit mogelijk zolang de temperatuur van het water de 60° C niet overschrijdt.
Als het vaatwasprogramma klaar is, kun je het beste de deur 15 tot 30 minuten gesloten houden en 'm pas na deze tijd openen. Als je het direct doet, vervliegt de warmte namelijk waarmee de vaat nog kan drogen. Open je de deur te laat? Dan condenseert het verdampte water weer op de vaat - en dat wil je ook niet.