Akkerbouwers tonen de laatste jaren meer interesse, maar melkveehouders vormen nog altijd de hoofdmoot van de ondernemers die de stap naar het agrarische buitenland maken. Canada, Duitsland en Denemarken zijn daarbij de meest gekozen bestemmingen.
Er zou sprake zijn van een 'duidelijke toename' van boeren die overwegen hun bedrijf in het buitenland voort te zetten omdat er in Nederland geen ruimte meer is voor de manier van boeren waar zij in geloven.
Op basis van een koppeling tussen gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens en gegevens uit de landbouwtelling heeft het CBS becijferd dat tussen 2010 en 2015 in totaal honderd boeren zijn geëmigreerd. In 2016 zijn vijf boeren geëmigreerd.
De boeren wilden naar Canada
Of naar Canada, want daar was oneindig veel land, met een klimaat waar Nederlandse boeren wel raad mee wisten. Want boeren hadden veel ruimte nodig. Daar maakte de Nederlandse regering zich tijdens de Tweede Wereldoorlog al zorgen om.
De meeste mensen migreren om andere redenen. Bijvoorbeeld om in een ander land te werken (arbeidsmigratie) of om te studeren (kennismigratie). Maar ook om met hun familie samen te zijn (gezinsmigratie). In die gevallen is er sprake van reguliere migratie.
Noorwegen. Mexico staat bovenaan als het gaat om werkgelegenheid, kosten van levensonderhoud en kosten van kinderopvang. Finland scoorde het hoogst op het gebied van geluk, natuurlijk de belangrijkste factor in iemands leven, waar je ook woont.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Dit deden ze aan de hand van verschillende factoren, zoals technologie en wetenschap, cultuur, veiligheid en vrede, gezondheid en klimaat. In geen van die categorieën haalde Nederland de eerste plaats, maar onder de streep is er geen land beter dan ons land. Tweede is Zwitserland, gevolgd door Denemarken.
Vooral in de jaren 1950 en 1960 emigreerden vele tienduizenden Nederlanders naar Canada, net als vele Vlamingen. Zij wonen vooral in de Engelstalige grootsteden, zoals Toronto, Ottawa en Vancouver, maar sommigen zijn ook actief in de landbouwsector in voornamelijk de provincies Alberta en Ontario.
Te koop: boerderij met vliegveld en 7800 voetbalvelden
De prijzen variëren: je hebt bedrijven die je voor 500.000 euro over kan nemen, maar je kan ook gaan voor een bijenhouderij in Canada (650.000 Canadese dollar).
In 2021 emigreerden 145 330 mensen, het jaar ervoor waren dat er 152 494. De emigratie volgt doorgaans na enige tijd de ontwikkelingen in het aantal immigranten.
Naar schatting wonen er ongeveer 1 miljoen Nederlanders in het buitenland en zo'n 440.000 Vlamingen. De bijna 7000 deelnemers aan het onderzoek wonen in 130 landen; meer dan de helft zit permanent in Australië, de Verenigde Staten of Frankrijk.
In het kort
Zo'n 400 duizend van hen gaan naar Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Andere landen, waar ook emigranten heen gaan zijn Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Als Belg of Nederlander mag u zich overal in Europa vrij vestigen en werken. Bij vestiging in Portugal dient u zich in te schrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. Hiervoor heeft u een uitschrijvingsbewijs uit België of Nederland nodig en natuurlijk uw paspoort of identiteitsbewijs.
Wat is het minimaal bedrag wat je nodig hebt om te emigreren? Een beetje afhankelijk van waar je wilt gaan wonen zou ik zeggen, minstens 1,000 euro, Cash, in je zak en alle onkosten van reis en een eventueel visum al betaald. Maar het is nog beter om met een meervoud van dat bedrag te starten.
Wil je naar Canada verhuizen en daar werken en wonen, dan heb je een verblijfsvergunning nodig. Met het Skilled Worker visum mag je (permanent) werken en wonen in Canada. Maar, niet iedereen komt in aanmerking voor een visum. Canada selecteert emigranten op basis van de bijdrage die zij kunnen leveren aan de economie.
De kosten van het dagelijkse levensonderhoud in Canada vallen goedkoper uit in vergelijking met Nederland. Volgens de website Numbeo zijn de gemiddelde kosten in levensonderhoud zo'n 9 procent goedkoper. Uit eten gaan is vergelijkbaar met Nederland. Wat echt een grote kostenpost is in Canada is het vervoer.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
Nieuw Zeeland! Volgens de lijst is Nieuw Zeeland het gezondste, rijkste, gelukkigste én veiligste land ter wereld om in te leven. Ons eigen land doet het ook niet slecht: Nederland staat namelijk op nummer 7. Landen als Centraal-Afrika, Afghanistan en Jemen scoren dit jaar het slechtst.
Portugal is het beste Europese land (en de zesde in de wereld) voor expats om te wonen, volgens een ranglijst van InterNations, de grootste community van expats in de wereld. Bovenaan de lijst staat Bahrein en onderaan de lijst staat Koeweit op de 68e plaats.
De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
Moldavië Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.
1. Macedonië En dan als laatste het aller goedkoopste land van Europa; Macedonië. Macedonië is maar liefst 62 procent goedkoper dan het Europees gemiddelde.