In Japan wordt paardenvlees wel als sashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus.In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
Paardenslagers zijn in Nederland niet of nauwelijks te vinden. Er zijn wel slagers die ook paardenvlees in hun assortiment hebben. Ook in Rotterdam. Er zit er o.a. eentje op de Zwart Janstraat en nog een op zuid.
Waar komt paardenvlees vandaan? Paardenvlees is vaak afkomstig uit Uruguay en Argentinië, maar ook uit bijvoorbeeld België en Luxemburg. We weten weinig over het leven en de slacht van deze dieren. Er zijn amper regels of controles.
Paardenvlees is nog steeds handel
En een enkele Nederlandse slager verkoopt nog paardenworst en paardenbiefstuk.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Eigenschappen. Paardenvlees is zeer mager en rijk aan ijzer (myoglobine), waardoor het sneller verkleurt (tot bijna zwart). Een andere stof die veel voorkomt in paardenvlees is glycogeen. Door het hoge gehalte glycogeen is de smaak zoeter dan rundvlees en kan daardoor bij de bereiding wat sterker gekruid (peper) worden ...
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
Die winkel is een paardenslagerij; daarvan zijn er in Nederland nog maar vier.
Paardenvlees is goed voor uw gezondheid. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Specialisten uit de medische sector raden het eten van paardenvlees aan.
Paardenvlees is nog steeds goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.
Producten als Paardenbiefstuk kun je bestellen in de online shop van Albert Heijn. Bestel boodschappen zoals Paardenbiefstuk direct via de webshop van Albert Heijn.
Paardenvlees is uiterst gezond voor je hond, want het bevat heel wat proteinen, mineralen en vitaminen, zoals ijzer en vitamine B. Paardenvlees is daarnaast erg geschikt voor honden met een voedselallergie.
Afgelopen week kelderden plotseling de - vrijwel altijd stabiele - marktprijzen van slachtpaarden. Was een luxe paard vorige week nog 445 tot 780 euro waard, deze week ligt dat bedrag 50 euro lager.
De paardenhouderij, zoals die in een agrarische omgeving wordt uitgeoefend, is produktiegericht. Het gaat dan vooral om bedrijven die zijn betrokken bij de fokkerij, zoals hengstenhouderijen en bedrijven waar paarden gefokt en opgefokt worden. Daarnaast kennen we de gebruiksgerichte paardenhouderij.
Salami is inmiddels over de -gehele wereld een begrip geworden. Het product is van Italiaanse oorsprong. Vroeger werd het bereid van ezel- of muildiervlees, maar tegenwoordig bestaat het uit een mengsel van paardenvlees, rundvlees, varkensvlees en spek, op smaak gebracht met ui en knoflook en een aantal kruiden.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
Paardenvlees is erg gezond: het bevat veel ijzer en is erg mager en daardoor uitermate geschikt in vetarme diëten. Veel verkocht paardenvlees is onder andere paardenrookvlees, paardensalami en paardenbiefstuk. Er bestaat ook paardengehakt maar dat wordt minder verkocht.
Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen.
Het CBS houdt niet specifiek bij hoeveel paardenvlees er door Nederlanders wordt geconsumeerd. Samen met de consumptie van geiten- en schapenvlees komt de totale consumptie op 1 tot 1,5 kilo per persoon per jaar.