Het vuil wordt losgeweekt door het water/ reinigingsmiddel waarna het vuil met een mop of poetsdoek wordt weg gehaald. Met deze methode blijft vuil achter in o.a. voegen en kieren waardoor bacteriën weer verder kunnen groeien. Door de hoge temperatuur worden bacteriën direct gedood.
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
Een stoomreiniger weekt vuil los en verwijdert het vuil door het gebruik van hete, droge stoom. Doordat de stoom heet is, dood het ook verschillende micro-organismen zoals bacteriën. Bovendien kom je met een stoomreiniger op plaatsen die je voorheen met een doekje of een mop niet kon bereiken.
De hoge temperatuur van stoom doodt 99,95% van de aanwezige bacteriën. Er blijven bovendien geen resten schoonmaakmiddel achter, waar vuil zich sneller aan hecht. Je reinigt met een stoomreiniger dus hygiënischer dan met schoonmaakmiddel en het blijft ook nog eens langer schoon.
Waar moet je verder op letten? Het reinigend vermogen van een stoomreiniger is het af te lezen aan de stoomdruk. De stoomdruk is simpel gezegd de kracht waarmee het stoom tegen het vuil wordt gespoten, uitgedrukt in bar. Voor een licht vieze vloer is een stoomdruk tot 3 bar voldoende.
Gun jij je stoomreiniger een lang leven? Voeg dan geen azijn of andere reinigingsmiddelen toe als je het apparaat gebruikt. De enige keer dat er iets anders dan water aan de reiniger wordt toegevoegd, is wanneer je de stroomreiniger gaat ontkalken. Gebruik bovendien geen gedestilleerd water voor je stoomreiniger.
Het beste is geen schoonmaakmiddel te gebruiken als u overgaat tot reinigen met een stoomreiniger. Gebruik enkel en alleen schoon gedestilleerd water en ga daarmee aan de slag. Door de stoom wordt tegels en andere oppervlakten goed gereinigd en zal dit desinfecterende werking hebben.
38 procent vindt dat het schoonmaken snel gaat en weinig tijd kost, 54 procent zegt dat schoonmaken met de stoomreiniger weinig energie/inspanning kost, 77 procent is van mening dat het een hygienisch resultaat oplevert en 62 procent heeft ervaren dat het gemakkelijk het meest hardnekkige vuil verwijdert.
Gebruik van gedestilleerd water is toegestaan bij de SC 952 en de niet-continu-navulbare toestellen. Kraanwater werkt echter ook voldoende. Alleen moet men dan geregeld ontkalken.
Laminaat reinigen met stoomreiniger
Door de stoom wordt niet alleen de onderkant van het laminaat vochtig, maar ook de ondervloer. Door het vocht is de kans groot dat de vloer gaat uitzetten en dus omhoog komt. Laminaat schoonmaken met een stoomreiniger raden we dan ook af.
Ja, dit kan heel goed zelfs. Een stoomreiniger werkt met heet stoom. Dit stoom dringt diep door in de vezels van de stof waardoor het grondig gereinigd wordt. Hardnekkige vlekken verwijder je ook met behulp van een stoomreiniger, eventueel door de vlek voor te behandelen.
Kalk verwijderen met de stoomreiniger
Houd de sproeier direct tegen de verkalkte plekken aan en blijf stomen tot de kalk losgekomen is. Als de kalk hardnekkig of moeilijk bereikbaar is, kan de ronde borstel op de sproeier worden gezet: borstel de plek vervolgens schoon met krachtige stoomstoten.
Een stoffen zetel reinigen met een stoomreiniger kan ook zijn nut bewijzen. Om kleine vlekken te verwijderen, plaats het mondstuk schuin tegen de bekleding. Hou een microvezeldoek naast de plek en begin te stomen. De stoomstraal 'schiet' de vlek als het ware in de microvezeldoek.
De combinatie van druk met verhit water zorgt voor een efficiënte reiniging en ontsmettende kracht. Doordat stoom een diepreinigende werking heeft, worden bacteriën en andere ongewenste micro-organismen gedood. Hierdoor geeft stoomreiniging een beter en hygiënischer resultaat.
Stofzuig het tapijt grondig alvorens je aan de slag gaat met de stoomreiniger. Vul de stoomreiniger met water en voeg eventueel een speciaal schoonmaakmiddel voor tapijt toe. Beweeg het stoomapparaat in banen over het tapijt tot het tapijt schoon is.
De Vileda Steam is de beste stoomreiniger volgens de Consumentenbond. Het is een lichte stoommop die vuil, stof en bacteriën aanpakt met hete stoom. Het apparaat is ideaal voor de vloeren in je woonkamer, keuken of badkamer. Het maakt niet of je laminaat of tapijt hebt, deze stoomreiniger kan het aan.
Gebruik geen onverdund leidingwater
Vul uw strijkijzer dan niet zomaar met leidingwater, zelfs niet als u vrij zacht water hebt. Ook in gefilterd leidingwater zitten er namelijk nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes van uw strijker kunnen verstoppen.
Gedemineraliseerd water is water dat op zo'n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd.
Voor het ontkalken van stoomreinigers gebruik je ontkalkingssticks. De inhoud van deze sticks (vaak in korrelvorm) los je op in een vastgestelde hoeveelheid warm water. De ontkalkingsvloeistof die hierdoor ontstaat doe je in het waterreservoir van de stoomreiniger. Dit laat je 8 uur inwerken.
Wat is desinfectie? Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Ook vloerkleden kunt u prima schoonmaken met een goede stoomreiniger ! Een zeer populair merk voor een goede stoomreiniger is Karcher. Bij de meeste stoomreinigers kunt u schoonmaakmiddel toevoegen om het tapijt echt goed schoon te krijgen. In combinatie met de hete stoom wordt u tapijt dan perfect schoon.
Mits juist wordt toegepast (zie thema Stoom versus Microbiologie) levert stoomreiniging een belangrijke bijdrage aan een gezondere leefomgeving. Schoonmaken met stoom, circa 99,9 graden Celsius, zorgt ervoor dat ook dieper liggende plekken en poriën bereikt worden dan gebruikelijk bij het traditionele schoonmaken.
Het losgeweekte vuil wordt dus weg gezogen (extractie). Een groot voordeel van de sproei extractie methode is een optimale reiniging van de meubelstof en tapijt. Nadeel is dat meubelstof soms wel 24 uur nodig heeft om helemaal droog te worden. Bij tapijt kan het wel tot 2 dagen duren voor het helemaal droog is.
Vele verkopers van stoomreinigers beweren dat stoomreinigers geschikt zijn voor houten vloeren. Echter raden wij dit af omdat hier relatief veel warmte en vocht aan te pas komt. Zeker bij onbewerkte houten vloeren is het ongeschikt om een stoomreiniger te gebruiken.