Na aftrek van de actiekosten en een reservering voor Giro555-bureaukosten wordt het geld verdeeld over de deelnemende organisaties. De penningmeester van Giro555 zorgt dat het geld volgens de verdeelsleutel wordt overgemaakt aan de deelnemende organisaties, die dit direct inzetten voor hulpverlening ter plaatse.
Na een succesvolle en inspirerende actiedag op maandag 7 maart staat de teller van 'Samen in Actie voor Oekraïne' inmiddels op ruim 137,4 miljoen. Met de opbrengsten bieden de hulporganisaties achter Giro555 direct noodhulp op locatie, zoals medische zorg en schoon drinkwater.
Giro555 is een initiatief van de 11 samenwerkende hulporganisaties: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.
"Giro555 vraagt deelnemers als zij lid worden om een betrouwbare administratie en een CBF-keurmerk. Daaruit blijkt dat zij aan strikte eisen voldoen en bijvoorbeeld zelf een goed gemonitord en financieel systeem hebben opgezet.
De nieuwe tussenstand is 150.113.413 miljoen euro. Daarmee heeft deze inzamelingsactie de op een na hoogste opbrengst ooit voor een Giro555-actie. Alleen de landelijke inzamelingsactie voor de tsunami in Azië in 2004 bracht tot nog toe meer op, namelijk 208 miljoen euro.
Algemeen: Wat gebeurt er met het geld dat Giro555 inzamelt met een actie? Na aftrek van de campagnekosten verdeelt Giro555 het geld onder deelnemende hulporganisaties. Zij gebruiken dit geld voor noodhulp en wederopbouw in het rampgebied.
Hierover zegt de website van Giro555: “Na aftrek van de actiekosten wordt het ingezamelde geld overgemaakt aan de samenwerkende hulporganisaties die dit inzetten om de hulp aan de slachtoffers te bekostigen. Actiekosten zijn de kosten die Giro555 maakt om actie te voeren in Nederland.
DEN HAAG – Nederlanders hebben de afgelopen drie dagen 9,8 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor de actie 'Samen in actie voor Oekraïne'. Met de opbrengst leveren de organisaties achter Giro555 noodhulp als onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.
Nederlanders collecteerden ruim 208 miljoen euro voor hulp aan slachtoffers. Dankzij uw bijdragen aan Giro555 kregen 3 miljoen mensen hulp.
Na een succesvolle en inspirerende actiedag staat de teller van 'Samen in Actie voor Oekraïne' op ruim 137,4 miljoen. Met de opbrengsten bieden de hulporganisaties achter Giro555 direct noodhulp op locatie, zoals medische zorg en schoon drinkwater.
Een Nationale Actie duurt gemiddeld 3 maanden. Daarna stopt Giro555 met vragen om giften, wordt het actieteam opgeheven en maken de samenwerkende hulporganisaties bekend hoeveel geld Nederlanders in totaal hebben gestort aan Giro555.
12.41 uur Nieuwe tussenstand: 29.526.015 euro
Onder de noemer Radio555 maken dj's van tien stations radio vanuit het Beeld en Geluid in Hilversum om geld in te zamelen voor hulp aan Oekraïne. Bij de start om 06.00 uur stond de teller op 21,4 miljoen euro.
De vijf acties met de hoogste opbrengsten zijn: Help slachtoffers aardbeving Azië (Tsunami) 2004/2005. Opbrengst: € 208 miljoen. Help slachtoffers aardbeving Haïti 2010.
„Het geld is besteed aan nieuwe huizen, medische zorg en onderwijs. Veel ander geld is helaas verdwenen. De mensen zijn weg uit de tentenkampen maar een beperkt aantal heeft ook echt goede huisvesting. Je ziet dat er weer halve sloppenwijken ontstaan.”Ook het toerisme op Haïti komt nog niet echt van de grond.
Wat heeft de actie tegen corona opgebracht? De actie 'Samen in actie tegen corona' liep van 12 mei tot en met 30 september 2021, en heeft een bedrag van 9,3 miljoen euro opgeleverd.
Ook nemen we het jaarsalaris van de directeuren van de 5 populairste Nederlandse goede doelen onder de loep. Op het moment van schrijven is er al meer dan € 106 miljoen opgehaald door de Giro555 om slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te helpen. Daarmee is het het op twee na hoogste ingezamelde bedrag van de Giro555.
Hulpverleners van de hulporganisaties achter Giro555 werken de klok rond. Dat doen ze in alle getroffen gebieden van Oekraïne, op de vluchtroutes en aan de grenzen met buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië. De hulpverlening is goed op gang.
Meer dan 160 miljoen euro heeft Nederland tot nu toe via Giro555 ingezameld voor hulp aan mensen uit Oekraïne. Het geld is hard nodig en wordt besteed in Oekraïne en omringende landen. Meteen al werd een deel van de ingezamelde gelden door de hulporganisaties achter Giro555 besteed in Polen, Roemenië en Moldavië.
Het IBAN-nummer van Giro555 is NL08 INGB 0000 0005 55 (7 nullen, 555), t.n.v. Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag. Soms werkt het niet om 555 als gironummer te gebruiken in een bankoverschrijving (met name mobiel). Gebruik dus voor de zekerheid het volledige IBAN nummer.
Op 5 november 2014 werd de Giro555 actie 'Stop de ebola-ramp' geopend. Nooit eerder ging Giro555 open vanwege een ziekte. In Sierra Leone, Guinee en Liberia was dringend acute noodhulp, zoals voedselpakketten en medische hulp, nodig. De tijdlijn hieronder brengt de ramp, de actie én de hulpverlening in beeld.
De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, waarin de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 officieel zijn verenigd, is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Via giro555.nl kun je snel het gewenste bedrag doneren. Als je liever geld naar onze bankrekening overmaakt, dan kan dit naar NL08 INGB 0000 0005 55 ten name van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties of bel naar 0800-1112. Wil je vrienden, familie en collega's vragen om ook te doneren aan Giro555?
Na een ramp gaan hulpverleners die ter plaatse zijn direct aan de slag. Zij delen hulpgoederen uit, bieden medische hulp en helpen bijvoorbeeld met het vrijmaken van wegen om hulp ter plaatse kunnen krijgen. Als nodig gaan hulpverleners uit Nederland en andere landen zo snel mogelijk naar het gebied om hulp te bieden.
De Verenigde Staten hebben opnieuw een militair en financieel steunpakket toegezegd aan Oekraïne. De Amerikaanse regering belooft een miljard dollar aan wapens en munitie te sturen. Ook krijgt Oekraïne via de Wereldbank nog eens 4,5 miljard dollar aan financiering vanuit de VS.
Via een 'vredesfonds' – de European Peace Facility (EPF) – stelt de Europese Unie een half miljard euro beschikbaar voor wapenleveranties ten behoeve van de Oekraïense strijdkrachten. Dit fonds is opgericht in maart 2021, om 'conflicten te voorkomen, aan vrede te bouwen en de internationale veiligheid te versterken'.