Nederland is een welvarend land met een open economie die zwaar leunt op buitenlandse handel. De economie wordt getypeerd door stabiele verhoudingen, relatief lage inflatie, een gezond financieel beleid en een belangrijke rol als Europese transportader.
De Global Competitiveness Index (GCI) van het WEF geeft aan wat de meest concurrerende economieën ter wereld zijn. Nederland stond in 2019 op de vierde plek. Vergeleken met 2018 is Nederland twee posities gestegen. De top vijf van de wereldwijde ranglijst bestaat uit Singapore, VS, Hong Kong, Nederland en Zwitserland.
De toename van de waarde van het bruto binnenlands product (bbp) kan worden gecorrigeerd voor inflatie. De uitkomst hiervan wordt volumegroei genoemd en wordt gebruikt als een indicatie van de reële toename van de materiële welvaart, oftewel de economische groei.
Economie is de wetenschap over het economische proces. Dit proces speelt zich af tussen mensen, organisaties en landen. Het is belangrijk om je te realiseren dat het economische proces eigenlijk niet om geld draait, maar om waarde. Het geld is alleen een hulpmiddel om deze waarde uit te drukken.
Exportland Nederland verdient het meest aan de export van machines, aardgas en bloemen en planten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een top-10 gemaakt van de meest lucratieve goederen voor de export in 2015 en daarin staan machines op één.
In 2019 was het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland 812 miljard euro. Hiermee is Nederland naar omvang de zesde economie van Europa en het grootste van de "kleine" Europese landen.
De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).
De Nederlandse economie is in 2021 snel hersteld van de coronarecessie van 2020. Ondanks meerdere lockdowns kwam de groei uit op 4,8 procent. Een jaar eerder kromp de economie met 3,8 procent. Per saldo was de omvang van de economie 0,8 procent groter dan in het pre-coronajaar 2019.
Algemeen. Nederland heeft een vrije-markteconomie waarin de overheid door middel van wetgeving en regelgeving kan ingrijpen in het economisch proces en er van een geleide economie gesproken wordt.
De economie verandert, met meer diensten en minder industrie, met digitalisering, met vergrijzing, geringe bevolkingsaanwas en een min of meer stabiele beroepsbevolking. De groei moet komen uit hogere arbeidsproductiviteit, waarbij technologische ontwikkelingen en doorbraken bepalend zijn.
De economie van een land is de huishouding van dat land op vlak van diensten, goederen en financiën. Economie als studie bestudeert deze aspecten binnen een bepaalde context. Bij een gunstige economie zal een land dus veel inkomsten verwerven en een positieve financiële balans kennen.
Economische groei is te bewerkstelligen door de inzet van meer productiefactoren zoals land en natuurlijke hulpbronnen, arbeid en kapitaal, maar ook menselijke kennis als innovatie en organisatievermogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen extensieve en intensieve groei.
Duitsland vierde economie wereldwijd
Ten opzichte van Nederland is het Duitse bbp ruim vier keer zo groot. Op haar beurt neemt Nederland qua bbp de zeventiende plek in wereldwijd. Duitsland is ook de grootste economie van de EU-28.
Als je het netto financieel vermogen per persoon als maatstaf neemt, behoort België tot de tien rijkste landen in de wereld. Dat blijkt uit het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz.
Met een gemiddeld netto vermogen van 87.980 euro in 2016 gaan Nederlanders er financieel iets op vooruit. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
Nederland is een klein, welvarend land met een open economie, dat wil zeggen dat Nederland veel handelt met het buitenland. Het tegenovergestelde van een open economie is een gesloten economie. Een land met een gesloten economie maakt veel goederen en diensten zelf en hoeft weinig producten te importeren.
Luxemburg heeft het hoogste bbp per inwoner. De tweede plek wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken en Zweden. Bulgarije heeft met bijna 10 duizend euro het laagste bbp per inwoner in de Europese Unie. Luxemburg heeft al ruim 25 jaar het hoogste bbp per hoofd van de bevolking.
Economie en werkgelegenheid
Dit wordt gedaan door het BBP van de verschillende lidstaten bij elkaar op te tellen. In 2020 bedroeg het BBP van de geheel EU 13,4 biljoen euro. Duitsland is het land met het hoogste BBP, namelijk 3.367 miljard euro in 2020. Malta scoort het laagst met slechts 13,1 miljard euro.
De prognose is dat Nederland te maken krijgt met een verder groeiende bevolking, steeds meer mensen die alleen wonen, een toenemende vergrijzing en steeds minder scholieren. De 17,3 miljoen Nederlanders nu groeien naar verwachting uit tot 18,3 miljoen inwoners in 2035. Een miljoen meer dan nu.
In het tweede kwartaal is de Nederlandse economie verrassend sterk gegroeid (+2,6% k-o-k). De inflatie, energieprijzen en het risico op gastekorten zorgen voor een afzwakking van deze groei in de komende kwartalen, waardoor eind 2022 een lichte recessie volgt.
De omvang van de Nederlandse economie per persoon ligt met bijna 46.000 euro ruim anderhalf keer hoger dan het gemiddelde voor het landenblok, zo komt naar voren uit CBS-data en gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat. Luxemburg kent al sinds 1995 het hoogste bbp per inwoner.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
De groothandel en de industrie zijn de belangrijkste bedrijfstakken voor zowel de invoer als de uitvoer van goederen in 2019. Binnen de industrie zijn het de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de machine-industrie die de meeste goederen exporteren.