In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week. In het woordenboek van de Académie française gold in 1878 de zondag nog als eerste dag.
In de meeste landen, vooral die waarin het christendom traditioneel een grote invloed heeft, bestaat het weekeinde uit zaterdag en zondag. In bepaalde islamitische landen zijn vrijdag en zaterdag de dagen van het weekeinde.
De joodse dag begint met zonsondergang. Daarom beginnen sjabbat en alle feestdagen met het verdwijnen van het daglicht en eindigen zij bij het verschijnen van drie sterren aan de hemel. De joden volgen een maankalender met twaalf maanden van afwisselend 29 en 30 dagen.
Volgens de internationale standaard ISO 8601 is de eerste week van een jaar die vier of meer dagen van dat kalenderjaar bevat. Omdat maandag als eerste dag van de week wordt beschouwd, komt het erop neer dat week 1 de week is, waarin de eerste donderdag van dat jaar zit, en de week waar 4 januari in valt.
De oorsprong van de sabbatdag
1:12:4). In Genesis 2:2 stelt God Zich voor als Iemand die zes dagen lang hard gewerkt heeft en daarna is gestopt, en wel om te rusten: 'Toen God op de zevende dag het werk voltooid had, dat Hij gemaakt had, rustte Hij op de zevende dag van al het werk, dat Hij gemaakt had' (vgl.
Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sól of Sunna was gewijd en die in het overgrote deel van de christelijke wereld wordt gevierd als de 'dag van de Heer' (Latijn: dies domenicus, waarvan Frans: dimanche; Italiaans: domenica).
maandag: een vertaling van het Latijnse dies lunae ('dag van de maan').
Een Amerikaans fabriek gaf hun joodse werknemers aan het begin van de twintigste eeuw de kans om deze dag, de zaterdag (= de sabbat) , te recupereren op zondag. Een regeling waar een groep katholieke arbeiders tegen in opstand kwam omdat het hen tegen de borst stootte dat er iemand zou werken op een zondag.
Je kleuter leert op school de dagen van de week op te noemen. Vaak doen ze dit door een liedje over de dagen van de week te zingen. Verder kun je als ouder ook oefenen met het opnoemen van de dagen van de week.
De zondag werd ingevoerd vanuit een religieus oogpunt. Mensen moeten altijd een dag rust nemen en dat werd op zondag gedaan. Op zondag mocht men dan enkel noodzakelijk werk verrichten, zoals zorgen in ziekenhuizen en het melken van de koeien. Elke andere vorm van werk was op die dag niet toegestaan.
Week 53 bestaat en beïnvloed hoeveel weken er in een jaar zitten. Gelukkig blijft het daarbij. Het zijn dus altijd 52 weken en soms 53 weken in een jaar.
Hoe vaak komt week 53 voor? In 2015, 2020, 2026, 2032, 2037, 2043, 2048 en 2054.
Met even getallen worden getallen bedoeld die altijd deelbaar zijn door 2. Daarbij eindigen ze altijd op 0, 2, 4, 6 of 8. Een oneven getal is niet deelbaar door twee en eindigt dus op 1, 3, 5, 7 en 9. Of het nu om 17, 177 of 1007 gaat, zolang een getal op een 7 eindigt is het oneven.
Vervolgens is er de voorjaarsvakantie van 20 tot en met 28 februari. De meivakantie duurt van 1 tot en met 9 mei. Hierna is er de zomervakantie, van 10 juli tot en met 22 augustus. Daarna volgt de herfstvakantie, de eerste schoolvakantie van het jaar.