Als topping kun je verschillende ingrediënten gebruiken, zoals witte chocoladestukjes, pecannoten, macadamianoten, hazelnoten en extra chocolade. Tip: bekleed je bakvorm met bakpapier, zodat de brownie niet aan het blik blijft plakken.
Na het invetten van de pan, bekleden veel bakkers deze graag met stukken bakpapier of aluminiumfolie die groter zijn gesneden dan de pan zelf, zodat de randen als een slinger over de zijkanten hangen . Vet de voering grondig in.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
Bakken zonder bakpapier
Heb je geen bakpapier? Dan kun je je bakvorm het beste extra goed invetten met boter of bakspray. ,,Je kunt het dan ook altijd met een beetje bloem bestuiven.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Als u een antiaanbaklaag voor koekjes of cakes wilt maken, probeer dan op de ouderwetse manier te bereiden door de pan in te vetten en te bestrooien met bloem . U kunt ongezouten boter gebruiken, wat een lichte rijkdom aan het beslag toevoegt, samen met een goudbruine kleur, of voor iets neutralers, probeer in plaats daarvan bakvet.
In mijn ervaring zal een (on)gezonde laag bakvet of boter in de bakvorm een behoorlijke klus klaren om te voorkomen dat brownies aan de pan blijven plakken. Ik doe het meestal op een verfrommeld stukje keukenpapier en bedek de lege bakvorm ermee. Als de brownies niet gaar zijn, zullen ze ook eerder aan de pan blijven plakken.
Gebruik olie, plantaardige bakvet of veganistische boter. Smeer het royaal op de bakvorm met een kwast, keukenpapier of je vingers. Voeg een eetlepel of twee bloem toe aan de bakvorm voor een witte of vanillecake. Voeg voor een chocoladecake cacaopoeder toe aan de pan.
In tegenstelling tot bakpapier of aluminiumfolie is bakpapier vochtbestendig en vetbestendig. U moet het dus absoluut bij de hand hebben wanneer u gaat koken of bakken .
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Het zorgt ervoor dat bakplaten schoon blijven, voorkomt dat gebakken goederen te bruin worden en aan de pan blijven plakken, voorkomt dat pocheervloeistoffen verdampen en kan worden gebruikt als een sling rond brooddeeg of cheesecake om ze uit de pan te helpen halen. Je kunt het zelfs gebruiken om de mand van je airfryer te bekleden.
Bakpapier voorkomt dat je eten blijft plakken aan bakspullen, zoals ovenschalen en bakvormen. Zo houd je je oven schoon.
Gelijkmatige warmteverdeling: aluminiumfolie pannen geleiden warmte effectief, waardoor uw brownies gelijkmatig bakken zonder hete plekken . Gemakkelijk schoon te maken: vergeet het schrapen en weken van uw gewone bakpannen. Met wegwerpfolie pannen is schoonmaken net zo eenvoudig als het weggooien van de pan!
De rechthoekige springvorm van Patisse is de perfecte bakvorm voor het maken van taarten, brownies, cakes en veel meer.
Aluminiumfolie met olie: Goed om te bakken, vooral bij hogere temperaturen. Aluminiumfolie met olie is een andere goede vervanger voor bakpapier. Net als bij een ingevette bakplaat kan het vet een subtiele invloed hebben op de manier waarop uw eten gaart. Bovendien is er een kans dat er wat eten aan de pan blijft plakken.
Het vet in de brownies koelt af en zorgt ervoor dat de brownies aan het bakpapier blijven plakken . Hitte smelt het vet en laat het bakpapier gemakkelijk los van de brownies. Zorg ervoor dat je het niet te veel verhit.
Zorg voor goed invetten; ik gebruik liever olie dan boter om het bakpapier in te vetten . 3. Laat de brownies 2 uur afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt als ze nog heet zijn. Als je de brownies eruit probeert te halen als ze nog heet zijn, zal de kans groot zijn dat ze tijdens het bakken uit elkaar vallen/scheuren.
Als ik taarten bak, vooral gelaagde, is mijn grootste angst dat de taarten niet makkelijk uit de pan komen, zelfs niet als ik ze tot in de puntjes heb ingevet. De oplossing is simpel: leg een vel bakpapier op de bodem van de bakvorm . De taart glijdt er dan elke keer makkelijk uit.
Druk de folie zo glad mogelijk tegen de rand en de zijkanten van de vorm . Er kunnen wel wat lichte vouwtjes in de randen van de taart ontstaan.
Bakpapier is aan beide kanten gesiliconiseerd, waardoor eten niet blijft plakken, waardoor het ideaal is om mee te koken en bakken. Vetvrij papier is niet gesiliconiseerd, dus als u van plan bent om ermee te koken, smeer het dan goed in met olie om ervoor te zorgen dat eten niet blijft plakken .
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur.Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden. Dat vind ik persoonlijk al wat apart en overdreven, maar de effecten blijven daar helaas niet bij.