Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Om te profiteren van alle voordelen die gember te bieden heeft, zegt Haberstroh dat je gember het beste rauw en bij voorkeur ongeschild kunt eten, omdat veel van de waardevolle voedingsstoffen direct onder de schil van de plant zitten.
Eet het rauw of kook het - beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot - waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Doe de gemberwortel hiervoor gewoon in een afgesloten zakje en je hebt er nog weken plezier van! Let op: het is belangrijk dat je de gember niet eerst schilt of raspt. Daardoor blijft het minder lang goed. Bovendien gaat zo de smaak veel sneller verloren!
Gember meekoken
Het meekoken van gember heeft nog een belangrijk voordeel. Het zorgt ervoor dat de gezonde bestanddelen in gember, zoals gingerol en shogaol, beter vrijkomen. Deze stoffen hebben een ontstekingsremmende werking en gaan dus bacteriën en infecties tegen.
Volgens onderzoek kan het verwarmen van gember het daadwerkelijk beter voor je maken. Hitte versterkt de ontstekingsremmende werking van gember.
Je kunt het in zijn geheel, gemalen, gekookt of rauw eten.
Je kunt de wortel grof snijden om mee te laten trekken in een soep of bouillon. Op deze manier gebruik je alleen de smaak van de gember en verwijder je de wortel na het trekken. Daarnaast kun je gember ook gebruiken wanneer het fijngesneden of geraspt is. Zo wordt gember onderdeel van je gerecht.
Hier is een beter idee: schil je gember niet. We hebben vragen gelezen over of je je gember wel of niet moet schillen op threads op het web, dus besloten we om onze voedingsdeskundige, Dana Angelo White, MS, RD, ATC, te raadplegen. " Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Gember voegt een geurige smaak toe aan zowel zoete als hartige gerechten . De aangenaam pittige "kick" van de wortel van Zingiber officinale, de gemberplant, is wat gemberbier, gemberthee, snoep en veel Aziatische gerechten zo aantrekkelijk maakt.
De specerij heeft een herkenbare, pittige smaak. Je hebt daarom ook maar een klein beetje nodig om je gerecht die finishing touch te geven. Als je gember gebruikt in gebakken of gekookte gerechten wordt de smaak wat minder pittig, en juist wat zachter.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Instructies. Snijd 1 (1-inch) stuk gemberwortel in 4 rondjes ( niet nodig om te schillen ). Doe in een kleine steelpan en voeg 1 1/2 kopje water toe. Dek af en breng aan de kook op middelhoog vuur.
Moet je gember schillen? Niet echt, maar misschien wil je het wel om esthetische redenen . Ik schil gember graag met de rand van een lepel. Jonge gember heeft zo'n dunne schil, dat je hem helemaal niet hoeft te schillen.
Verwarmend en vochtafdrijvend
Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is gember een verwarmende en vochtafdrijvende werking. Daarom is een kopje gemberthee het ideale middeltje om niet ziek te worden als je natgeregend bent.
Meerdere studies wijzen uit dat gember een goede ontstekingsremmer is en een antibacteriële eigenschap heeft. Daarom biedt gember uitkomst als je last hebt van keelpijn, blaasontsteking of andere kwaaltjes. Reden te meer om altijd een beetje verse gember of standaard een potje gemberpoeder in huis te hebben.
Gemberpoeder kun je goed verwerken in brood, koekjes en zoete gerechten. Tot slot kun je met gembersiroop de lekkerste cocktails of verfrissende limonades maken. Gember gaat uitstekend in roerbakschotels, curries en rijstgerechten. Je kan bijvoorbeeld denken aan deze gebakken rijst met kip.
Maak zoveel als je wilt: We hebben veel verschillende hoeveelheden gember en vloeistof geprobeerd en de hoeveelheid die we het lekkerst vonden voor een shot die nog steeds erg gemberachtig was, maar niet overheersend, was 15 g gember per 100 ml vloeistof . Dit maakt een portie van 100 ml of twee shots van 50 ml.
Om zelf gemberwater te maken, laat je dunne plakjes verse gember 5 minuten koken in een pan met water. Wanneer het water is afgekoeld, verwijder je de plakjes gember en breng je het gemberwater op smaak met citroensap, honing of zoetstof.