Hantavirussen komen weinig voor bij tamme knaagdieren.Een besmetting van mensen is dan ook zeldzaam. Maar enkele mensen hebben via tamme ratten het hantavirus gekregen. Je kunt een infectie oplopen door stofdeeltjes in te ademen, waarin opgedroogde urine, ontlasting of speeksel van ratten of muizen zitten.
Ratjes worden niet oud
Een groot deel van hun leven kunnen ratten gezondheidsproblemen hebben. Vooral ziektes aan de ademhalingswegen, nierproblemen en tumoren leiden tot chronische aandoeningen.
Ratten kunnen verschillende ziekten overbrengen, bekend als zoönosen, zoals Salmonella, de ziekte van Weil, E.Coli, tuberculose, hondsdolheid, lintworm, tyfus en trichinose.
Ratten kunnen dragers zijn van ziektes. Voor mensen in Nederland is vooral de ziekte van Weil (leptospirose) een risico. De ziekte van Weil kun je krijgen als je: contact hebt met levende of dode ratten.
Kom je regelmatig in aanraking met ratten of hun urine/uitwerpselen? Dan heb je een hoger risico om ziek te worden van het seoulvirus of leptospiren. Klachten als gevolg van seoulvirus en leptospiren lijken op elkaar. Bij beide zijn er griepachtige verschijnselen, koorts en in ernstige gevallen nierproblemen.
Er zijn een aantal ziektes die veel voorkomen door de bruine rat. Je kan besmet worden met: Salmonella, E-coli, Ziekte van Weil, Hantavirus, Turlaremie, Rattenbeetkoorts en de Pest. In de grote steden is de kans op een besmetting groter, dan op het platteland.
Kans om de ziekte van Weil te krijgen
Iedereen die in contact komt met vochtige aarde en water waar ratten zitten, kan de ziekte krijgen. Mensen die werken met riool, grond of oppervlaktewater hebben een grotere kans. Iemand die de ziekte van Weil heeft gehad, kan opnieuw ziek worden door deze bacterie.
Poep en urine laten ratten de gehele dag door vallen op plaatsen waar ze zich begeven. Rattenpoep en urine kunnen ziekmakende bacteriën en virussen bevatten en hiermee dien je dus bewust om te gaan om geen ziekte op te lopen.
Je kunt ziek worden van ratten of muizen als je met de dieren zelf, of met hun uitwerpselen in contact komt. Niet alleen door direct contact, maar ook door het inademen van besmette lucht, het eten van besmet voedsel, of als je gebeten of gekrabd wordt door een rat of muis.
Ratten kunnen ernstige ziektes verspreiden, zoals de ziekte van Weil: een ziekte die tot nierfalen kan leiden. Ook kunnen ze verantwoordelijk zijn voor veeziekten, zoals de varkenspest, de pseudovogelpest of de ziekte van Aujeszky. Je kunt besmet raken als je: in contact komt met de rat zelf.
Heb je een krab- of bijtwond van een konijn of tam knaagdier zoals een cavia, hamster, rat, gerbil of muis? Was de wond eerst zelf met water en zeep.Maak de wond goed schoon en desinfecteer deze, bijvoorbeeld met Betadine of een alcoholoplossing (70%).
Ratten worden meestal ongeveer twee jaar oud. Vrouwtjes leven gemiddeld wat langer dan mannetjes.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas, ontbijtkoek en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Acute pijn en stress gaan vaak gepaard met opspringen, bevriezen, piepen, bijten, vluchtgedrag, intrekken van de flanken (bij pijn in de buikholte). Ratten braken zelden. Wel kunnen ze passief voedsel opgeven (regurgiteren).
Rodenticide is gif tegen knaagdieren, in dit geval tegen ratten. In rattengif zit altijd een anticoagulans, wat ervoor zorgt dat het bloed van de rat niet kan stollen. Het gif dat de ongediertebestrijder gebruikt, is veel sterker dan het gif dat u in de winkel kunt kopen, dus u merkt sneller resultaat.
De ziekte van Weil geeft veelal wel ernstige verschijnselen, die tot in 20% van de gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben, indien behandeling niet tijdig wordt gestart.
Neem contact op met de gemeente en buren om de ratten samen te bestrijden. Alleen op eigen terrein mag je zelf op ratten jagen, mits je toegestane middelen gebruikt zoals een klem of val. Ratten met gif doden is verboden. Vermijd onnodig lijden en gebruik alleen goed geplaatste klemmen en vallen.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten.Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Ratten leven meestal in kleine groepen en zijn dus vrijwel nooit alleen. In dit artikel leggen we precies uit hoe je de bruine rat kunt herkennen.
De meest gesignaleerde symptomen in Nederland zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, diarree, braken en verminderde urineproductie. De meest voorkomende lichamelijke bevindingen zijn icterus, conjunctivale vaatinjectie, hepatomegalie, meningeale prikkeling, lymfadenopathie en splenomegalie.
Ratten houden niet van de geur van munt of eucalyptus. Zwarte peper houdt ratten op afstand. Even strooien, niezen en wegwezen! De geur van uien of azijn schrikt ook ratten af.
Maar wist je ook dat ratten ons ziek kunnen maken? Zij kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Weil veroorzaken. Ratten verspreiden de ziekte door hun urine in grond, riool en in openbaar water achter te laten.
Ook mensen kunnen besmet raken met de ziekte van Weil. Besmetting verloopt op dezelfde wijze als bij honden. Bij mensen is er echter geen vaccinatie om de ziekte te voorkomen.
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 30 patiënten met de ziekte van Weil aangemeld bij de GGD.