Ja.Elke soort pompoen of courgette van dezelfde soort kan kruisbestuiven. Kruisbestuiving heeft geen invloed op het huidige gewas, maar het zaad komt het volgende jaar niet soortecht terug”.
Courgettes: mais, Oost-Indische kers, sla, stokbonen, uien. Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten.
De meeste (middelgrote) pompoenen maken 2 tot 4 vruchten per plant maar er zijn uiteraard uitzonderingen.
Pompoenen houden van een warme grond en een zonnig plekje! Daarnaast is een goed bemeste, humusrijke en waterdoorlatende grond belangrijk voor de planten. Geef pompoenen bij warm weer voldoende water om meeldauw te voorkomen. Wanneer ze op de juiste plek staan en voldoende ruimte hebben, groeien de planten enorm hard.
Courgettes en pompoenen kweken doe je bij voorkeur op een zonnig en beschut plekje in je tuin, dat geeft de meeste kan op succes. Werk daar lekker veel compost door de grond want pompoenen en courgettes zijn echte veelvraten. Om die enorme vruchten te kunnen produceren hebben ze veel mest nodig.
Hoeveel water hebben pompoenen nodig? Pompoenen houden van water en hebben ook echt veel water nodig. Je moet de pompoen alleen niet in natte grond planten. Hij heeft goede en goed gedraineerde grond nodig.
Een ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden goed blijven. Deze periode is korter als hij veel in de regen staat. In een warm vertrek, zoals in huis bederft hij ook een stuk sneller. Dat geldt ook voor uitgeholde pompoenen, die zijn maar beperkt houdbaar, zeker wanneer ze op een warme plek staan.
Pompoenen krijgen graag veel zonlicht. Kies dus een plekje in volle zon. Een beetje schaduw kunnen ze ook nog wel verdragen. Belangrijk is dat de bodem goed vocht vasthoudt zonder zompig te worden.
Vanaf half april en begin mei kun je pompoen zaaien in potjes binnenshuis of onder koud glas. Let op dat je alleen zaait wanneer het s'nachts niet te hard afkoelt, want dat heeft invloed op de kwaliteit van de zaden. Zaai 1,5 tot 2 cm diep in een luchtig en vochtig grondmengsel, dat niet te nat mag zijn.
Ook kolen, pompoenen, tomaten en courgetten hebben graag een flinke slok. Geef ze minstens één keer per week water en bij warm weer vaker.
Zones met meer dan zes uur zon zijn geschikt voor planten die volop zon vragen. Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn.
De mannelijke bloem is 'gewoon' een bloem, de vrouwelijke heeft een vruchtbeginsel onderaan de bloem zitten. Dat ziet eruit als een bolletje. Dat bolletje kan uitgroeien tot een pompoen, mits de bloem bevrucht is. Gebeurt dat niet, dan kwijnt het vruchtbeginsel na de bloei weg.
Een biologische meststof is ideaal voor pompoenplanten, omdat deze de humusvorming verbetert en de bodem vruchtbaarder maakt. Een minerale meststof zorgt er vooral bij jonge plantjes voor dat ze snel kunnen groeien. Je krijgt dan later sneller groeiende planten met grotere pompoenen.
Het kan zijn dat de bodem te weinig kali bevat en dat heeft de plant nodig voor vruchtvorming. De plant heeft ook graag een warme standplaats en wil geen natte voeten maar óók niet te droog.
Van 1 plant kun je, afhankelijk van standplaats, het weer, vocht en voeding, wel 20 tot 40 courgettes in 1 tuinseizoen oogsten. Eet ze vooral dezelfde dag nog, want dan zijn ze het lekkerst, maar je kunt ze op een koele en donkere plaats ook nog wel 2 of 3 dagen bewaren.
De mannelijke bloemen hebben alleen een steel, de vrouwelijke staan op een soort verdikking waar de pompoen groeit: het vruchtbeginsel. Pompoenen groeien langzaam: van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms wel 3 maanden. Zodra er een aantal pompoentjes groeien, gebruikt de plant daar veel voeding voor.
Water. Courgetteplanten verzetten veel werk, dus hebben veel water nodig en veel eten. Geef zeer regelmatig water, staat je courgette in een pot in de zon, dan heeft 'ie op hete dagen elke dag een hele flinke scheut nodig. Houd hem nat, maar zorg ervoor dat de wortels niet gaan rotten.
Je moet je courgetteplant ook voeden met extra mest. Naast de pH van de grond heeft courgette stikstof nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan stikstof en goed gedraineerd is om onkruid te voorkomen. Als je een zonnige, voedselrijke tuin hebt, heeft je courgetteplant geen extra voeding nodig.
Om de ontwikkeling van de zijscheuten te bekomen en dus de bloei te bevorderen, raadt men aan de plant in te snoeien als de hoofdrank ongeveer anderhalve meter lang is, met behoud van een viertal zijscheuten. (snoeien doe je het best door het uiteinde van de rank af te knippen).
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Wanneer je de Halloween pompoen hebt uitgehold en uitgesneden zal de houdbaarheid snel afnemen. Een uitgeholde pompoen gaat ongeveer 5 tot 12 dagen mee, afhankelijk van de creatie. Het zachte vruchtvlees in de pompoen gaat het snelste rotten. Door de pompoen goed uit te schrapen kan u de houdbaarheid iets verlengen.
Tips voor het kweken van pompoenen
Geef ze één keer per week goed water en bij zeer warm en droog weer zelfs tot twee keer per week. Giet het water op de grond rondom de plant en niet op de bladeren om de kans op schimmelziekte te verkleinen. Strooi wat moestuinmest van Substral Naturen aan de voet van de planten.