Vanaf 18 jaar heb je als ouder geen toegang meer tot de rekening(en) op naam van je kind. Wanneer je kind ervoor kiest dat je als ouder mag blijven meekijken op deze rekening(en), dan kan je kind hiervoor een volmacht bij ons aanvragen.
U bepaalt zelf of en waarvoor u precies toestemming geeft. U kunt een bedrijf inzage geven in uw banksaldo en transacties. Of een bedrijf de mogelijkheid geven om rechtstreeks een betaling van uw rekening te starten. Of een bedrijf laten bekijken of uw banksaldo voldoende is voor een bepaalde transactie.
Met een bankvolmacht geef je de gemachtigde toestemming om de bij- en afschrijvingen van je rekening te bekijken en/of geld over te maken. De bankvolmacht is tijdelijk of voor een langere tijd. Dat bepaal je zelf. De volmacht regel je zelf online in internetbankieren of de Rabo App.
Daarom willen we ook jongere kinderen de mogelijkheid bieden om, onder jouw toezicht, te leren omgaan met digitaal geld. Hoe heb ik als ouder/verzorger toezicht? Als ouder/verzorger kun je de rekening van je kind via je eigen Mijn ING en Mobiel Bankieren App inzien.
Je kunt iemand machtigen om de Betaalrekening te beheren. De gemachtigde kan vervolgens alleen (geld)handelingen verrichten voor producten die direct aan de Betaalrekening zijn gekoppeld. De gemachtigde kan geen producten aanvragen of wijzigen en de rekening blijft altijd op naam van de rekeninghouder staan.
Nee, je ouders kunnen jouw rekening niet meer inzien zoals bij de Jongerengroeirekening.
Machtiging bij de bank
U kunt bij uw bank uw kind machtigen, dat is meestal kosteloos. De machtiging gaat direct in. De gemachtigde kan uw bankrekening en een eventueel effectendepot beheren en toegang krijgen tot internetbankieren.
Na een melding van overlijden blokkeren we alle (toegang tot) bankzaken van degene die is overleden. Het is nog wel mogelijk om geld te storten op de rekeningen. Lees wat er gebeurt met de hypotheek, leningen, verzekeringen en overige bankzaken van de overledene.
Als iemand zelf niet meer in staat is om zijn bankzaken te regelen, kan een ander dat volledig overnemen. Je vraagt dan bewind of curatele aan via de kantonrechter. De bewindvoerder kan de bewindvoering aanmelden bij de bank. Hij krijgt dan beschikking over de rekening van degene die onder bewind staat.
Voor winkels geldt dat ze maximaal een bedrag van 3.000 euro aan mogen nemen. Stort je meer of betaal je in een winkel met meer dan 3.000 euro contant, dan is de bank en is de winkelier verplicht een melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
De Belastingdienst gebruikt deze gegevens onder meer voor de vooraf ingevulde aangifte (VIA) inkomstenbelasting. De VIA maakt optimaal gebruik van bij banken beschikbare gegevens. Dat voorkomt fouten en bespaart de belastingbetaler veel tijd bij het invullen van de aangifte.
Als je achttien wordt, ben je meerderjarig. Dit betekent dat je bij allerlei zaken geen toestemming meer nodig hebt van je ouders. Het betekent ook dat je voor de wet meerderjarig bent en dus ook gestraft wordt als volwassene wanneer je de wet overtreedt; Je mag een lening aangaan.
Vergeleken met 2016 sparen vooral 17- en 18- jarigen meer: van gemiddeld 89 euro per maand naar 114 euro. Scholieren die sparen hebben een gemiddeld spaartegoed van 1.392 euro. Dit is minder dan in 2016, toen scholieren 1.641 euro aan spaargeld hadden.
Een kind kost nog iets meer dan die auto: ongeveer 120.000 euro. Er zit wel een adder onder het gras. Want per kind krijg je, ongeacht je portemonnee, in totaal 17.000 euro kinderbijslag. Bij een lager inkomen krijg je ook een kindgebonden budget.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.
De kinderen erven de blote eigendom. De nagelaten goederen (dit is de erfenis) bedragen meestal de helft van die bankrekeningen en beleggingen. De andere helft is van de langstlevende en valt buiten de erfenis.
Bij een en/of rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed (lees gemakshalve: zijn/haar geld op deze rekening heeft gestort) de eigenaar is van het geld.
Met een volmacht geef je iemand toegang tot je bankrekeningen of je verzekeringen. Zo kan die volmachthebber de gegevens raadplegen en/of verrichtingen doen.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
U kunt gratis de Jongeren Betaalpas bij de rekening aanvragen. Heeft u liever niet dat uw kind de betaalpas gebruikt? U kunt de betaalrekening aanvragen zonder pas. Het standaard paslimiet voor een jongerenrekening is € 300.
De Jongerenrekening past bij jou en je tiener als:
Je de rekening via jouw eigen Mijn ING of de Mobiel Bankieren App wilt beheren. Je niet wilt dat jouw kind per dag meer dan € 250 geld op kan nemen bij een geldautomaat.
10.05.1958) voorziet uitdrukkelijk dat een minderjarige gerechtigd is om zonder tussenkomst of toestemming van zijn wettelijke vertegenwoordiger een spaarrekening te openen. Aan de opening van een spaarrekening is bovendien geen minimumleeftijd verbonden.