Kronen kunnen van porselein, metaal of een combinatie daarvan worden gemaakt. Porseleinen kronen zijn tandkleurig. In het verleden braken ze soms af, maar door nieuwe technieken is de kans op een breuk klein geworden. Metalen kronen zijn zeer sterk en slijten niet.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Als kroon- en brugwerk los zit op een brugpijler kan er door de lekkage tandbederf ontstaan. Als het gelukt is om de kroon of brug los te maken en de stomp is aangetast maar de wortel zelf is nog in goede staat dan kan dit een mogelijkheid zijn om weer houvast te verkrijgen.
Een kroon wordt vastgelijmd, waardoor het net zo sterk is als een originele tand. In het geval dat je eigen tand kapot was, kun je met een kroon niet alleen weer beter kauwen, het geeft je ook weer een mooi gebit.
Hoe vaak kun je een kroon vervangen? Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u ervan uitgaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
– Loskomen: Een kroon, brug of facing kan loskomen door falen van het cement of door falen van de tand/kies eronder. In de meeste gevallen kan het werkstuk weer terug geplaatst worden. Als de tand/kies eronder ernstig beschadigd is door breuk of cariës zal er naar een andere oplossing gezocht moeten worden.
Een lekkende vulling is een vulling die niet meer volledig afsluit. Door een lekkende vulling kan tandbederf onder de vulling ontstaan. Als dit tandbederf zich verder ontwikkelt, kan het tandweefsel ontstoken raken. Er is dan een wortelkanaalbehandeling nodig.
Noodvoorziening – Na de eerste behandeling wordt er een tijdelijke kunststof noodkroon of noodbrug geplaatst. Deze zit nog niet definitief vast. Daarom is het in deze periode aan te raden om geen harde of kleverige producten te eten, omdat de noodkroon dan makkelijker los kan raken.
Wanneer uw kroon zijn levensduur heeft bereikt, of wanneer de kroon beschadigd of afgebroken is, kan de kroon vervangen worden. Een kroon vervangen gaat grotendeels volgens dezelfde procedure als de eerste plaatsing van de kroon.
Om de wortelkanaalbehandeling goed te laten verlopen kan de tandarts proberen de kroon of brug te verwijderen zonder deze kapot te maken. Daarvoor is deze toeslag bedoeld.
Een lekkende kroon moet worden vervangen, omdat uit onderzoek blijkt dat het succespercentage van herbehandeling van een gebitselement met coronale lekkage significant daalt naar 56%.
Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Ze kunnen door de wittere tanden en kiezen eromheen zelfs meer opvallen na het bleken.
Om een kroon te verwijderen kunt u een kronentikker gebruiken of gaan prutsen met een Ash 6, waarbij zowel de kroon als de opbouw kunnen fractureren. Of de WAMkey ter hand nemen. Deze sleutel richt zich puur op de aanwezige kroon en maakt hergebruik van de kroon na afname mogelijk.
Zirkonium kronen zijn de sterkste tandheelkundige kronen. Dankzij de extreme duurzaamheid en natuurlijke uitstraling wordt de kroon van zirkonia steeds populairder. Het is gemaakt van een enkel blok zirkoniumoxide en staat bekend als een monolithische zirkoniumoxide.
Doet de behandeling van een kroon/brug pijn? De tandarts zal u voor de behandeling verdoven.Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.
Hoewel de metaal-porseleinkroon te boek staat als een sterke en duurzame restauratie, kan het gebeuren dat er breuk van het porselein optreedt. Naast het vervaardigen van een nieuwe kroon of brug bestaat de mogelijkheid om afgebroken porselein in de mond te repareren.
Algemene kosten:
Kosten implantaat met kroon | va.€2.000,- (3D genavigeerd)“Gewone” kroon | va.€ 550,-
VOOR- EN NADELEN
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig.
In sommige gevallen kunnen er problemen optreden met jouw kronen. Ze kunnen bijvoorbeeld verschuiven, draaien of loslaten.
Als een kroon afbreekt is dat meestal vanwege een ongelukje, zoals ergens te hard op gebeten. Ook kan de kroon hierdoor los komen te zitten en zelfs uitvallen. Mocht dit bij u het geval zijn, neem dan contact op met uw tandarts in Rotterdam of in Den Haag. Neem de uitgevallen kroon mee naar uw afspraak bij de tandarts.
tandbederf, een lekkende vulling of een val dan zal er pijn kunnen ontstaan. In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door o.a. warmte en koude of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden.
De meest voorkomende oorzaken van een loszittende implantaatkroon zijn vaak gerelateerd aan problemen met het abutment of de cementatie van de kroon. Het abutment kan losraken door normale slijtage, te veel druk op de tand of onjuiste plaatsing.
Wat te doen als een tijdelijke- of noodkroon los zit? Soms komt de bevestigingsschoef los. Dat kan doordat deze onvoldoende is aangedraaid of door overbelasting. U dient dan spoedig een afspraak te maken om de kroon weer vast te laten zetten om beschadiging of breuk te voorkomen.