Probeer te voorkomen dat de konijnen echt gaan vechten. Veel mensen verwachten het niet van hun konijn, maar ook de liefste konijnen kunnen enorm fel zijn en elkaar behoorlijk verwonden. Vechtende konijnen rollen als een kluwen bont door de ren.
Er zijn verschillende soorten gevechten; om rangorde te bepalen of om aan te vallen. Bij het bepalen van rangorde kan het zijn dat beide konijnen dominant willen zijn en zich dus verzetten tegen het rijden van de ander. Ze 'steigeren' om het andere konijn van hun rug te krijgen of gaan bijten.
Konijnen ook met elkaar ruzie kunnen maken? Ze kunnen zich agressief tegen hun soortgenootjes gedragen en daardoor herrie schoppen in het hok. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je konijntjes gezellig samen kunnen leven met behulp van deze tips.
Konijnen zijn niet graag alleen, ze hebben graag een maatje om lief te hebben. Toch is het niet eenvoudig om volwassen konijnen aan elkaar te laten wennen; als ze elkaar niet leuk vinden, kunnen ze elkaar vreselijk verwonden en zelfs doden.
Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar; ze kunnen elkaar flink verwonden. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar ze worden meestal liever niet opgetild. Konijnen kunnen bijten, maar ze kunnen met hun achterpoten ook flink krabben als ze spartelen om weg te komen.
Een konijn bijt niet omdat hij dat leuk vindt of omdat hij 'vals' is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Vaak komt het voort uit angst en spanning. Dat is ook voor het konijn zelf niet leuk!
Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen agressief gedrag vertonen zodra ze geslachtsrijp zijn. Vanwege hormonale veranderingen kan een lief konijn opeens gaan bijten of het wil niet meer aangeraakt/opgepakt worden. Ze kunnen ook hun territorium gaan markeren door naast de kattenbak te plassen of te sproeien.
Vechten en agressie
Haal de konijnen uit elkaar en pas op dat u niet gebeten wordt. Heeft u de keuze uit meerdere partners, probeer dan (na even tot rust komen) een ander konijn. Heeft u geen keuze en wilt u het toch met dit konijn proberen, dan zult u de konijnen eerst heel langzaam aan elkaar moeten laten wennen.
Als 1 konijn overblijft, wat dan? Het komt helaas voor dat 1 van de konijnen van een koppeltje dood gaat. Je wilt dan een nieuw konijn als maatje voor het overgebleven konijn. Wij adviseren dan om niet op zoek te gaan naar een jong konijntje maar om een ouder konijn uit een opvang of asiel erbij te plaatsen.
Een koppeling van twee konijnen gebeurt altijd op neutraal terrein. De meest stabiele combinatie om te houden is een gecastreerde rammelaar en een voedster. Twee voedsters samen gaat zelden goed en twee rammen samen draait in het merendeel van de gevallen uit op ernstig gewonden of doden.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Een grote groep konijnen als huisdier is dus geen optie, maar drie of vier konijnen samen houden kan wél.
Een koppeling van 2 rammen is eigenlijk een kansloze koppeling tenzij ze echt op karakter bij elkaar uitgezocht zijn, maar wil het nog enige kans maken, moeten beide rammen gecastreerd zijn.
Het is dus van belang dat konijnen de kans krijgen om rustig kennis te maken met elkaar, om op hun eigen tempo uit te vinden of ze wel samen willen leven. Vechten is dus een tegennatuurlijke manier om een relatie te beginnen. Elkaar najagen om de rangorde te bevestigen is wel normaal konijnengedrag binnen een relatie.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen. Een konijn dat plat op de grond ligt met de oren strak naar achteren is gespannen of bang.
Sommige koppels moeten eerst een week op neutraal terrein gekoppeld worden, andere twee weken en sommige nog langer. Het is belangrijk om het hok waar ze samen in moeten komen, goed schoon te maken voordat je ze erin zet. Geur is voor konijnen ontzettend belangrijk.
Konijnen hebben namelijk heel veel baat bij een soortgenootje, een konijn alleen houden kan grote nadelen hebben. Eenzame konijnen kunnen bijvoorbeeld allerlei vervelende eigenschappen ontwikkelen. Door konijnen in groepen te huisvesten, komt het afwijkende gedrag maar zelden voor.
Eenzame konijnen vertonen afwijkend en tegennatuurlijk gedrag.Ze gaan likken aan ijzer en lopen rondjes door hun hok. Ze zoeken als het ware naar een uitweg.
Met name volwassen mannetjes konijnen kunnen elkaar flink de tent uitjagen! Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes konijnen samen kan goed gaan, maar helaas niet altijd. Eigenlijk is dus sowieso de beste combinatie een mannetje en een vrouwtje samen.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Uiteindelijk komt het er altijd op neer dat je misschien 2 tot 3 uur aandacht per dag hebt voor jouw konijn. Dat is veel minder dan een soortgenootje kan geven. Juist op de momenten dat konijnen het meest actief zijn, in de vroege ochtend en late avond, zijn ze alleen.
Boosheid: Als je konijn boos is stampt hij minder hard en kort achter elkaar en bromt er soms zacht bij. Het kan zijn dat je konijn duidelijk probeert te maken dat het bepaalde behoeftes nodig heeft. Wees alert op dit gedrag: het kan namelijk spanning en stress veroorzaken.
Je kunt speeltjes of wat lekkers met je hand aanbieden, laat het konijn dit rustig onderzoeken. Sla het konijn nauwkeurig gade gedurende de tijd dat hij uit de kooi is. Wanneer het konijn aan iets gaat knagen wat niet de bedoeling is, geef hem dan direct iets anders waar hij wel op mag knagen.
Het konijn is boos, ziet gevaar aankomen of is het ergens niet mee eens.Ook kan het een soort stamp om aandacht zijn om zich aan andere konijnen te laten zien. Je konijn stampt niet wanneer hij bang is. Als een konijn bang is trekt het zich meestal terug en zal in elkaar gedrukt zitten met groot opgezette ogen.
Likken: Dit doen konijnen als ze je lief vinden. Konijnen wassen soortgenootjes ook erg vaak, dit betekend dat ze elkaar accepteren. Dingen in het rond gooien (bijv, de etensbak): Het konijn is hongerig of hij heeft iets gevonden waar hij mee kan spelen.