Zorg in een vijver voor schaduw en schuilmogelijkheden. De vissen houden niet van fel licht, dus gebruik ook in het aquarium een gedempte belichting en zet het aquarium niet in direct zonlicht.
Algemene achtergrond van de goudvis
Sommige soorten worden wel 50 cm lang en leven zelfs 30 jaar. Bovendien is dit geen vis die je alleen hoort te houden. Het is een sociale soort die behoefte heeft aan gezelschap. Goudvissen houden overigens van licht, lampen kunnen dus zeker 10-12 uur aanstaan.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
Te veel (direct) zonlicht is schadelijk voor je aquarium. Zonlicht stimuleert namelijk algengroei en hindert ook vissen die van beschutting houden. Daarbij kan je aquarium in de zomer veel te warm water krijgen door direct zonlicht en dat is ook niet goed.
Soorten zoals guppen en koraalvissen, die in de bovenste waterlagen leven, hebben ogen die gevoelig zijn voor vrijwel het hele lichtspectrum, inclusief UV. Maar voor veel soorten die wat dieper in de waterkolom leven, heeft het geen nut om bijvoorbeeld rode tinten goed te kunnen zien.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Een goudvis zal zonder enige vorm van licht na lange tijd van kleur veranderen. De mooie goude kleur zal verdwijnen en hij wordt wit van kleur. Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien. Dit licht kan je op verschillende manieren aanbieden.
Naast dagactieve vissen, zijn er ook vissen die 's nachts leven. Overdag houden ze zich doorgaans schuil in holen, onder stenen of hout. Deze schuilplaats verlaten ze 's nachts om op zoek te gaan naar voedsel.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Het zou wel logisch zijn dat de meeste vissoorten in ieder geval blauw en groen licht goed kunnen waarnemen, net zoals de goudvis in het onderzoek uit de jaren zestig. Dat zijn namelijk de lichtkleuren die elke vis tegenkomt, omdat ze het makkelijkst en het verst in het water doordringen.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
De gewone goudvis een karper kunnen in ieder geval kleuren onderscheiden(zien). In veel vissen blijken de benodigde zenuwstelsels voor het zien van kleuren wel aanwezig te zijn.
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Goudvissen hebben wel degelijk een geheugen en zullen zelfs hun verzorger herkennen. Natuurlijk is ieder dier zo slim als nodig is. Goudvissen hebben in de natuur vooral een goed aanpassingsvermogen nodig. Daar is hun brein dan ook op ingesteld.
'Gewone' goudvissen tolereren watertemperaturen van 2 graden Celsius (°C) tot 28°C, maar een temperatuur tussen 10°C en 21 °C is het meest gunstig. In warm water zijn de vissen actiever dan in koud water.
In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar.
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.
Dit zien ze door de intensiteit van de bewegingen van het kieuwdeksel. De ademhaling wordt regelmatig net zoals bij ons als we slapen. Sommige vis soorten zoeken een rustig plekje om de nacht te doorstaan.
Vissen hebben het vermogen ontwikkeld om bewust uit water te springen met de intentie om in beter water terecht te komen. Vaak is de waterkwaliteit slecht, is het te koud, te warm of hebben de vissen stress. Als laatste redmiddel kunnen ze het water verlaten door te springen.