Het syndroom van down komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren. Toch maakt het niet uit, want het hoeft je niet tegen te houden om te zijn wie je bent!
Voor zover bekend zijn er slechts twee dieren in de geschiedenis geweest die het Downsyndroom leken te hebben: een chimpansee en een orang-oetan, beiden met een verdriedubbeling van het 22ste chromosoom.
Een hond met het syndroom van Down zal afwijkend gedrag gaan vertonen. Hij zal niet of nauwelijks communiceren, lopen zal niet of nauwelijks gaan en de hond zal vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Het gevolg zal zijn dat een hond met het syndroom van Down vaak op jonge leeftijd zal sterven.
Hoewel het internet gonst van de berichten over katten met downsyndroom, komt deze aandoening niet voor bij katten. Het is gewoonweg niet mogelijk.
Het syndroom van Down ontstaat wanneer de cellen van een persoon niet twee, maar drie exemplaren van het chromosoom 21 bezitten. Apen hebben 24 paar chromosomen. Van trisomie 22 is sprake wanneer in hun cellen 3 exemplaren van het chromosoom 22 aanwezig zijn. De eerste chimpansee met trisomie 22 werd in 1969 ontdekt.
Mensen met Down worden steeds ouder. 90 jaar geleden werden ze gemiddeld 9 jaar. Nu ligt die leeftijd al op 60 jaar.
Het downsyndroom is vernoemd naar de Britse arts John Langdon Haydon Down, die in de negentiende eeuw werkt met kinderen die een verstandelijke beperking hebben. In 1866 is hij de eerste die de kenmerken van het downsyndroom beschrijft. Het syndroom van Down, ook wel bekend als trisomie 21, is een aangeboren afwijking.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
De bekendste kat met blauwe ogen is waarschijnlijk de Siamees. Door zijn donkere vacht springen zijn blauwe ogen er echt uit. Een Siamees heeft namelijk een prachtige pointkleurige vacht; zijn snoetje en oren zijn bruin tot zwart, net als zijn staart en pootjes. De rest van zijn lijf heeft een mooie crèmekleur.
Van ieder chromosoom hebben we twee exemplaren. We hebben dus 23 paar chromosomen. Iemand met het downsyndroom heeft 47 chromosomen en dus één chromosoom extra in elke cel. Van chromosoom nummer 21 heeft deze persoon namelijk geen twee, maar drie exemplaren.
Honden met ADHD bestaan, maar gelukkig is aan concentratieproblemen en hyperactiviteit wat te doen. Niet alleen kinderen, maar ook honden lijken steeds drukker en impulsiever te worden. Steeds vaker horen we over ADHD-kinderen en dito honden.
Zo zijn er autisme hulphonden die de persoon kalmeert bij angst, druk geeft op het lichaam en voor afleiding zorgt . De belangrijkste taak is dat de autisme hulphond een gevoel van veiligheid geeft, op straat, thuis, op het werk of op school. Een hulphond is maatwerk.
Wat blijkt? De trouwe viervoeters zijn een beetje verstandelijk gehandicapt. De wetenschappers analyseerde het erfelijk materiaal en kwamen tot de conclusie dat de dieren een aangeboren afwijking hebben die lijkt op het Williams syndroom bij de mens.
Normaal gesproken bevat iedere lichaamscel 46 chromosomen, verdeeld over 23 paren. Van elk paar chromosomen is 1 chromosoom afkomstig van de vader en 1 van de moeder. De paren 1 tot en met 22 zijn voor mannen en vrouwen gelijk. Het 23e paar chromosomen bevat de geslachtschromosomen.
Kattenogen functioneren anders dan die van mensen. Wij moeten regelmatig met onze ogen knipperen om ze vochtig te houden, een kat hoeft dit niet. Wel knipperen katten geregeld met hun ogen. Zo geven zij aan andere katten aan dat ze ontspannen zijn.
Wie een Blauwe Rus wil, moet meestal tussen de 500 en 700 euro betalen. Dit zijn geen 'woekerprijzen'. Het fokken van katten is een dure hobby! Verantwoordelijke fokkers hechten waarde aan een goede gezondheidszorg en voeding van de ouders.
Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen). Ze zien dus geen rood!
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
IQ 70-50: licht, 50-35: matig, 35-20: ernstig en 20-0: zeer ernstige (diepe) verstandelijke handicap. Volgens deze indeling zitten de meeste mensen met downsyndroom in de categorie matig en licht. Bovendien geeft een IQ maar beperkt aan welke dagelijkse en schoolse vaardigheden kunnen worden bereikt.
Jongens en mannen met Downsyndroom zijn bijna altijd onvruchtbaar, maar houd altijd rekening met de mogelijkheid dat een jongen wél vruchtbaar is, tenzij het tegendeel is bewezen.
Dit DNA is verdeeld over 23 paar chromosomen. Bij downsyndroom zitten er van het 21ste chromosoom geen twee, maar drie stuks in elke lichaamscel. Heel soms zitten niet in alle cellen drie stuks van het 21ste chromosoom, maar alleen in een deel van de cellen. Dit heet mozaïek Downsyndroom.