In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen cavia's erg goed klimmen en hoog springen. Ze zijn misschien niet zo behendig als hamsters of ratten, maar toch zeer actief. Cavia's houden ervan om hellingen en trappen te beklimmen om hun omgeving te observeren van bovenaf.
Traplopen en tuimelen
Er is echter een probleem. De meeste konijnenhokken bestaan uit meerdere etages. Deze etages zijn vaak verbonden met een loopplankje. Cavia's kunnen wel gebruik maken van deze loopplank, maar ze vallen er heel snel vanaf.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Een hok voor twee cavia's moet minimaal 120 x 50 cm zijn. Het hok hoeft niet hoger te zijn dan 50 cm, want cavia's kunnen niet hoog springen of klimmen. Een cavia moet wel voldoende ruimte hebben om te kunnen rennen.
Iedere week moet je het hok schoonmaken. Dan controleer je het hele hok en haal je al het hooi en zaagsel dat vies of nat is, weg. Rondom de voerbakjes kan het ook een rotzootje zijn. Cavia's eten helemaal niet netjes: ze lopen gewoon door hun voerbakje (en over het groenvoer) en strooien het hardvoer alle kanten op.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
HET HOK. Cavia's zijn actieve knaagdieren, houd er dus rekening mee dat zij voldoende ruimte hebben in het hok. Ook zijn cavia's holbewoners, ze slapen het liefst in een holletje.
Een cavia kan bijten als hij (veel) pijn heeft, en dat is niet meer dan logisch. Cavia's kunnen alleen door te gillen en door te bijten duidelijk maken dat ze pijn hebben. Als jij toevallig de plek aanraakt waar je cavia heel veel pijn heeft, kan het zijn dat hij uitvalt.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Een nieuwe cavia – jong of oud – heeft even tijd nodig om te wennen aan alle nieuwe geluiden, geuren, aan het verblijf en aan jou als verzorger. Het is normaal dat je cavia in het begin vooral in zijn schuil/nachthok zit. Kijk wel of je nieuwe cavia voldoende eet. Niet alleen brokjes, maar vooral ook hooi.
Wanneer je cavia niet meer bang is voor je hand met de snack erop, kun je proberen er een stapje bovenop te doen. Als hij geïnteresseerd naar je hand toekomt, kun je proberen langzaam met 1 of 2 vingers je cavia te aaien. Als hij hier positief op reageert kun je proberen steeds langer en vaker te aaien.
Als je je cavia's elke dag wat uurtjes los laat lopen , blijven ze lekker in beweging en krijgen ze een goede conditie! Daarnaast is het voor cavia's heel leuk om regelmatig even uit het hok, in een andere omgeving te komen.
Straffen heeft dus geen nut. Je kan cavia's zeker dingen aan- en afleren, maar dat kan alleen maar door middel van herhaling, zodat het uiteindelijk blijft hangen en ze weten wat ze wel of niet mogen of moeten doen in bepaalde situaties. Dit geldt ook voor een cavia die het bijten moet afleren.
Veel cavia's likken aan de handen van hun baasje. Ze doen dit, omdat wij zout op de handen hebben. Het wil echter NIET zeggen dat ze een zouttekort hebben. Er mag geen liksteen in het hok worden geplaatst 'ter compensatie': deze kunnen blaasgruis of blaasstenen veroorzaken.
Pak een cavia op zoals hierboven is weergegeven, houd het dier dichtbij u en ondersteun altijd met één hand de ruggengraat en met uw andere hand de achterhand van de cavia. Leg om te beginnen een hand onder de buik van de cavia en til het dier voorzichtig op. Oefen geen druk uit en houd de cavia niet te stevig vast.
Cavia's slapen erg veel, dag én nacht, ze maken meestal geluid als ze opgewonden zijn, dus als je met voedsel aankomt of ze horen een zakje kraken.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren. Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
Gapen. Een cavia kan dit doen om zijn dominantie te tonen naar andere cavia's.