Wetenschappers hebben voor het eerst in detail bestudeerd hoe chimpansees en orang-oetans zwemmen. Uit het onderzoek blijkt dat de apen ongeveer net zo zwemmen als wij mensen en een zwak hebben voor de schoolslag. Dat schrijven onderzoekers in het blad American Journal of Physical Anthropology.
Ze kunnen het prima – en hebben zelfs een voorkeur voor de borstcrawl. Ze doen het niet graag (wegens gevaar van roofdieren), maar wanneer het compleet veilig is, nemen apen weleens een verfrissende duik. En uit de eerste gedetailleerde observatie van zwemmende apen blijkt dat ze dan zwemmen als een mens.
Chimpansees en orang-oetans kunnen hun angst voor water overwinnen en zich verrassend goed zwemmend voortbewegen. De apen lijken van nature te kiezen voor een soort schoolslag, waarbij ze zijdelingse bewegingen maken met hun poten ten opzichte van hun lichaam.
Speels buitengebied
De 7 meter brede gracht dient als natuurlijke afscheiding tussen de mensapen en bezoekers. Bonobo's kunnen namelijk niet zwemmen.
Orang-oetans zwemmen niet, hoewel ze zijn waargenomen als wadend in water.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
Ze doen het alleen niet vaak door de roofdieren in het water. Ook leuk om te weten: sommigen doen graag de borstcrawl in het water. Maar niet alle soorten kunnen zwemmen: een chimpansee en gorilla vinden water bijvoorbeeld wel leuk, maar zwemmen kunnen ze niet.
Als ze een vogelnestje vinden, dan eten ze ook graag de eieren op. Insecten zijn ook een echte lekkernij voor apen. Sommige apensoorten eten af een toe ook wel een hagedisje of een lekkere kikker. Voor dwergaapjes is het sap van lianen en de hars van bomen ook belangrijk voedsel.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Orang-oetans verplaatsen zich vooral in de lucht door de middenlaag van de bomen op het eiland Sumatra. Ze eten en slapen in de bomen en kunnen niet zwemmen.
In een gebied met orang-oetans heeft meestal de dominantste aap ook de breedste wangen. Dit is niet het enige kenmerk van dominantie bij orang-oetans. Ook zijn zij groter van omvang en kunnen zij door de hangende keelzak over grotere afstand communiceren.
Orang oetans hebben opvallend lange armen. Een volwassen man heeft een reikwijdte van wel 2,5 meter. Dat terwijl hij zelf maar zo'n 1,5 lang is als hij rechtop staat. Die lange armen komen goed van pas bij het klimmen.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Elk mens deelt 99,9 procent DNA met elk ander mens. En ook vijftig procent met de banaan en de spitskool. Enfin, je ouders zijn dus 99,9 procent dezelfde, nog meer als ze uit Volendam komen.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen. Apen zijn niet enkel in staat om woorden te leren, ook de relatie tussen de woorden kunnen ze begrijpen.
Voortplanting van de gorilla
Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.
Om aan hun drank te komen gebruikten de apen een palmblad, dat ze van een boom in de buurt trokken. Eerst kauwden ze het blaadje zacht, waarna ze het als een spons gebruikten. Ook vouwden ze het blad als een trechter, om zo de drank in de mond te laten glijden.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.