Wilden we je niet onthouden: aankomen tijdens je ongesteldheid is heel normaal. Dat getal op de weegschaal stijgt écht rond de periode van je menstruatie. 'Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen', zegt Natasha Johnson, gynaecoloog.
4 Rond je menstruatie
We hoeven de meeste vrouwen waarschijnlijk niet te vertellen dat je rond je menstruatie een stukje zwaarder bent. Door de hormonale veranderingen in je lichaam houd je meer vocht vast en zwel je een beetje op. Als die dagen voorbij zijn, zul je zien dat je weer op je normale gewicht bent.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruatiecyclus, vlak voor je menstruatie. Een hoge hoeveelheid oestrogeen kan er indirect voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je je opgeblazen kan voelen en zelfs een paar kilootjes extra kan wegen.
Hoewel je tijdens je menstruatie niet meer calorieën verbrandt, heeft je menstruatiecyclus wel invloed op het effect van beweging op je lichaam. Hier lees je hoe je het beste uit je workouts kunt halen in de verschillende fases van je cyclus, en waar je op moet letten.
In de laatste week voordat je menstruatie begint, schommelen de oestrogeen- en progesteronniveaus. Hierdoor hoopt er zich vocht op in je lichaam. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je ringen minder makkelijk afgaan of je broek wat strakker zit.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt. MEER KOOLHYDRATEN dan in je eetplan staat. Koolhydraten binden vocht aan zich in je lichaam. Dus als je er meer van eet, weeg je 1 – 1,5 dag iets zwaarder.
Veilig: halve kilo per week
Een veilig doel om af te vallen is een halve kilo in de week. Meer dan 1 kilo per week is te veel. Bij geleidelijk afvallen haal je namelijk de meeste energie uit je vetreserves.
Gewicht schommelt
Schommelingen in het gewicht hebben veelal te maken met wisselingen in de hoeveelheid vocht. In de loop van de dag houd je vocht vast. Daarom weeg je 's avonds sowieso meer dan 's morgens. Ook veel zoutrijke voeding zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt en je dus ook iets meer weegt.
De wetenschap. Gedurende je menstruatiecyclus veranderen de niveaus van je hormonen, oestrogeen en progesteron, afhankelijk van de fase waarin je zit (de eisprong, of de menstruatieperiode). Het is wetenschappelijk aangetoond dat oestrogeen de eetlust remt, en dat progesteron de eetlust juist verhoogt.
Het ideale moment om jezelf te wegen is 's ochtends, nadat je naar het toilet geweest bent en voor het ontbijt. Hierdoor krijg je de meest nauwkeurige berekening. Komt dit niet goed uit met je schema? Probeer jezelf dan telkens op hetzelfde tijdstip te wegen en met dezelfde weegschaal.
Sims zegt dat je wel iets meer calorieën verbrandt als je hormoonniveaus hoger zijn (tijdens de zogenoemde luteale fase, na de ovulatie ), omdat dan je hartslag, ademhalingssnelheid en kerntemperatuur iets verhoogd zijn. 'Het verschil is echter minimaal', zegt ze. 'Het is niet meer dan 100 kilocalorieën per dag.
Een gewicht schommelt van nature een beetje. De meeste mensen hebben een marge van ongeveer 1 tot 2 kilo. Die wisselingen komen voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam. Als je een dag wat meer zout eet dan normaal, kun je meer vocht vasthouden en daardoor de volgende dag zwaarder zijn.
1 gram koolhydraat bindt zich in je lichaam aan 3 gram water. Ze kunnen dus tot wel 3x hun gewicht in vocht vasthouden. Dit is dus vaak wat er gebeurd als je één 1 dag 2 kilo aankomt wanneer je de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan na een flinke eetbui. Je kan zomaar 2 kilo zwaarder zijn dan de vorige dag.
Vanwege het warme weer kun je meer vocht vasthouden, waardoor je weegresultaten tegen kunnen vallen deze periode. Vocht heeft natuurlijk ook gewicht en hierdoor kun je een vertekend beeld krijgen op je weegschaal, waardoor het lijkt alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen!
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn en zorgen voor veel vetopbouw.
Ons gewicht is een optelsom van het aantal kilo vet, bot en spier en liters vocht in ons lichaam. Dit noemen we ook wel de lichaamssamenstelling. De samenstelling van jouw gewicht uit vet, bot, spier en vocht is persoonlijk, het is voor iedereen anders.
Hieruit bleek dat vrouwen die met kleding op de weegschaal gingen staan gemiddeld 0,79 kilo van hun totale gewicht mogen aftrekken en dat dat voor mannen 1,2 kilo is. Dat gaan wij onthouden voor de volgende keer.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Wel weten we dat een slanker lichaam minder calorieën nodig heeft. Het kost bijvoorbeeld minder energie om je lichaam warm te houden en in beweging te krijgen. Zodra je je streefgewicht nadert, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Hierdoor gaat het gewichtsverlies langzamer.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Poepen en afvallen
Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow. Sterker nog, als je veel vezels binnenkrijgt kun je tot wel 1,5 kilo per eh… sessie verliezen.
Dit houdt in dat 1 kilo opgeslagen lichaamsvet uit ongeveer 870 gram vet bestaat. 1 gram vet levert ongeveer 9 calorieën en daarom kunnen we nu een simpel rekensommetje maken: 870 gram vet * 9 calorieën is 7800 calorieën.
Blijft het extra gewicht hangen, of word je zelfs alleen nog maar zwaarder? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand, bijvoorbeeld dat je onbewust meer bent gaan eten. Ook is het mogelijk dat je aankomt als je meer bent gaan sporten. Je lichaam bouwt dan meer spierweefsel op, dat zwaarder is dan vet.