Met plinten creëer je een stijlvolle overloop van de vloer naar de muur. In deze handleiding lees je hoe je plinten efficiënt en strak legt voor het mooiste resultaat. Het leggen van plinten kun je absoluut zelf wanneer je een beetje handig bent, zolang je maar secuur te werk gaat.
Plinten monteren is vrij eenvoudig zelf te doen. Voor de montage bent u de volgende materialen nodig: rolmaat, potlood, zaag en kitspuit. We adviseren een elektrische afkortzaag of een (sleuf)handzaag met een verstekbak en hightack montagekit voor de montage.
Het plaatsen van plinten is niet moeilijk, maar je moet er wel de juiste materialen voor in huis hebben. Voor de hoekjes kun je zelf de plinten in verstek zagen met behulp van deze CanDo verstekbak bijvoorbeeld, maar je kunt ook speciale binnen- en buitenhoekjes kopen die horen bij de desbetreffende plint.
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los.Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.
Nadat je laminaat hebt gelegd, kun je hoge plinten direct plaatsen.Voor lage plinten die op het laminaat worden bevestigd, is het beter om een week te wachten, zodat de vloer volledig kan uitzetten.
Net als de kozijnen kun je plinten makkelijker afplakken als deze gedaan zijn. Ga je dus aan de slag met het schilderen van je muur en plinten hou dan de volgende volgorde aan. Schuur je plinten en grond ze eerst, schilder vervolgens je muur en eindig met het schilderen van je plinten.
Zoals omschreven kan je een plint het beste plaatsen met een montagekit als en high tack kit voor het meest strakke resultaat. High tack kit is enorm sterk en plakt je plinten direct vast aan de muur, zo heb je er verder eigenlijk helemaal geen omkijken naar.
Hoge plinten trekken de aandacht in je interieur en zorgen voor een klassieke uitstraling. Het is echter belangrijk dat je de hoogte van je plint afstemt op de hoogte van je plafond en de grootte van de ruimte. Over het algemeen geldt: hoe hoger en groter de ruimte, hoe hoger de plint.
Maar wist je dat het juist goed is dat je plint loslaat? Klinkt misschien stom, maar hout en dus ook laminaat 'werkt' en zet uit en krimpt bij temperatuurwisselingen. Daardoor kunnen plinten wel eens loslaten.
Allereerst is het belangrijk om goed naar de hoogte en dikte te kijken. De meeste plinten hebben een dikte van 9-12 cm. Dit past prima bij de meeste woningen, tenzij het plafond erg hoog is. Bij hogere plafonds is het beter om ook voor hogere plinten te gaan.
Plaats de plintpluggen voor een hoge MDF plint
Begin altijd bij een lange muur. Teken de punten waar je straks gaat boren af met de bijgeleverde boormal. Doe dit om de 30 à 40 centimeter. Boor de afgetekende gaatjes in en tik de plint-pluggen erin.
Tegenwoordig is het gebruikelijk om grote plinten vast te zetten met high tack kit – een plintenkit par excellence. Deze montagekit voor plinten heeft enkele grote voordelen. Het is eenvoudig in gebruik: je spuit de kit op de achterkant van de plint en duwt deze vervolgens te gen de muur.
1cm vrij van de muur liggen i.v.m. werking van de vloer.Het is dus verstandig om dan een plint van ca.1,5cm dik te doen zodat deze de ruimte tussen de muur en de vloer overlapt.
Voor het afkitten van de voeg plint verbinding met de vloer daar adviseren wij om een siliconenkit te gebruiken.
Materiaal keuze is afhankelijk van de vloer waar de plint geplaatst wordt. Heeft u vloerbedekking, een houten vloer of laminaat dan volstaat normale MDF, heeft u een tegelvloer, PVC vloer of gietvloer, dan kunt u het beste gaan voor plinten van vochtwerend MDF.
Waarom witte plinten? Witte plinten zijn neutraal, stijlvol en tijdloos. Ze geven een mooie omlijsting van de vloer en bieden een strakke verbinding met de muur. Bovendien voorkom je met plinten spleten, kieren en naden aan de rand van de vloer.
Een zwarte plint zorgt voor een chique uitstraling bij een donkere vloer terwijl het bij een lichtere vloer juist kan zorgen voor een erg mooi contrast waardoor de vloer wat stoerder oogt. Ook is een zwarte plint mooi in combinatie met andere zwarte blikvanger zoals een stalen deur, zwarte deur of een zwart kozijn.
Kleur plinten kiezen
Als je hebt bepaald welke plint je wilt en wat de hoogte moet worden, rest alleen nog het kiezen van de kleur. Kies je dezelfde kleur als de vloer of volg je de kleur van de muur? Plakplinten worden vaak uitgevoerd in de kleur van de vloer, terwijl hoge plinten in de meeste gevallen wit zijn.
Witte plinten kunnen overal mee gecombineerd worden, zowel met lichte als donkere muren en vloeren. Wit heeft een tijdloze en strakke uitstraling die in elke interieurstijl past. Je kan zelf de hoogte van de plinten bepalen. Hoge witte plinten zijn momenteel erg populair.
Tip 1: Gebruik de juiste kleur grondverf: wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren. Tip 2: Werk het liefst bij daglicht om geen stukjes oppervlak te missen. Als de plinten schoon gemaakt en geschuurd zijn, kan het schilderen beginnen.
Het grootste voordeel van de onderkant plinten afkitten is dat vocht en vuil minder invloed kunnen uitoefenen op de wanden, plafond of vloer. Dit is vooral belangrijk in ruimtes zoals de keuken, badkamer of zelfs de kelder, waar vocht een potentieel probleem kan vormen.
Voor het aantal benodigde tubes kit kunt u het onderstaande lijstje aanhouden: 12 t/m 55 mm hoog => 20 meter per tube. 56 t/m 70mm hoog => 17 meter per tube. 71 t/m 90 mm hoog => 15 meter per tube.