Zelf droogijs produceren met droogijs productiemachines/ droogijs makers, Met de droogijs productiemachine/droogijs maker (dry ice maker) kunt u zelf de benodigde droogijs pellets produceren, ijs pellets maken.
Voor de productie van droogijs gebruiken we hoog geconcentreerd CO₂ -gas, dat wordt gecomprimeerd en gekoeld zodat het vloeibaar wordt. Dit wordt ingespoten in een droogijs productiemachine waardoor er een sneeuwachtige consistentie van CO₂ in vaste toestand ontstaatn, (droogijs).
Voor kleinschalige effecten, bijvoorbeeld bij desserts / cocktails, korte presentaties, of voor een enkele theater scene is 10 kg voldoende. Voor langere effecten, herhaling van het effect of bijvoorbeeld bij het gebruik van een droogijs rookmachine raden wij een hoeveelheid droogijs van 25 kg aan.
Veiligheidsmaatregelen droogijs dry ice
Bewaar droogijs niet in een luchtdichte verpakking. Laat droogijs na aankomst niet voor langere tijd in een voertuig achter. Bewaar droogijs altijd in een geventileerde ruimte. Het vrijkomende CO2 verdringt in een afgesloten ruimte de aanwezige zuurstof.
Om droogijs langer houdbaar te maken, is het belangrijk om het in een goed geïsoleerde container te bewaren, zoals een koelbox of een geïsoleerde verzendverpakking. Eps dozen met vers droogijs zijn ongeveer 5 dagen houdbaar.Containers met vers droogijs zijn ongeveer 7 – 10 dagen houdbaar.
De volgende tabel voor hoe lang droogijs meegaat, is gebaseerd op een gemiddelde 5 pond blok droogijs dat heel blijft (niet in stukken gebroken): In een koelbox – 18-24 uur . Buiten – 3-5 uur. In vloeistof – 15-45 minuten.
Droogijs is niet brandbaar, maar bij direct contact met de huid zal droogijs brandwonden veroorzaken. Dit komt door de extreem lage temperatuur van -78°C.
Bij het verdampen van droogijs komt CO2 vrij. Dit gas zorgt er niet alleen voor dat O2 verdrongen wordt, maar is ook gevaarlijk voor de gezondheid in hoge concentraties. Door de CO2 kan je lichaam minder zuurstof opnemen. Daarna word je duizelig en zelfs verstikking kan voorkomen.
1 pond droogijs per 15'x15' vloeroppervlak houdt je ongeveer op de maximaal toegestane concentratie van 5.000 ppm/8 uur maximale blootstelling. Boven de 50.000 ppm is gevaarlijk. Je hebt sowieso ongeveer 20 cfm ventilatie per persoon nodig, mensen stoten ook CO2 uit.
1 kg droogijs produceert 0,45 m3 CO2-gas. Daarom is het erg belangrijk om de ruimtes te monitoren waar de pakketten worden geladen/gelost en opgeslagen.
In een YETI koelbox kan droogijs voedsel en dranken langer koud en bevroren houden dan gewoon ijs. Er zijn een paar tips en trucs om droogijs veilig en effectief te gebruiken in een koeler.
Je moet droogijs (CO2) niet verwarren met vloeibare stikstof (N). Beide kunnen worden gebruikt als koelmiddel, maar de een komt in vaste vorm en de ander is vloeibaar. Bovendien is vloeibare stikstof veel kouder dan droogijs met een temperatuur van -196º Celsius.
Sublimatiesnelheid: Ongeveer 10 pond/24 uur in een standaard geïsoleerde container. (Hoe meer isolatie en hoe dichter de container bij het vol raken, hoe langzamer het ijs sublimeert.)
Koolstofdioxide (CO2) bestaat niet als vloeistof bij kamertemperatuur en bij atmosferische druk. Dus droogijs smelt niet (daarom spreken we van "droogijs") maar sublimeert - wat betekent dat de CO2 direct van vast naar gas gaat terwijl het warmte absorbeert.
Door gebruik te maken van alternatieven voor droogijs, zoals faseovergangsmaterialen (PCM's), gelpacks (koude pakketten) en ijspakketten , kunnen bedrijven de productintegriteit behouden zonder de uitdagingen die gepaard gaan met droogijs.
Bij kamertemperatuur verdampt er per dag 15% tot 20% van het droogijs.Hoe kouder u het bewaart, hoe minder er per dag verdampt.
Als droogijs in contact komt met de wanden van uw koeler, kan dit schade aan het materiaal veroorzaken . Door uw droogijs in krantenpapier te wikkelen, beschermt u ook uw handen wanneer u in de koeler reikt om eten en drinken te pakken.
Het droogijs mag niet uit de plastic zakken van de fabrikant worden gehaald en moet voor transport in thermisch geïsoleerde containers worden bewaard. Houd het op de laagst mogelijke temperatuur om de vaste stof te behouden en de vorming van kooldioxidegas te voorkomen.
Let op: Als uw koelkast/vriezer kapot gaat of de stroom uitvalt, kan droogijs nuttig zijn door te helpen dingen bevroren te houden in een noodgeval. Het is veilig om droogijs alleen in uw koelkast te plaatsen als het apparaat volledig is uitgeschakeld/de stroom uitvalt .
Droogijs wordt gemaakt door vloeibare stikstofoxide (een gas) onder hoge druk samen te persen tot een vaste vorm (droogijs). Dit gebeurt in een tank waarin vloeibaar CO₂ onder invloed van de druk uitzet tot sneeuw. Deze sneeuw wordt vervolgens samengeperst en geëxtrudeerd (met druk door een vorm geperst).
Droogijs is een onstabiel product . Vanaf het moment dat het geproduceerd wordt, begint het te verslechteren door sublimatie van zijn vaste toestand naar CO2-gas. Deze verslechtering kan niet worden vermeden, tenzij het product onder extreme druk of bij temperaturen onder -78,6 graden C wordt gehouden.
Matige concentraties kunnen hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid, steken in de neus en keel, opwinding, snelle ademhaling en hartslag, overmatige speekselvloed, braken en bewusteloosheid veroorzaken . Gebrek aan zuurstof kan dodelijk zijn. HUIDCONTACT - Langdurig contact met vast koolstofdioxide kan ernstige bevriezing veroorzaken.
Als droogijs in contact komt met de huid of ogen, spoel het aangetaste gebied dan met ruime hoeveelheden koud water . Gebruik nooit droge hitte. Spatten op de blote huid veroorzaken een prikkend gevoel, maar zijn over het algemeen niet schadelijk.
Sla droogijs nooit op in een luchtdichte of glazen houder. Het sublimeren van droogijs zorgt namelijk voor de opbouw van druk als de houder luchtdicht is. In gasvorm neemt het CO2 namelijk tot wel 800 keer zoveel ruimte in. CO2 is zwaarder dan lucht en zal daarom naar de grond zakken.
Pakketten met droogijs in overeenstemming met de ADR-regels: Markeer de buitenkant van de verpakking met: De woorden "Dry Ice" of "Carbon Dioxide, Solid" (zowel in de taal van het land van herkomst als in het Engels).