Zorg dat je de vis niet te lang bakt! Daar wordt wilde zalm snel droog van. De zalm is het lekkerste als je deze rare tot medium rare eet.
Het is de bedoeling dat je de zalm (net als bij biefstuk) niet helemaal door gaart, medium gaar is hij echt het lekkerste.
Niet helemaal doorbakken zalm
Het is niet erg als gebakken zalm nog een beetje roze en glanzend is. Ben je zwanger of maak je de vis voor kwetsbare mensen (zoals ouderen, zieken of hele kleine kinderen)? Bak de zalm dan wel goed door.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant. Zij zijn namelijk verplicht strenge regels na te leven.
Als de zalm in stukken uiteen valt, dan is de zalm gaar. 2. Kijk naar de zijkant van de zalmmoot; zie je van boven en onder dat de zalm mooi roze van kleur is en de eiwitten wit zijn gestold, dan is de zalm gaar.
Dit is volkomen normaal en een natuurlijke indicator dat uw zalm bijna klaar is om te eten . Gebruik uw ogen: Als zalm niet gaar is, zal deze een donkerroze en doorschijnende uitstraling aan de binnenkant hebben. Als de zalm goed gaar is, zal de hele filet ondoorzichtig zijn.
Zalm medium rare eten is vaak veilig als het sushi-grade is , maar supermarktzalm brengt risico's met zich mee van parasieten en bacteriën, tenzij het label voor rauwe consumptie is. Wilde zalm moet grondig worden gekookt, tenzij goed ingevroren voor rauwe consumptie. Geef altijd prioriteit aan veiligheid door te kiezen voor sushi-grade of volledig gekookte zalm.
Een goede verse zalm kun je ook rauw eten, weet Van den Berg. "Dan kun je er een soort sashimi van maken, dus dan maak je gewoon blokjes zalmfilet. Hij moet dan wel echt lekker vers zijn."
Voor zalm met een mooie, doorschijnende medium-rare kern, kook tot een direct afleesbare thermometer die in het midden van de filet wordt gestoken 120°F (49°C) aangeeft. Dit duurt ongeveer zes minuten voor een grote filet zoals op de foto.
'Zowel onze tonijnsteak als de zalmfilet zijn bedoeld om verhit te worden', laat de Albert Heijn weten. 'Het zijn geen ready-to-eat producten. '
De truc met de vleesspies
Trek de spies er dan uit en leg 'm voorzichtig tegen je lip aan. Met deze techniek kun je nauwkeurig de temperatuur van je vis inschatten. Voelt het metaal warm aan, dan is de zalm gaar. Is het koud, dan mag je zalm nog even blijven liggen.
Het risico op ziek worden na het eten van een niet doorbakken stuk zalm is zodoende erg laag. Groepen als ouderen en zwangeren kunnen beter geen enkel risico nemen, hoe klein ook. Bij een kerntemperatuur van 70 graden gedurende 20 seconden is de listeriabacterie gedood.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Er zijn geen speciale voorwaarden die van toepassing zijn op zalm. U kunt het rare, medium rare, medium, medium well of well done bestellen . Kies dus medium of medium rare, afhankelijk van uw smaakvoorkeur.
De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.
Het kan lastig zijn om het niet te gaar te koken door te voelen of te timen, dus gebruik een vleesthermometer om ervoor te zorgen dat de binnenkant van uw vis is waar u hem wilt hebben . Net als bij vlees, zal de vis wat nagaren, dus haal hem ongeveer vijf graden voordat hij uw streeftemperatuur bereikt en laat hem 5 minuten rusten voordat u hem eet.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Wat is de veilige interne temperatuur voor zalm? Volgens de USDA moet zalm een interne temperatuur van 145°F (63°C) bereiken voor de veiligheid. Veel chefs raden echter aan om de zalm van het vuur te halen bij 120–125°F voor optimale smaak en textuur .
Hoe u de kooktijd van zalm kunt bepalen. Voor medium tot medium-rare, streef naar een temperatuur van 125°F tot 135°F wanneer u de vis van het vuur haalt . De vis zal nog een beetje doorgaren nadat hij van het vuur komt, maar blijft mals en sappig van binnen (volgens de USDA zou hij nog steeds 145°F moeten bereiken).
Verhit de olie middelhoog vuur in een kleine koekenpan met dikke bodem. Bak de zalm ca. 3 min. op de 'mooie' kant, de kant waar geen huid heeft gezeten. Draai als de zalm goudbruin is om met een bakspatel, zet het vuur laag en laat in nog 3-4 min. gaar worden, afhankelijk van de dikte van de filet.
Verse vis is gezond
Rauwe zalm is bijvoorbeeld een perfecte begeleider van kwaliteits sushi. Sterker nog: naast dat het lekker is, is het ook nog eens heel gezond. Omdat de vis niet gebakken wordt, kunnen er geen schadelijke stoffen tijdens het kookproces ontstaan.
Medium-rare zalm is een populaire keuze in restaurants en kan worden bereikt door het vlees te koken tot een interne temperatuur van 125°F. Zalm die medium-rare is gekookt, heeft een ondoorzichtige en lichtroze kern met een volledig gegaarde buitenkant en huid.
Ja, zalm is een voedsel dat je rauw kunt eten. Het is echter niet voor iedereen veilig en er zijn een aantal risico's om eerst te overwegen. Rauwe zalm kan bacteriën, parasieten en andere soorten pathogenen of ziektekiemen bevatten. De Food and Drug Administration (FDA) heeft zalm aangemerkt als een bekende bron van parasieten.
Meer dan drie keer per week vette vis eten, zoals haring of zalm, is riskant.Een mens krijgt dan te veel dioxine-achtige stoffen binnen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek van Isabelle Sioen, meldde de Universiteit van Gent. De onderzoekster stelt wel dat vetzuren in vis goed helpen tegen hart- en vaatziekten.