Bij het verhitten van de verkeerde olie kunnen er namelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Zo kun je kokosolie goed gebruiken voor het bakken en braden van verschillende producten, zoals pannenkoeken, maar ook voor vlees of groenten. Bovendien kun je kokosolie veilig gebruiken voor frituren.
Heerlijke en sappige filet mignon steaks worden in biologische kokosolie op middelhoog vuur gebakken gedurende ongeveer 12 minuten . Het resultaat is overheerlijke medium rare steaks die veel sneller werden verorberd dan het duurde om ze te maken :) Like & abonneer je op ons kanaal voor DAGELIJKS rundvleescontent!
Kokosolie is een populair ingrediënt voor bakken en koken. Het heeft een hoge rookpunt, wat betekent dat het stabiel blijft bij hoge temperaturen, waardoor het een gezonde keuze is voor bakken en braden.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
In de keuken kan je het voor van alles gebruiken! Bijvoorbeeld als alternatief voor andere oliën en vetten bij het koken. Van het bakken van je wok groenten tot aan het frituren van kip. Bekijk hier alle recepten met kokosolie!
Verhit een koekenpan goed heet. Ik gebruik hiervoor graag gietijzer vanwege de textuur en smaak, maar welke koekenpan je ook kiest, deze moet ook ovenbestendig zijn. Voeg 2 eetlepels boter of kokosolietoe en bak de kip ongeveer 2-3 minuten per kant.
Kun je kip bakken in kokosolie? Absoluut! Kokosolie is een geweldige optie voor gebakken kip; het heeft een lichte smaak en neutrale geur, plus het heeft een hoog rookpunt.
Met een rookpunt van ongeveer 177°C is kokosolie een uitstekende keuze voor het bakken van steak. Het heeft een subtiele smaak die de vlezige smaak van de steak niet zal overweldigen. Bovendien bevat het middellange keten triglyceriden die gunstig kunnen zijn voor je gezondheid.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Algenolie is een gezondere keuze om te frituren omdat het rijk is aan hart-gezonde omega-9 vetzuren en laag in verzadigd vet, in tegenstelling tot veel traditionele frituuroliën. Hoge verzadigde vetgehaltes kunnen leiden tot een verhoogd cholesterol, dus het gebruik van een olie zoals algenolie helpt u om te genieten van uw gefrituurde kip terwijl u uw gezondheid bevordert.
Kokosolie smelten maakt het makkelijker om het te gebruiken in cakes, brownies en koekjes. Meet eerst de hoeveelheid af die je nodig hebt en doe het dan in je oven (in een ovenvaste schaal) terwijl het opwarmt . Het is het beste om kokosolie in vaste vorm te gebruiken in crumbles, brood en gebak.
Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Hoog cholesterol : Kokosolie bevat een type vet dat het cholesterolgehalte kan verhogen. Regelmatig maaltijden eten met kokosolie kan het gehalte aan low-density lipoprotein (LDL of "slechte") cholesterol verhogen. Dit kan een probleem zijn voor mensen die al een hoog cholesterolgehalte hebben.
Kokosolie bevat middellange keten vetzuren.Deze worden razendsnel in het lichaam opgenomen.Dit zorgt direct voor meer energie en minder vet massa. Bovendien bevat kokosolie minder calorieën dan andere bak vetten.
Vergeet niet dat kokosolie een hoog rookpunt heeft en gebruikt kan worden om vlees, groenten en sauzen te bakken. Vanwege de subtiele zoete kokossmaak werkt het erg goed bij tropische en eilandgerechten zoals roerbak en jerk-gekruide kip .
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Naast bakken, braden en smeren, is de Biologische kokosolie ook geschikt om mee te frituren. Gefrituurde banaan of heerlijke patatjes zijn erg lekker wanneer ze in de kokosolie gefrituurd worden. De biologische kokosolie is niet alleen in de keuken te gebruiken. Ook als verzorgingsproduct is deze olie erg geschikt.
Veel geraffineerde oliën kun je verhitten tot 210 à 235 °C. Denk aan zonnebloemolie, rijstolie, druivenpitolie, koolzaadolie, kokosolie, dat soort dingen. Voor bakken dus perfect, maar de botersmaak moet je later toevoegen aan je vlees als je dat lekker vindt.
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Kokosolie is lekker om mee te bakken, te braden en om te verwerken in baksels zoals koekjes en cakejes. Gebruik kokosolie in plaats van boter of olie in je taartdeeg of cakebeslag. Een stuk gezonder is het sowieso en als je een kokosliefhebber bent, dan is het ook nog eens heel lekker.
Ik gebruik kokosolie bij het sauteren van uien, het roosteren van groenten, het bakken van eieren en het bruin bakken van vlees . Eigenlijk gebruik ik het voor alle kookdoeleinden.
De standaard aanbraadtemperatuur voor vlees zoals kip is 180°C. Beide oliën zijn dus in principe ongeschikt, maar je hoeft kip niet echt op zo'n hoge temperatuur te bakken. Even dichtschroeien is vaak voldoende en dan kan de temperatuur alweer naar beneden. Dat kunnen zowel kokosolie als olijfolie gemakkelijk aan.
Hoge temperaturen zorgen ervoor dat het oververhit raakt en zelfs verbrandt – dus vermijd het gebruik van kokosolie om te frituren . Zodra een olie het rookpunt bereikt, is het ook op weg om ontvlambaar te worden, en niemand houdt van een flits in de pan!
De olie heeft een smeltpunt van rond de 25°C: daarom vind je 'm in België meestal in gestolde vorm. Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken.