Noten drogen snel uit, de periode dat je ze echt vers kan eten is dus heel kort. Verse walnoten zijn parelwit en hebben de vorm van 2 hersenhelften. Rond de noot zit een vliesje dat een heel bittere smaak heeft. Wil je van de zoete smaak van het witte vruchtvlees genieten dan kan je best dit bruin vliesje verwijderen.
Stap 1: Rapen
Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten.
Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn. Drogen boven de verwarming duurt enkele dagen en drogen in de oven kan binnen een paar uur.
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Je laat walnoten drogen zodat je ze lang kunt bewaren. Al het vocht moet uit de walnoot om hem goed droog te krijgen. Als de walnoot niet goed gedroogd is, zal hij maar een korte houdbaarheid hebben. De schimmels slaan snel toe op een vochtige noot.
Je kunt met de groene walnoot verschrikkelijk veel lekkere recepten maken. Zie hiervoor onderstaande recepten. Overal te vinden, in stadsparken, bij boerderijen, in tuinen, langs snelwegen, in bossen etc. Groene noten worden van half juni tot in juli geplukt, de schil van de noot is dan nog niet hard.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid. Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander.
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Je kunt ze allereerst op de bekendste manier eten: uit het vuistje. Je kraakt de walnoot en eet de vrucht op. Maar daarnaast kun je de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karamelliseren. Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen.
Walnoten smaken van nature al erg lekker, maar door ze kort te roosteren komt de smaak nog beter naar voren.
Houdbaarheid Walnoten
Een plastic bakje is geen goede bewaarplek omdat hier vocht in kan blijven staan. Dan kunnen de walnootschalen gaan rotten. Op deze manier kun je walnoten in schaal nog 12 maanden bewaren. Gekraakte walnoten, dus uit de schaal, kun je afgedekt nog 6 maanden in de koelkast bewaren.
Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. Wordt er buiten deze periode gesnoeid dan bestaat de kans dat de boom zich doodbloedt, net als esdoorn, de berk, haagbeuk.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
Noten bevorderen de darmwerking
Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm. Hierdoor beweegt de ontlasting soepel door de darm. Om deze reden zijn noten dus ideaal voor een goede darmwerking.
Walnoten zijn duurder dan pecannoten. Walnoten bevatten meer omega-3 vetzuren dan pecannoten. De noten bevatten allebei evenveel calorieën, vetten (vooral onverzadigde vetten), koolhydraten en vezels. Walnoten bevatten meer magnesium, calcium en vitamine B6 dan pecannoten.
Gezondheid. Rauwe noten bevatten eiwitten, vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ongebrande noten zorgen voor een verbetering van het cholesterolgehalte en zorgen voor een verlaging van de kans op hart- en vaatziekten.
Amandelen. Met 7 gram vezels per 100 gram zijn dit een van de vezelrijksten onder de noten. Een goede dus, voor de stoelgang. Ook maken de vezels ze vullend, dus amandelen zijn een uitstekend tussendoortje.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Noten en zaden zijn nu eenmaal slecht te verteren door onder andere de vezels die erin zitten. En als je problemen hebt met de vetvertering, kunnen de vetten in de noten ook problemen geven. Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Wat zijn Natte Walnoten? Natte walnoten zijn vers gevallen walnoten. De walnoten komen direct van de boom en zijn daarom nog nat. Ze zijn niet keihard zoals gedroogde walnoten en kunnen gemakkelijker uit de dop worden gehaald.