Ook wat betreft eiwitten komt rauw vegetarisch gehakt aardig in de buurt van 'echt' gehakt. En bijna alle merken, behalve Naturli, bevatten bovendien toegevoegde vitamine B12 en ijzer. Rauw vegetarisch gehakt is daarmee een prima vleesvervanger. Alleen het gehakt van Naturli is 100% plantaardig.
Je kunt het rauw eten, maar tempeh marineren en bakken is nog lekkerder. Vaak wordt tempeh gegeten met sambal, wat echt een goede combi is. Tempeh komt uit Indonsesië en is daar nog altijd populair: niet als vleesvervanger, maar als een standaard ingrediënt in veel gerechten.
Verder kun je dit vegetarische gehackt kruiden en bereiden zoals je dat ook bij écht (dierlijk) rauw gehakt doet. De kipstukjes zijn niet rauw en kunnen dus na het kort te verwarmen in de pan of oven al gegeten worden. Ook kun je de kipstukjes marineren of laten meekoken in een saus.
Vleesvervangers zijn bewerkte producten. Sterk bewerkte producten zijn vaak ongezonder dan weinig bewerkte producten. Maar dat komt vooral omdat er vaak veel suiker, zout en/of verzadigd vet aan wordt toegevoegd. Bewerkingen zijn op zichzelf dus niet per se ongezond.
Je hoeft het Rul Gehackt niet eerst te bakken. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg 2el olie toe. Bak het Rul Gehackt 4-5 minuten en voeg toe aan een gerecht naar keuze.
Ook wat betreft eiwitten komt rauw vegetarisch gehakt aardig in de buurt van 'echt' gehakt. En bijna alle merken, behalve Naturli, bevatten bovendien toegevoegde vitamine B12 en ijzer. Rauw vegetarisch gehakt is daarmee een prima vleesvervanger. Alleen het gehakt van Naturli is 100% plantaardig.
Vegetarisch (rul) gehakt is een prima alternatief voor 'echt' gehakt. Het levert ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwitten en minder vet en calorieën. Lekker in lasagne, een ovenschotel of taco salade. Smakelijk!
Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Kaas is geen goede vegetarisch optie. Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.
De meeste vleesvervangers hebben sojabonen als belangrijkste grondstof, vaak in combinatie met eiwitten uit bijvoorbeeld tarwe of ei. Veel kant-en-klare vleesvervangers zijn rijk aan eiwitten, maar bevatten ook veel verzadigde vetten en zout. Net als bewerkt vlees maakt dat veel vegaproducten minder gezond.
Vlees bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk dat een vegetarische keuze voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 of vitamine B1 bevat. In ei, peulvruchten, tofu en tempé zit van nature eiwit, vitamine B1 en ijzer. Daarom zijn dit goede vegetarische keuzes.
Het gehakt is vol van smaak, heeft een echte bite, is na het bakken rul maar niet pietepeuterig. Je kan er echt een goede twist mee geven aan een gerecht. Daarnaast is het heel natuurlijk van smaak, less is more, waardoor je er zelf in de keuken alle kanten mee op kan.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
Ingrediënten vegetarische hamburger
De basis van de vleesvervanger is soja, een eiwitrijke en vezelrijke boon. Op de achterkant van de verpakking staat dat 70 procent van de burger bestaat uit soja-structuur, dat weer bestaat uit water, soja-eiwit, tarwe-eiwit en tarwezetmeel.
Je kunt tempé in allerlei verschillende soorten gerechten gebruiken, zowel in koude als warme gerechten. Je kunt tempé echter beter niet rauw eten. Je kunt tempé in stukjes snijden en bakken, wokken of frituren, als plak bakken in de oven of verkruimelen en krokant bakken.
"We hebben dit merk exclusief ontwikkeld voor speciaalzaken en natuurvoedingswinkels. De biologische productlijn is gebaseerd op hetgeen dat we met De Vegetarische Slager ook doen, dus culinair hoogstaande vleesvervangers maken, maar dan 100% biologisch", vertelt Evelien van de Glind.
Vegetarisch eten is gezond
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.
Halloumi is vegetarisch, mits het is gemaakt met vegetarisch stremsel. Het is niet veganistisch, want de kaas wordt gemaakt van dierlijke zuivel.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Kun je écht te veel eieren eten? Uit een studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutritionbleek, bleek echter weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan hun gezondheid ondervonden.
Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in).
Voor vegetariërs is melk (naast eieren) een belangrijke bron van vitamine B12, een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zonder zuivelgebruik wordt het voor een vegetariër erg moeilijk om via de voeding aan deze vitamine te komen.
Avocado past goed in een gezonde voeding en bevat veel vitaminen en mineralen. Tevens bevat een avocado voornamelijk onverzadigde vetten. Als vleesvervanger is de avocado echter minder geschikt.
Vegetarische bronnen van vitamine B12 zijn producten van dierlijke oorsprong zoals melk, melkproducten, eieren en kaas. Ook is vitamine B12 toegevoegd aan sommige vlees- en zuivelvervangers. Check hiervoor het etiket. Als je óf geen zuivel óf geen eieren gebruikt, kan het noodzakelijk zijn een supplement te slikken.
Eieren. Als je voor een vegetarische maaltijd gaat, is een eitje perfecte vleesvervanger. Niet alleen heb je dit ingrediënt altijd wel in huis, maar je kan er ook nog eens eindeloos mee variëren in recepten. Met een ei in plaats van vlees krijg je zonder enige moeite al je eiwitten, ijzer, B1 en B12 binnen.