Artikel 1:31 van het Burgerlijk Wetboek bevat een leeftijdsvereiste: twee mensen moeten ten minste achttien jaar oud zijn om met elkaar in het huwelijk te mogen treden (dus een kinderhuwelijk is niet mogelijk).
Om te trouwen moet u meerderjarig en dus 18 jaar of ouder zijn. Op deze regel bestaan wel een aantal uitzonderingen. Zo kunnen twee personen die met elkaar willen trouwen, allebei de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt en waarvan de vrouw zwanger is of al een kind ter wereld heeft gebracht, ook trouwen.
In 1985 kwam een einde aan het verschil tussen minimale huwelijksleeftijd van mannen en vrouwen: in artikel 1.31 van het Burgerlijk Wetboek werd deze voor beide geslachten voortaan op 18 jaar gesteld.
Minderjarigen hebben toestemming nodig van hun ouders (of voogd) om te trouwen. Zijn de ouders akkoord, dan kan het jonge stel contact opnemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand in hun eigen gemeente.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
Als u wilt trouwen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U mag bijvoorbeeld niet met uw broer of zus trouwen. Bent u broer(s) of zus(sen) door adoptie of erkenning? Dan kunt u mogelijk toestemming krijgen om met elkaar te trouwen.
Er wordt gesproken van consanguïniteit als (huwelijks)partners door afstamming van een of meer gemeenschappelijke voorouder(s) verwant zijn aan elkaar. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om neef en nicht (gezamenlijke grootouders), of om achterneef en achternicht (gezamenlijke overgrootouders).
Voorwaarden huwelijk of geregistreerd partnerschap
U en uw partner zijn 18 jaar of ouder. Trouwt u als minderjarige in het buitenland? Dan erkent de overheid het huwelijk pas als u beiden 18 jaar bent. U en uw partner mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
Bloedverwanten in de 1e, 2e, 3e of 4e graad mogen niet met elkaar trouwen. Bijvoorbeeld (groot-)ouders, (klein-)kinderen, broer/zus, neef/nicht, neef/neef, nicht/nicht, oom/nicht, oom/neef, tante/nicht, tante/neef. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.
Traditionele en belangrijke feesten. Het lijkt misschien super romantisch om te trouwen op oudejaarsavond, of zelfs op eerste kerstdag, maar de waarheid is dat je iedere dag moet vermijden tussen 22 december en 05 januari.
Redenen om jong te trouwen
Er zijn bijvoorbeeld talloze onderzoeken aan te halen die genoeg reden geven om al als twintiger in het huwelijksbootje te stappen. Vroeg trouwen zou beter zijn voor je seksleven, je financiële succes of gewoonweg de meeste garantie geven voor een huwelijk dat lang standhoudt.
Vooral in de leeftijdsgroepen rond de dertig jaar zijn er in verhouding tot de bevolking minder mensen die trouwen. Sloten in 1997 nog 83 op de duizend niet-gehuwde 25- tot 30-jarige vrouwen een huwelijk, in 2017 waren dat er nog maar 37. Bij 30- tot 35-jarige vrouwen nam dat aandeel af van 74 naar 43 op de duizend.
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
Om te kunnen trouwen in de tuin, zul je jullie tuin eerst tot eenmalige trouwlocatie moeten laten benoemen. Er zijn enkele gemeenten waarbij je overal officieel kunt trouwen, maar bij de meeste gemeenten zul je de locatie eenmalig tot trouwlocatie moeten laten benoemen.
Mag je overal officieel trouwen? Dan hoef je niets te doen. Mogen jullie elkaar alleen het jawoord geven op een plek die door de gemeente is aangewezen als officiële trouwlocatie? Dan zal de gemeente jouw huis of tuin eenmalig tot trouwlocatie moeten benoemen!
In de spreektaal worden de kinderen van je achterneven en achternichten je achterachterneven en achterachternichten genoemd.
Achterneef = 1) aangetrouwde neef 2) Familielid 3) Hij komt in de familie(niet) voor 4) Kleinzoon van oom 5) Kleinzoon van tante 6) Naneef 7) Oomzeggerskind 8) Verre bloedverwant 9) Zoon van een neef 10) Zoon van een nicht 11) Zoon van je...
Maar sinds 2015 mogen huwelijken tussen nichten en neven in Nederland alleen als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil willen trouwen.
Om te mogen trouwen moet je meerderjarig zijn
Een minderjarige kan wel trouwen als zijn of haar ouders hiervoor toestemming geven. Geven de ouders deze toestemming niet en wil de minderjarige toch trouwen, dan kan hij of zij de kantonrechter om vervangende toestemming vragen.
Hoe nauwer de familieband is, hoe hoger de kans. Voor kinderen van een volle neef en nicht is de kans op een kind met een aangeboren ziekte ongeveer 4 tot 6 op de 100 (4 tot 6%). Bij kinderen van ouders die geen familie van elkaar zijn, is de kans 2 tot 3 op 100 (2 tot 3%).
Het Burgerlijk Wetboek bepaalt in artikel 1:41 dat het verboden is te trouwen met: iemand van wie je afstamt (je ouders of grootouders); iemand die van jou afstamt (je kinderen of kleinkinderen); je broer of zus.