Van halverwege het voorjaar tot begin zomer kun je tijm stekken. Knip jonge takjes van 7 à 10 cm van de plant en verwijder de blaadjes van het onderste driekwart deel van de stengel.
Tijm vermeerderen door stekken
Vermeerderen door middel van stekken is het hele jaar mogelijk . Het beste is om dit te doen in het groeiseizoen, in de lente en de zomer. Kies een geschikt groeimedium, zoals onze Plantura Organic Herb & Seedling Compost.
Omdat dit plantje tot de vaste planten behoort, kun je deze in principe het hele jaar door zaaien. De meest ideale momenten zijn dan toch in het voorjaar of het najaar. De zaden kunnen ook binnen onder glas op gekweekt worden. Omdat het een vaste meerjarige plant is zal deze het eerste jaar alleen groen blad aanmaken.
Rozemarijn, tijm, salie en lavendel zijn voorbeelden van planten die je kan vermeerderen door het nemen van houtige stekken. Gebruik bij voorkeur het tussenstuk van een takje, het gedeelte dat net begint te verhouten. Dus niet het dunne, zachte gedeelte en ook niet de harde houtige stukken.
Echte tijm kijkt in het voorjaar uit naar een forse snoeibeurt. Daarbij snoei je de takken ongeveer 1/2 tot 1/3 terug. Dit zorgt ervoor dat de plant jong en fris blijft en terug krachtig kan uitlopen. In de late zomer kan je na de bloei de bovenste toppen van de scheuten afsnijden.
Tijm, rozemarijn, oregano, dragon en marjolein zijn allemaal kruiden met vrij kleine blaadjes en taaie, houtachtige stengels — wat het eraf halen van de blaadjes eigenlijk veel makkelijker maakt! Knijp de stengel bij de bovenkant vast met de vingers van één hand en haal de vingers van je andere hand vervolgens van boven naar beneden over de lengte van de stengel .
Dat kan gebeuren omdat de planten zijn verstuurd. Vooralsnog is er niets aan de hand, geef de tijm de tijd om even bij te komen. Zet hem een uurtje in een meer water en zet hem dan in een bak of mini in Makkelijke Moestuin mix. Geef hem dan nog een keer water zodat de mix goed om de wortels kan sluiten.
Verspreid er een zaad-startmix overheen en druk deze lichtjes aan op het oppervlak, want de zaden hebben licht nodig om te ontkiemen . Houd de mix constant vochtig en zorg voor voldoende licht. Het ontkiemen kan 2-3 weken duren, dus wees geduldig. Verplaats uw kruiptijmzaailingen naar individuele containers zodra de eerste 4 echte bladeren verschijnen.
Tijm is, zoals al eerder gezegd, een kleine en niet volledig winterharde plant/(half)heester; door die eigenschappen is ze zeer geschikt voor de teelt in potten en bakken.
Om het proces te versnellen, wordt het gebruik van stekhormoon aanbevolen. Tijm zal echter vaak wortelen in water of direct in de grond, als u de stek op het optimale moment snoeit en de juiste stengel voor de stek kiest .
Tijm verzorgen
Als je de uitgebloeide takjes laat staan, verhout de plant en zul je hem helaas na een paar jaar al moeten vervangen. Tijm heeft weinig tot geen extra water nodig als hij in de vollegrond staat. Als je plant in een pot staat en het erg droog en warm weer is, kan hij wel wat extra water gebruiken.
Het is mogelijk om je eigen tijm te kweken uit een klein supermarktzakje . Jason 'The Cloud Gardener' Williams deelt een stapsgewijze handleiding.
Tijm kan in de lente of herfst worden gedeeld . Sommigen zeggen dat de lente de beste tijd is, met warmer weer en langere dagen die de gedeelde planten helpen om te groeien, maar ik heb goede resultaten met herfstdelingen omdat ze de hele winter de tijd hebben om uit te rusten en wortels te schieten voordat het groeiseizoen weer begint.
Een belangrijk aspect van het verzorgen van tijm is de zuurtegraad. Tijm groeit het beste kalkrijke grond. Als je bodem te zuur is, kun je AZ-Kalk toevoegen om de ideale groeiomgeving voor tijm te creëren.
Houd de zaden gelijkmatig vochtig totdat ze ontkiemen
Laat je zaden niet uitdrogen. De aandacht die in dit stadium nodig is, is waarschijnlijk de reden waarom sommige mensen moeite hebben met het laten ontkiemen van tijmzaden . Controleer je zaden twee keer per dag en geef ze water van onderen als ze droog zijn of besproei de bovenkant voorzichtig.
Lente of herfst, delen is uw ticket naar meer Woolly Thyme . Het is eenvoudig: graaf rond uw plant, til hem voorzichtig op en trek hem uit elkaar in kleinere klonten.
Tijm groeit heel langzaam uit zaad en na het planten kan het tot 28 dagen duren voordat het ontkiemt. Daarom wordt het meestal gekweekt uit delen of stekken. Als u uit zaad plant, begin dan met tijm binnenshuis en strooi de zaden over de grond en bedek ze niet of slechts lichtjes.
Te veel water geven aan uw citroentijm kan leiden tot vergelende bladeren, verwelking en zelfs wortelrot . Te weinig water geven resulteert daarentegen in droge, knapperige bladeren en een groeiachterstand.
Snoeien: Knip begin maart de plant sterk terug tot op 10-20cm boven de grond, want de plant bloeit op éénjarig hout en zo versterk je de ontwikkeling. Citroentijm:De plant is groenblijvend, snoei is niet nodig. Hooguit kan af en toe het oude, lelijk geworden blad weggeknipt worden rond maart.
Meerjarige kruiden zoals salie, tijm, lavendel, bieslook en munt hoeven niet elk jaar opnieuw geplant te worden . Maar eenjarige planten zoals basilicum en koriander overleven de winter in Iowa niet, dus moeten ze elk voorjaar opnieuw geplant worden. Om het nog ingewikkelder te maken, zaaien dille, venkel en een paar andere eenjarige kruiden zich elk jaar opnieuw uit.
KRUIDEN DROOG INVRIEZEN
Bij de droge manier pluk je de kruiden, was je ze goed af om eventuele vuilresten te verwijderen en laat je ze vervolgens opdrogen. Zodra de kruiden goed droog zijn, stop je ze in een luchtdicht vershoudbakje en plaats je ze in de vriezer.
Hoe pluk je blaadjes van tijm. Als je een gerecht maakt dat geen warmte nodig heeft, dan moeten de blaadjes van de vezelige en houtachtige stengels worden verwijderd . Een uitzondering is als je zachte, nieuwe stengels gebruikt. Dan is het helemaal oké om de stengels te hakken en ze toe te voegen aan de rest van de ingrediënten.
Bij harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano en salie pluk je de blaadjes van de steeltjes als je de kruiden wilt eten. De takjes hebben een houtachtige textuur en zijn niet lekker.